Zoran Đurović: Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije zapretio raskolom

Podelite:

Kada sam meseca maja pisao da je Amfilohije sa grupom episkopa krenuo u pravljenje raskola mnogi – čak i od mojih prijatelja – su kazali da nešto nije u redu sa mojim duševnim zdravljem. Sada očekujem da mi se izvine.

Kratko ću prokomentarisati zahteve u pismu koje je Patrijarh odbio. Naime, na proslavi jubileja 800 godišnjice autokefalije SPC, održane 6. oktobra u manastiru Žiča, desila se žučna rasprava patrijarha Irineja i mitropolita Amfilohija, koji je na sve načine gledao da da Patrijarhu zahteve grupe separatista. Vidimo po tačkama:

1. Odluka Svetog Arhijerejskog sinoda da na krajnje skroman način obeleži jubilej autokefalnosti naše Crkve ostavila je tužan utisak na sve jer nije ispunila očekivanja jerarhije i našeg vernog naroda, a žalostan utisak je ostavilo i odustajanje od proslave sa punoćom Pravoslavne Crkve, čime je potcenjeno zaveštanje koje nam je ostavio Sveti Sava.

– Krajnje zlonamerno podmetanje, jer je Sinod objasnio zašto su odustali od poziva drugih velikodostojnika sestrinskih Crkava: Da se ne bi pogoršala situacija jer Rusi i Fanarci ne služe zajedno. Sve ovo Amfilohije zna, ali prodaje maglu preko anticrkvenih medija. Stvarati zlu krv njemu nije strano.

2. Po pitanju crkvene situacije u Severnoj Makedoniji, Sinod od maja meseca ništa nije preduzeo i time je dezavuisao važnu saborsku odluku o nastavku dijaloga sa delom Crkve u Severnoj Makedoniji koja je u raskolu. Ovakvim ponašanjem ostavljamo utisak da nam je do jedinstva sa sveukupnim tamošnjim narodom ponajmanje stalo i šaljemo dvosmislenu poruku vaseljenskom Pravoslavlju.

– Prošlo je svega 4 meseca. Usledili su problemi u Americi, Patrijarh se razboleo, bio je i period odmora, Bulović je tek nešto radio po makedonskom pitanju i videli smo jedan tekst povodom toga. Amfilohije je zaboravio da je od 1985 episkop i da je više puta bio član Sinoda i zamenik Pavlov kada je ovaj zanemoćao. Ništa nije uradio oko makedonskog pitanja. Od majskog Sabora je gostio ukrajinske raskolnike i prizvao patrijarha Vartolomeja da se uplete u naša crkvena posla.

3. Problematično Saopštenje za javnost Svetog Arhijerejskog Sabora, objavljeno 18. maja 2019. na sajtu Srpske Patrijaršije, u kome su neke odluke formulisane suprotno volji Svetog Arhijerejskog Sabora, izazvalo je negodovanje među jerarhijom i narodom. Jedan broj arhijereja je već izrazio protest i u vidu demantija se ogradio od pomenutog saopštenja, što je, međutim, propraćeno ćutanjem i ignorisanjem od strane Sinoda.

– Sinod je dobro uradio da se ne izjašnjava oko neutemeljenih tvrdnji Amfilohija i onih oko njega. Kako je portparol SPC Bulović objasnio, izveštaj je napisan kao i svi prethodni. Da nešto nije u redu kod pučista, vidi se i iz činjenice da se penzionisani Atanasije potpisao u protestu da izveštaj o radu Sabora nije dobar, a sam nije bio na Saboru! Zatim je u pismu Patrijarhu slagao (praštajte na jasnom srpskom, jer i Tasa je narodski vladika) da su 22 potpisnika, a bilo ih je 8! Broj od 22 ne pominje slučajno jer je to ta apsolutna i žuđena većina.

4. Zabrinutost zbog eventualnog priznanja nezavisnosti KiM, o čemu postoje uznemiravajući signali, kao i problemi oko crkvene imovine u Crnoj Gori gde se pokušava nametnuti antievropski i anticivilizacijski predlog zakona o Crkvama i verskim zajednicama, traže novo oglašavanje Svetog Arhijerejskog Sabora naše najsvetije Crkve. Vreme neumitno teče i odlaganje diskusije i rešavanja problema do majskog Sabora može nas skupo koštati.

– Više puta je sve potvrđeno od SAS. Ne mora na mesec dana da se ponavlja.   

5. Nesporazumi oko teritorijalnog ograničavanja Ustava SPC u Severnoj i Južnoj Americi dosegli su, zahvaljujući medijskim zloupotrebama, šire razmere i to traži hitnu i neodložnu saborsku raspravu.

– Nisu «nesporazmi» nego se radi o samovoljnoj secesiji i zato je Sinod poništio sve njihove odluke. Kirilo se žalio na to što su ga izopštili, ali u tom slučaju ispada da nije obdaren inteligencijom jer ništa nije shvatio, tj. nije razumeo «ispravne» namere američkih vladika. Reagovao je i Mitrofan i sasvim stao na stranu Sinoda. Amfilohije bi hteo da je i on zbunjive prirode.

6. Takođe, smatramo za potrebno da se saborski razgovara o neutemeljenoj odluci Svetog arhijerejskog sinoda vezano za povlačenje blagoslova za predavanje dvojici profesora na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Uz to saborsku raspravu potrebuje i najnovija sinodska odluka da se prvi put u osmovekovnoj istoriji naše Crkve, i to baš na ovu svečanost, dodeli orden Svetog Save prvog stepena jednom predsedniku Srbije. Ovim povodom ogroman broj vernika je počeo da šalje protesna pisma pa smatramo da o toj odluci treba da se saborski dogovorimo.

– Maksim i Vilotić su zakonski skinuti sa mesta predavača.

I u maju je Vučić saborski pozvan. Tada je Tasićka pričala da su Amfilohijevi zahtevali da Patrijarh abdicira. To se pokazalo kao loš potez, jer su posle nekoliko meseci, kada su se karte na stolu pomešale, mediji koji rade za Amfilohijeve uzeli da spinuju i sinodskoj liniji (Bulović, Perić itd.) počeli da pripisuju kako oni idu na rušenje Patrijarha!

Amfilohije i Grigorije in primis, ali i Maksim, su orkestrirali sramnu hajku u vreme proslave, tako da je Bećković dan pred držanje govora u Žiči otkazao (ako je prilika bila dobra, i Amfilohije je tu bio, zašto ne bi i Matija? Ako nije bila dobra, onda je Amfilohije beskičmenjak, kako i reče na posmrtnom govoru Borislava Miloševića); zatim su organizovali „spontane“ peticije, u Dečanima se izrugivali ordenu Svetog Save pa su ga davali svima…

Zanimljivo je da je pre samo pet godina na predlog Amfilohijev patrijarh odlikovao Filipa Vujanovića, tadašnjeg predsednika Crne Gore, za vreme čijeg mandata je Crna Gora postala nezavisna država i priznala lažnu državu Kosovo! Amfilohije je odlikovao i «crvenog vojvodu» Šešelja, agnostika i borca protiv veronauke. Odlikovao je i Miroslava Miškovića, poznatog srpskog tajkuna. Kleo je svakoga ko bi se odrekao Rusije, a napade ga iznenada podmukli Švaba Alchajmer, pa zaboravi da je Putin, koji je garant i naše sigurnosti, odlikovao tog istog AV ordenom sv. Aleksandra Nevskog!

7. Podsećamo vas, takođe, na odluku prošlog majskog Sabora da se za ovu jesen sazove Sveti arhijerejski sabor koji bi bio posvećen crkvenoj prosveti. Umoljavamo Vas da tu odluku poštujemo i sprovedemo.

Vaša Svetosti, mi znamo da oni kojima sve navedeno odgovara skrivaju to od Vas, ali Vam sa žalošću svedočimo da je ugled naše najsvetije Crkve i Vas lično narušen. Zbog svega navedenog, posle dužeg suzdržavanja konačno smo bili primorani da se oglasimo i da zajednički pokušamo – sabrani na Saboru u Svetoj Žiči – da što pre vratimo ugled i stabilnost našoj Crkvi. Povodom svega ovoga umoljavamo Vašu Svetost da shodno Ustavu sazove redovnu sednicu jesenjeg Svetog Arhijerejskog Sabora. Moglo bi i ovo Žičko Sabranje biti proglašeno jesenjim Saborom. Ističemo da je Patrijarh German za 750-godišnjicu naše Crkve sazvao vanredni Sabor. Smatramo da bi nesazivanjem jesenjeg Sabora došlo do pogoršanja navedenih problema i narušavanja jedinstva Srpske Crkve.

– To nije bila odluka Sabora.

Vanredan sabor saziva Sinod i to kada proceni da ima razloga. Humoristično je da taj sabor traži i ep. Luka koji ni na redovnom ne može zbog bolesti da prisustvuje! I nalazi se u tim potpisnicima iako nije bio u Žiči!

Najalarmantnija je poslednja rečenica u kojoj prete raskolom: «Smatramo da bi nesazivanjem jesenjeg Sabora došlo do pogoršanja navedenih problema i narušavanja jedinstva Srpske Crkve». Napokon i kazaše šta im je na srcu. Mene su spinovali i trolovali da umišljam nekakve raskole, ali sada i rekoše.

Raskol je proces. On se priprema kako sam i pokazao u tekstovima i komentarima oko američkog i crnogorskog raskola. Na svemu već godinama marljivo rade. I ćutali su sve do sada da se narod ne bi dosetio. Sada uporno koriste Vučića kao strašilo i kao nekakvog izdajnika da bi iskoristili opštenarodno nezadovoljstvo teškom ekonomskom situacijom.

Ovu ekipu podržavaju Vesna Pešić, Đilas, Ivan Ivanović, Dveri itd. Kampanju su pojačali i sa svih strana opsedaju SPC, ali i moju malenkost. Grigorije je sa lanca pustio Vuka Bačanovića, iz SPC imamo Nikolu Stankovića, koga plaća Patrijaršija i mnoge druge. Jednostavno je nemoguće ispratiti sve naslove.

Tekst je smušen jer traži sazivanje redovne sednice jesenjeg Sabora, a onda se poziva kako je German sazvao vanredni Sabor. Amfilohije vređa našu inteligenciju, jer kanoni govore o 2 sabora godišnje, ali zašto ih nije bilo u SPC do sada? Što se tek danas setio kanona? (On je pak poznat kako se drži kanona pa pokrštava i krštene katolike). Vređa našu inteligenciju jer sve to dobro znamo, ali piše tekst za neuku raju. Da kaže, kao Artemije, kako mi ne poštujemo kanone. A sam je išao samo na 1 sabor godišnje za svih 34 godine svoje službe! Neoliberaški mediji naprečac zaboravljaju da Amfilohije kune, da homoseksualce proglašava promoterima kulture smrti itd. Interesantno. Čvoroviću i sličnima napominjem da svaka od pomesnih Crkava može prećutno da uređuje svoju praksu, kako piše naš najveći kanoničar svetske slave ep. Nikodim Milaš. On je na osnovu toga pisao da možemo da imamo i ženjene episkope. I da za to ne treba saziv Vaseljenskog sabora. Takođe, Milaš govori o tome da je nekanonski da se episkop premešta sa eparhije na eparhiju, ali je to naša praksa, a koju su koristili upravo Amfilohije i Atanasije. Tada se Amfilohije nije setio kanona. I zaista, ne postoji nijedan kanon koji to dopušta, nego svi zabranjuju. Ali kada treba da se prodaje magla, crnogorski nije gadljiv. Amfilohije je nekanonski mitropolit crnogorsko-primorski. On je to samo po milosti SPC.   

– Neki misle da je Amfilohije pismo sočinio za vreme ručka i dodela panagija. Nije. Tada je sačinio promemoriju, odnosno još jedan zahtev da se Patrijarh osvrne na njihova traženja. Pismo je napisano ranije i bilo je predato Patrijarhu. Bilo je otkucano, a ne pisano rukom. Potpise su već bili stavili. Kako se Patrijarh nije obazirao na to, onda Amfilohije vrši dodatni pritisak na njega, drži ga za ruku i prepire se sa njime pred početak priredbe. Daje mu taj ponovni podsticaj. Maksim je tu i naćuljio je uši (sve se ima na snimku), jer je direktno zainteresovan. Patrijarh odbija, njegov pomoćnik uzima taj koverat. To ničim nije urodilo.

Koautor pisma je Maksim Vasiljević. On i drugi su uvukli Ignjatija, dekana PBF, u ovo vrzino kolo. Diskurs o jedinstvu odaje Maksimovo pero. Ignjatija je Patrijarh izgrdio jer je odugovlačio sa davanjem otkaza Maksimu. Kada je video da je vrag odneo šalu, Ignjatije daje otkaze Maksimu i Vilotiću. Time se završava deo ove sage. Amfilohije predaje pismo svojim medijima i ono biva publikovano. Moje lično razočarenje je Joanikijev potpis, jer sam mislio da barem jednog Srbina imamo u Crnoj Gori.

 

Vaše Svetosti u Hristu odana braća i saslužitelji:

 

Sledi 15 potpisa. Nadam se da sam sve potpise ispravno raščitao, jer ih nam nisu dali u dobroj rezoluciji.  

Kolona levo:

Justin žički

Maksim

Lavrentije

Kirilo

Luka

 

Glavna Kolona:

Amfilohije

Joanikije

Atanasije mileševski

Jovan slavonski

Grigorije

Teodosije

Dimitrije

Irinej Dobrijević

Metodije

Ignjatije

Pouke.org

Podelite:

3 Komentari

  1. Amfilohije je najveci crnogorac u Crnoj gori i najveci Srbin u Srbiji
    bio je najveci rusofil kad je trebalo sad je za carigradskog patrijarha
    ali najcesce je za Mila Djukanovic

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here