Зоран Ђуровић: Амфилохије одржа реч Ђукановићу да ће га чувати

Поделите:

 

Жалости ме што су моји „апокалиптички“ текстови дошли у фазу остварења. Све је више људи који виде (видети коментаре) да је цела ујдурма око закона о вери у Црној Гори режирана са стране двојице интимуса, митрополита Амфилохија Радовића и господара ЦГ, Мила Ђукановића, а у циљу затварања идентитетске приче кроз стварање аутокефалне црногорске Цркве.

Наиме, интервју Мила Ђукановића, председника Црне Горе, објављен у Побједи, 12.07.2020 доноси потпуно супротан став од онога који је изнео прошле године у ово време. Сећам се да сам се тада смејао што Ломи (Мило, зван тако од блиских) не зна шта је етнофилетизам, мада сам сигнализирао да се не треба пецати за то незнање, него ствар узети за озбиљно. У року од само годину дана – од упорног позивања на принцип етнофилетизма, председник ДПС-а стиже до приписивања истог СПЦ у оквиру критика упућених њој.

Мило у интервјуу за Пресинг прошле године вели: Овдје је проблем што се покушава ускратити право држави Црној Гори, које је канонско право, право које је у складу са основним принципима етнофилетизма, а то је да организација православне цркве свуда у свијету, прати организацију државе. – Ту је додао да очекује да Цариградска патријаршија призна аутокефалност Црногорске православне цркве.

Мило у Побједи сада: Ми се залажемо да се током дугорочног процеса Православна црква у Црној Гори прилагоди традицији и канонском поретку. Црква треба да литургијски уједињује Црну Гору, и Црногорце и Србе, и све православне, а не да дијели и завада народ по нецрквеним и етнофилетистичким критеријумима нације или политиканства, како то ради Српска православна црква.

Етнофилетизам значи волење свог народа, а за јерес је проглашена на једном помесном сабору фанарске Цркве у 19. веку, јер је  проблем био њих са Бугарима. То би означавало да сваки народ треба да има своју засебну цркву. Фанариотима то не одговара јер би желели да све православне народе потчине Истамбулској патријаршији, а не да ови буду независни.

Мило сада вели да та црква треба да се – како и неки канони прописују – усклади са границама новоосноване државе. То је канонски допустиво, али не и нужно. Јер имамо нову реалност: свет није Византијска империја, него је данас мултикултуралан и измештен. Зато у Америкама нпр. данас постоје Руска, Српска, Румунска итд. цркве. Но, канон је донешен из сасвим друге ситуације, не знајући да ће свет бити глобално село као данас. Систем византијске централизоване власти, тј. цезаропапизма, је лош и не може да функционише у нашем свету, осим ако глобалисти не остваре превласт.

Мени је пак речито последње питање из интервјуа. ПОБЈЕДА: „Много је критика упућено поводом Ваше идеје о стварању Православне цркве у Црној Гори. Да ли партија на власти заиста треба да иницира причу о оснивању цркве? Неки су, опет, у томе препознали тајни договор Вас, као црногорског предсједника, и Амфилохија, као митрополита СПЦ у Црној Гори којим се елиминише Црногорска православна црква…

ЂУКАНОВИЋ: Да, са очекиваних адреса, очекиване али су то произвољне критике. Ко је икада рекао да партија оснива цркву? То је измишљотина протагониста идеологије великосрпског монопола у Црној Гори.

Не ради се уопште о идеји оснивања него о канонској обнови наше аутокефалне цркве, утемељене 1485. И насилно укинуте након 1918. Осим тога, идеја о обнови аутокефалије није уопште нова, нити је моја – она је присутна деценијама. ДПС-у се импутира да се бави црквеним питањима. А шта раде друге партије које подржавају СПЦ? Погледајте њихове страначке програме, или праксу њиховог дјеловања. Нашом партијом се отворено бави и СПЦ Амфилохијевим позивом, који све чешће понавља, да се на изборима гласа за наше политичке конкуренте.

ДПС као државотворна странка, која је изнијела терет историјске одговорности у доношењу најважнијих одлука на путу модернизације црногорског друштва, као и Предсједник државе, имају обавезу да искажу свој став и о црквеном питању, које је старије од актуелних партија, и које најнепосредније утиче на шире друштвене процесе у нашој земљи. Ми се залажемо да се током дугорочног процеса Православна црква у Црној Гори прилагоди традицији и канонском поретку. Црква треба да литургијски уједињује Црну Гору, и Црногорце и Србе, и све православне, а не да дијели и завађа народ по нецрквеним и етнофилетистичким критеријумима нације или политиканства, како то ради Српска православна црква“.

Мило је избегао да одговори на моју стандардну: „Неки су, опет, у томе препознали тајни договор Вас… и Амфилохија“. У питању је лукаво провучено да би то значило укидање Мирашевог аутобуса, али тај аутобус би био претворен у обновљену ЦПЦ. Нико се ту после не би бунио, али смета чињеница да су се Мило и Амфилохије тајно договорили и она мора да се прећути или порекне по сваку цену. Укидање мирашеваца је пропагандни трик. Да се раја замајава. Мило није малоумник, који би са Мирашем правио своју цркву, која не би била препозната од осталих цркава. То неће ни Амфилохије. Имамо искуство македонске, која је остала да лебди у ваздуху, и то је велики проблем кад ниси канонски повезан са осталим православним црквама. Мило и Амфилохије не желе ту ситуацију. Зато рачунају на Фанар, јер српски Сабор није рад да дâ ову аутокефалију.

Шта се пак дешава у тренутним играма? Амфилохије је обуставио литије, али и молебане, који би били опасни извори за самоорганизовање литија и тиме је онемогућио јавно збацивање Мила са власти. Он и Мило нису желели да им се народ поново деси. Ствари су биле пошле по злу. Зато су биле потребне све шараде са нападима и одбранама светиња, хапшењима епископа и свештеника, а мало и пендречења народа.

Лукавство ових луткара се види и у фиксирању дедлајн за преговоре о Закону, а то је био Петровдан. И унапред су рекли да после тог датума се неће митрополија оглашавати око закона! Сада Амфилохије држи реч, а није је држао када је рекао да МЦП неће обновити преговоре са Владом док не укине инкримисани закон, а тајно су се састајали! Бестидно се кунући, веле Митрополит и његови сарадници: „Дужни смо, и пред Богом, и пред Часним Крстом и десницом Светог Јована Крститеља и ћивотима Светога Петра Цетињског и Светог Василија Острошког, да овдје подсјетимо да смо прије неколико седмица објавили да ћемо до Петровдана, 12. јула ове године, мирно и стрпљиво чекати одговор Владе Црне Горе на наш позив од 11. маја за обнову, због епидемије прекинутог, дијалога о спорним и неуставним одредбама Закона о слободи вјероисповијести… До данас нијесмо добили одговор од Владе Црне Горе, чиме нам је послата јасна порука да Влада, и поред спорадичних јавних објава, заправо није истински посвећена дијалогу и рјешавању проблема… Није на нама да објашњавамо разлоге и узроке Владиног, ничим изазваног, прекида дијалога као јединог пута за решавање отворених и сложених питања између Цркве и државе, као питања свеукупног црногорског друштва“.

Deadline је фиксирана да би се оправдало ћутање и нереакција на Ђукановићев режим. Мало реторике се користи да би се раја хендловала, и то је све. Као, Мило је злочест; СПЦ је четничка и сл. Врестлинг пред нашим очима. Но, то је важно, јер Закон, који је сламнатно страшило, не сме да се измени до добијања аутокефалије. Када би Мило променио чланове закона, испао би слаб, и изгубио би на изборима, али овако остаје јак и подржан од Амфилохија, јер су у Митрополији били измислили причу о „православним листама“ за изборе. Разједињење опозиције је потпуно; немири су били извезени у Србију, да би се тамо власт инихибирала и да не би могла да се меша у питање интереса српског живља у ЦГ.

Предвиђам да закон неће бити модификован ни после сигурне и убедљиве Милове победе на изборима, јер ће Амфилохије са његовим предлогом доћи пред Сабор СПЦ и рећи: Ево, Мило гарантује да ако нам дате аутономију, али која значи повезаност са СПЦ, закон ће бити измењен и наше светиње неће бити доведене у питање. То је предлог који је Мило већ предочио, а Јоаникије – јер Амфилохију увек треба жртвени јарац – је казао да је неприхватљив. Такође је могуће да ће бити још неких „напада“ на светиње не би ли се уплашила СПЦ. Но, самих нереда или литија, које су једино могуће средство (поред атентата – говорим теоријски) да се Мило склони са власти, неће бити, јер их је Амфилохије зауставио.

Прелест Амфилохијева огледа се у томе што он мисли да добро ради, јер заокружује причу народа у коме је рођен и у коме је дошао до самог врха. Аутокефална црква у ЦГ уопште није лоша као теоријска претпоставка, али је као историјска реалија сасвим катастрофална. Наиме, она се идентификује у супротности на српски идентитет. Патријарх Иринеј – кога су наместили на Петровдан са тамбурашима, а то су урадиле моћне Милове службе – је добро казао кад је направио паралелу са усташама и дукљанима. Зато је канон који говори о оснивању нових црквених јединица исправан, јер је реч о административној подели, а овде би примена истог била самоубилачка, јер би само појачала раздор у народу. Такође, та подела би произвела друга одвајања од СПЦ и то би био крај и СПЦ и српског народа. Зато сам ја јасно и гласно против дила Лохи-Ломи.

Дегутантно је, да кажем на крају, Амфилохијево самопроглашавање за Исусовог викара, јер вели: До Христове побједе! Да је то рекао неки шарлатан, то бих разумео, али је овде посреди сваки безосећај за историјску реалност и хришћанску стидљивост. Најпре, Христос је већ победио свет (Јн 16, 33), па је ова изјава небулозна по себи, а друго представља свој пројекат као Христов, а знамо да су многобројне цркве побрисане са лица земље! Хришћанске смерности, како је смирење и понизност преводио блаженопочивши владика Данило Крстић, нема у Амфилохијевим фантазмима.

Свештеник Зоран Ђуровић

Рим, 14/07/2020

Поделите:

5 Коментари

 1. Bio sam skoro uvek protiv napisa Z.Djurovica,ali ovo sto je predocio ovim tekstom je potpuno tacno.Sada uvidjam da su svi oni koji su govorili da je Amfilohije veliko zlo,bili u pravu.

 2. неки коментари људи који су провалили Лохи/Ломи игру. Налазе се на https://www.in4s.net/mitropolit-amfilohije-crkva-poziva-sve-gradjane-crne-gore-da-izadju-na-izbore-i-glasaju-za-one-koji-nece-donositi-anticrkvene-zakone/

  P 14/07/2020 18:44 at 18:44
  Реално, разочаран сам Митроплите…. ништа о литијама , ништа која конкретно листа (глас за њу) значи одбрану светиња. Бојим се да смо онолико хладних и кишних ноћи имали залудне молитвене ходове. Бог не прима наше молитве , или оне нису биле сикрене? Са наша стране, обичних верника, свакако су биле искрене, а да ли су били међу свештенством – мсилим на поједине свештенике… то Бог сада зна, а ми ћемо можда ако не сад онда знати ускоро….
  Секула 14/07/2020 12:00 at 12:00
  Хахаха, надали се Фронтовци да ће добити благослов Цркве. Како да не, ево мјесец до избора а они се још не могу договорити о коалицији са СНП, УЦГ, Радничком, Правом, Дајковићем и осталима. А кад ће да се направи програм коалиције, идентитет коалиције, маркетинг итд. Очигледно је јагма за мандатима у питању, ДФ неће јединство опозиције.
  Гласајмо за Демократе, питање је хоће ли ови други цензус пребачит.
  Шта лајкујете знате ли? 14/07/2020 16:42 at 16:42
  Истом овом Амфилохију није сметало да се „спушта на ниво странке“ кад је требало подржати милаша ђукана и рушити Слоба Милошевића. Није му се гадило да 1996 – 1997 предводи демонстранте у Београду! А баш сад кад је за нас у МНЕ-у питање опстанка, бити или не бити, глуми неутралност?!?
  • Kli Kli 14/07/2020 18:28 at 18:28
  Svetinje na čaktar, adio ajo sofijo, pod
  turban!

  • Sojo 14/07/2020 19:54 at 19:54
  … nedaš tudje svetinje… avetinjo to su Crnogorske svetinje, koje su oteli, uz pomoć izdajnika Crne Gore, kao što si ti…. stidi se…!
  o Luka Lubarda 14/07/2020 20:21 at 20:21
  Ne sojo, nisu crkve serbske nego Crnogorske i bit će po Crnogorskim paragrafima!
  Prc, prc mantijaši…

  Анонимни 14/07/2020 12:27 at 12:27
  Nisam ni ocekivao nesto pametno od Anfilohija,strasno je da je spreman da poziva narod da brani svetinje a nije spreman da brani narod od istih a sa svojom neutralnoscu samo jos vise unosi razdor i nejasnocu medju glasace i daje doprinos pobjedi DPS-a.Neutralnost crkve je lazna,ili moze biti uz vjernike ili uz ove koji atakuju na crkvu a izgleda da su ovi drugi blizi srcu.

  тачно 14/07/2020 15:56 at 15:56
  Милов играч био и остао.
  Анонимни 14/07/2020 20:20 at 20:20
  Nisam ja nikakav bot nego kad zbrojim 2i 2 vidim da je Anfilohije cesce puta bio na Milovoj strani i toga se nije sramio a sad se suzdrzava od podrske onima koji su stali prvi uz crkvu kad joj je bilo najteze.Narod je svetinja a ako su vama zgrade svetinja eto vam ih samo treba narod da ih puni a kako je krenulo ……..
  да 14/07/2020 15:59 at 15:59
  На жалост. Већина ткз свештеника у митрополији већи су трговци него свештеници.
  Анонимни 14/07/2020 19:20 at 19:20
  Sve ovo Anfilohije radi u dogovoru sa DPS-om.Negov mlaki stav i ogradjivanje od opozicionih partija je degutantno,samo ga pitam koga ce na jesen pozivati u litije kad svima svane pred ocima???

  😡 14/07/2020 16:35 at 16:35
  Кукавичко, срамно одбијање да се отворено, храбро, мушки и хришћански подржи листа која би хришћански народ ослободила од сатанистичког шљама! Ако срамни дрпс о(п)стане на власти нека се захвали овима који одашиљу ова млака, бљутава, неутрална саопштења!
  Aleksa 14/07/2020 21:53 at 21:53
  Bravo.Tako je

 3. Чим се Дон Ђукан мало заљуља , Ђедо је ту да га подупре.
  Ђедо и Дон су лице и наличје исте медаље. Иста неутажива жеља да владаш. Исти ментални склоп.
  Кад му је два пута измакао Трон СПЦ, онда се самозакитио
  титулама којих нема у Српској цркви:
  Егзарх и Архиепископ митрополије.Те титуле обједињује
  Патријарх, али Ђедо не може ,а да све не претвори у
  циркус. Чим литије оживе, Ђедо командује: распуштај.
  А ови мало старији знају ко га је и како довео на власт.
  Он и Таса са својим пуленима дефинитивно парају преостало ткиво Цркве, и
  Богзна гдје ће све стати.

 4. Što ima loše u tome da u prvoj fazi crkva na Cetinju bude autonomna u odnosu na crkvu u Beogradu. Ne vidim nijednog razloga da ona bude zasnovana na antisrpstvu. Ali sada jeste utisak da je anticrnogorska bar po većinskom mišljenju Crnogoraca. Ja se sasvim lijepo osjećam ubilo kojoj hrišćanskoj crkvi, a posebno pravoslavnim. Ali u Crnoj Gori izbjegavam ulaziti u njih u vrijeme većih okupljanja, jer nijesu gostprimljive za Crnogorce. Svećenik Đurović je u pravu, autonomija je neizbježna i prirodan tok. Ukoliko je ne bude ponoviše se Ukrajina, a izgubiće pravoslavlje.

  • Osećaćeš se ti lepo i to na veliku daljinu kad te zakači kurona.
   Kakve crkve,trice i kučine dok kuga hara okolo?
   Valda je život važniji od popovski preseravanja ko ima veću hijerarhiju???
   Zabole me za njihovi hijerarhiju i dužinu bradurine.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here