Zoran Đurović: Puč na Pravoslavnom Bogoslovskom Fakultetu Univerziteta u Beogradu

Podelite:

Kakav učitelj, takav i učenik! – To se ostvarilo u slučaju nesmirenog episkopa Maksima Vasiljevića, i njegovog duhovnika, neumirenog Atanasija Jevtića. U najnovijem tekstu, Kao varalice i kao istiniti (2 Kor. 6, 8) (ili: o nomadima i o nadilaženju svog ega) (ovde) Maksim daje jedan portret, koji se naziva Rodina-matь, a evocira čuveni Sovjetski mobilizacijski plakat Otadžbina majka zove. Željko Poznanović: „Samo onaj ko mrzi Rusiju kao građanin Vasiljević može da ovu sliku zloupotrebi kao subliminalnu poruku poziva na pobunu i mobilizaciju studenata u zašitu njega i njihovih NATO gospodara“.

fSt7WSy.jpg 

Maksim, Rodina-matь, 1999

5Z9n2xb.jpg

                 Rodina-matь zovet!

Sigurno je da studenti ne bi mogli – barem ne veći broj njih – da razumeju ovu asocijaciju, ali se ona razume iz daljeg teksta, ali i iz prašine koja se podigla. Pošto je izgradio o sebi sliku mučennika koji strada na pravdi Boga, Maksim zaključuje: „Naše iskustvo unutarnje slobode je u tome da kada zatreba kažemo ‘popu pop, a bobu bob’, a ne da dragoceni opit smelosti sputavamo iza zatvorenih vrata naših (studentskih) soba… Život se ne može istinski doživeti ako oko nas ne umru lažni kumiri imaginarnih autoriteta. Krst koji uzimamo na sebe jeste ‘nepobedivo oružje i utvrđenje vere’. Crkva nije prosto lečilište, nego i mesto gde ‘umiremo da bismo živeli’, na smelost prema Gospodu i ljudima, a ne na sud ili na osudu“.

 

– Vladika Grigorije kao saučesnik

 

Neću se baviti ovim patetičnim tekstom, iako ću se vratiti na Maksima i njegov poziv na pobunu, nego ćemo videti i njegove saborce. Naime, vladika Grigorije i o. Vukašin Milićević su gostovali na Novoj S (N1). Kada su „darvinisti“ bili kažnjeni, jedna od mera je bila i zabrana da bez Patrijarhovog blagoslova mogu da govore u medijima. Vukašin nije imao blagoslov i lagao je bezočno da im je Patrijarh objasnio da se to odnosi na klirike iz drugih eparhija (ovde). To je besmislica za svakoga ko poznaje crkvena pravila. Naime, nijedan sveštenik ili episkop ne može da propoveda u eparhiji drugoga ako prethodno ne dobije dozvolu (blagoslov). Ovde je posredi bezobrazluk, jer Vukašin je imao sada i eksplicitnu zabranu da gostuje kod Bećkovićke. Kako ovde trube o demokraciji i „zlom Sinodu“, napominjem da je mitropolit Amfilohije – poznat kao demokrata – zabranio episkopu Ignjatiju Midiću da predaje na filozofskom u Nikšiću: Ti ne možeš da propovedaš u mojoj epariji! Isti Radović – dok je menjao bolesnog patrijarha Pavla – je zabranio Grigoriju da gostuje na beogradskoj televiziji. Recite mi kako se zove ovaj sadašnji Grigorijev gest? Naime, nije dobio blagoslov Patrijarha.

Zašto ovaj Milićevićev, na prvi pogled, samoubilački gest? Zato što mu je, kako se čuje, a to ne mogu i decidirano da tvrdim, Grigorije obećao da će ga odvesti u Nemačku, a zatim i što se nada da će ga mama zaštititi. Naime, Vukašinova majka, Leposava Milićević je bila julovka i ministar, ali umešana i u milionske afere (ovde i ovde). Treba imati obraz kao đon i kao dete julovca kritikovati SNS! Voleo bih da vidim što je to JUL bio bolji od SNS!? Nego, nafatirali se tada, pa bi da produže.

Zašto pominjem otvoreno laganje, a ne negovorenje istine? Pa da poslušam vladiku Grigorija! Vladičanska se ne poriče! Naime, on kod Bećkovićke: „Ovo je posledica našeg držanja očiju zatvorenih i našeg puštanja da se laž rascvjeta. Laž je samo početak, završetak je nasilje. Imamo onu: „Ko laže taj krade, ko krade taj ubija.“ Kad je počelo da se toliko laže i kad je prestalo da se govori: „Daj ne laži“ ili „Prestani da lažeš?“ Zato ja kažem i Vukašinu i Grigoriju, prestanite da lažete! Sam Grigorije mi dade blagoslov da mu to kažem!

Durić ne samo da ume da slaže, nego je i licemer. On je tražio da se ukloni patrijarh Pavle (ovde), a sada piše: „Glupost je defekt ljudskosti, a ne intelekta. Patrijarh Pavle je rekao: Za čoveka koji ne veruje u Boga ne možemo sa sigurnošću reći da je budala, a onaj ko veruje u svašta, za njega to možemo reći sa sigurnošću“. Grigorije ima defekt ljudskosti, i to lepo potvrđuje. Ali ima i talenta za političara, jer jedno će juče reći, a danas drugo. Ne pita se kako Sinod dobro „ubode“ i odlikova Dodika, koji je i u maju bio sa AV na Saboru (iako van zasedanja)? Pa Dodik i Vučić su dugogodišnji drugari i saradnici, a sada bi Grigorije, koji je uradio bezbroj poslova sa Dodikom, da kaže kako nije drugovao sa AV! Međutim, istorija kaže drugo. Kad mu je trebalo, nije bio gadljiv na Vučićeve pare. AV reče da je Srbija uložila 700.000 eura u hram te izrazio nadu da će on zasijati do 2020. godine. Saborna crkva u Mostaru do temelja je spaljena u junu 1992. godine (ovde). Tada je AV bio zajedno sa Dodikom.

QOEsVWU.png

Q1OGCJw.png

 

eU9XbnZ.png

Naravno da se Durić družio i sa Tadićem,

1YPYVnE.png

ali i sa Đilasom…

Grigorije je obnovio svoju kampanju za patrijarha. Koristi ovu haotičnu situaciju ne bi li profitirao. Zato sada buče protiv Sinoda i Patrijarha. Vajan borac za demokratiju i nauku, a u stvari najobičniji oportunista i transformer. Objavio je i intervju svoje majke (ovde), koji je samo delimično njen, jer se tu vadi za razne gafove i pokušava da zamaže šta se zaista i desilo. Beskrupuloznost mu je galaktičkih razmera jer koristi ovu staricu u svoje ciljeve. Govori kako je sve ljubav, a majka mu veli da se nije udala iz ljubavi i to naglašava! Sina svoga zove Vladika. Mene moja nikad ne zove Pop. To kaže kada je neko pita šta sam. Inače sam za nju: Moj Zoran.

Ova je rečita: „Ja sam svom sinu nedavno rekla, da se ne bi kad prevario da nosi dugu bradu. Da se fino ponaša, da se fino podšiša i da ne pristane nikad da bude patrijarh jer bi se moje kosti u grobu okrenule. Idi, sine, u penziju i odmaraj se“. Ovo nisu Staričine reči, nego brutalni spin. Jer je Grigorije dugo nosio dugačku bradu i kosu. Naime, intervju je od 03. okt. 2019, a nedavno ne može da seže u 2013. godinu! Tada je Grigorije „kosijaner“ i bradonja (ovde). Neki neobdaren inteligencijom je smislio ovaj spin. Jer je Grigorije nosio bradu i kosu najmanje 14 godina (postao je vladika 1999), a rečenica implicira da je nikad nije nosio: da se ne bi kad prevario da nosi dugu bradu. Za mlađe: u srpskom je kad negacija, i u ovom kontekstu znači nikad. Na kraju, sad se Vladika seti da posluša majku?

oqrNTjh.jpg

Perverzna je i želja da ne bude patrijarh, jer je to težak krst i on treba da se odmara i uživa, ali ako ga već zovu, onda će prekršiti majčinu i njoj će se kosti tumbati u grobu! Pa krst je biti i običan hrišćanin! O čemu priča „ova“ starica? Isto što i kaže Maksim da se Grigorije žrtvovao što je otišao za Nemačku. Ista kuhinja.

 

– Vladika Ignjatije kao saučesnik u puču

 

Dekan PBF je imao dovoljno vremena da radi svoj posao, ali se u njega nije mešao. Drugi su mislili za njega. Nije preuzeo odgovornost. Sinod mu je još u junu saopštio šta da izvrši. O to se oglušio. Pokušali su da dobiju na vremenu. Potrošili su i novce i kilograme živaca sa sumanutim zahtevima za novi sabor. Na sasvim jasnom srpskom sam poručio Ignjatiju da da ostavku ako ne može da reši problem. Poslušao je loše savetnike i zato ga bije gȑad po glavi. U celoj ovoj priči Vladika je izgubio obraz. Ja bih poželeo – da mi se tako nešto desi – da mi se zemlja otvori pod nogama.

Šta sada raditi? Ne znam. Ja sam ljudima govorio da mogu da me jednom ne poslušaju na ispovesti, a da kad drugi put dođu, i vide da su se ugruvali, jer nisu poslušali, imaju samo još jednu šansu. Treći put ne mogu da mi izađu na oči. Savetovao sam Ignjatiju da da ostavku još pre nekoliko meseci. Nije poslušao. Obrlatili ga dvorski proroci.

Da će stvar biti ponovo kao potvrda da Duh Sveti ima smisla za humor, oni su sednicu NN Veća na PBF sazvali na moj rođendan, 12 nov. Tada Ignjatije treba da podnese ostavku, ali da se javno glasa. Da se vide ptice kom jatu pripadaju. Ne stide se valjda svojih stavova? Toliko su tražili Sabor. Evo da sada stanu na crtu. Što bi se stideli svog mišljenja?

Dalje, Ignjatije više nije u poziciji da sam podnese ostavku, jer je njegovo skidanje naložio Sinod. To je mogao da uradi pre. Ova pak beskrupulozna udružba, koja je uvukla u blato Ignjatija, pokušava i da ga obmane, govoreći kako on morada bude ražalovan od NN Veća, a ne samostalno. To je laž, jer po članu 19 statuta PBF: Dekanu prestaje mandat pre isteka vremena na koje je izabran: na lični zahtev… Opet, čl. 20: Dekan može biti razrešen dužnosti pre isteka mandata ako: prekrši kodeks profesionalne etike. To se i desilo. Ignjatije nije samo odbio da izvrši naredbu Sinoda, nego je i slagao Sinod. To se u sinodskom aktu, koji već kruži netom, ovako veli: „S obzirom na ove i druge propuste kojima je nažalost dezinformisan Sveti Arhijerejski Sinod…“.  – Sada, Vladiko, nemoj da se ljutiš na mene, nego na toga ko te je naterao da pokušaš da slažeš (dezinformišeš) Sinod i da pošalješ lažna dokumenta, a ja tvoj prljav veš neću iznositi, dok ti pak znaš šta si uradio. I nisam ja kriv što te sada karam, nego taj koji te je poučio da slažeš! Da li zaista misliš da u Sinodu sede maloumnici koji ne znaju zakone, a iste vladike i popovi i civili ti objašnjavaju da ovi nemaju pojma? Slagao si, i tu boga nema. Ti „prijatelji“ su te uvukli u sve ovo. Ne Ava Rimski. I ja sam jedini – ako ne grešim – koji je pisao u tvoju zaštitu od Artemija i drugih. Iako nisam imao nikakvog interesa. Kao ni sada. I molim se za tebe. No, to je sve nebitno, jer je to lična dimenzija, nego da vidimo šta će dalje da se desi.

 

– Maksim kao vođa pobunjenika

 

Maksim je najčudesniji mučenik koji se javio. Unikalan je. Čovek kuka kako je progonjen i zlostavljan od zlih staraca iz Sinoda itd. Kao patrolog, izjavljujem: Ne videh mučenika koji je pravio peticije u svoju odbranu! Čovek se razleteo po celom svetu ne bi li spasao svoje mesto na PBF! Uz to, uspeo je samo da demonizuje SPC i Sinod. Ništa drugo. Jer je njegova teza bila da zli Sinod proganja njega i vrlog Vilotića, kao nosioce naučne svetlosti i sl. Zašto se Maksim ne raduje mučeništvu? Jer je antipod mučeničkog etosa. Najobičniji šarlatan i rugač hrišćanskim vrlinama. Razobličava ga sv. Ignjatije Bogonosac: „Nemojte me sprečiti da živim, nemojte želeti da umrem“ (Rimljanima 6, 2). Bogonosac je molio rimljane da ne podmite nekoga iz vlasti i da ga onemoguće tako da postrada za Hrista. Ovaj lažni mučenik piše peticije da ne postrada! O tempora, o mores!

Čovek predstavlja kao da su ga bacili u jezero koje gori sumporom. A samo ga uklanjaju sa katedre koju ne bi mogao obnašati na nekom prestižnom Univerzitetu. Kad je toliki kvalitet, zašto se brine? Zaposliće ga na nekom fakultetu u svetu. I tamo će širiti pravoslavlje. Zašto se ne zaposli kod svog prijatelja, ep. Longina, u Libertivilu, i drži 5-6 katedri, jer je sposoban, i spasi tu školu?

– Da kažem unapred: Kada Sabor napokon raščini ovog vladiku, on će bez kanonskog otpusta preći pod Fanar. I nastaviće da radi protiv SPC.

Pitam i Sinod: Šta još Maksim treba da napravi da bi bio raščinjen? Da ubije nekoga? Da kao Grigorije uzme da rukama davi vladike, kako kaza, što se ču naokolo da je pretio u Žiči? Grigoriju to nije novo, jer je pretio čoveku da će ga pojesti kao šampitu, pa ovaj umre (ovde). Patrijarh kaza da nam ustaše ne trebaju pored Grigorija (po svedočanstvu nekoliko vladika). Tako fanarioti prete nama, i to su ovi janičari od njih naučili, da će nas bičevati kao stoku ako ne podržavamo primat Istambula (ovde). Grigorije nabaci masku anđela, ali je skine kad je nasamo sa tobom.

 

– Scenariji oko PBF

 

Maksim je organizovao nekoliko peticija da bi ga spasili od zlog Sinoda i Patrijarha koji je na umoru (sve klasični spinovi). Prva peticija je na engleskom (ovde). Isto je prevedeno na srpski (ovde): „Ovaj međunarodni apel pravoslavnih teologa, 91 naučnika iz 42 akademske institucije iz 13 zemalja, sačinjen je usled duboko zabrinjavajućih vesti i odluka koje dolaze iz voljene Srpske Patrijaršije. Objedinili smo se u ovom apelu budući zabrinuti zbog napada na slobodu govora i akademske misli, nezavisnost univerziteta i crkveni moral. Podrška ovom apelu je velika, a broj potpisnika bi bio i mnogo veći da period za prikupljanje potpisa nismo ograničili na tri dana“.

Tekst na engleskom je najverovatnije pisao sam Maksim, jer sadrži barem 10 grešaka, a naveo bih samo 2: 1) Već u prvoj rečenici stoji We, orthodox academic theologians, come to express our profound frustration from a decision of the… a treba …our profound frustration about a decision of the. Pored toga sama upotreba fraze come to express je neprimerena u ovom slučaju; 2) While advocating for Marko Vilotics excellence toowe intend to say little more about bishop Maxim Vasiljevic. Zbog pogrešne gramatike ova rečenica dobija sasvim drugo značenje od nameravanog. Njen završni deo umesto nameravamo reći malo više o episkopu Maksimu ovako napisan znači: ne nameravamo reći više o episkopu Maksimu. Teško je poverovati da su npr. Ber i Laut mogli potpisati ovako nazvreni tekst (ima Tasa neki izraz, ne sećam se… ironišem). A da je Maksa pisao ovaj tekst govori najviše podatak da ni njegova majka ne bi mogla ovoliko da ga hvali kao on što je ishvalio sebe! Kada sretnem Bera i Lauta, reći ću im da ih je pozdravio Vilotić, i sa zadovoljstvom gledati njihova začuđena lica: Ko je to? A onda ću ih upitati i za te genijalne Maksimove teološke stavove. Barem 1 da mi navedu! Dakle, ovo nije bila javna peticija, nego privatno poslato mejlom, ali i sa sigurno mnogo kraćim tekstom, pa su potpisi bili blanko. Naravno da se Maksim neće hvaliti peticijom u kojoj se traži njegovo svrgavanje (ovde).

Maksim ima i peticiju na MASI (ovde), a veli se: „Sinod Srpske pravoslavne crkve je mimo svih zakonskih ovlašćenja naložio dekanu PBF… oduzme pravo dvojici nastavnika ovog fakulteta da na njemu predaju. Sinod zloupotrebljava institut običajnog davanja saglasnosti za izbor u nastavnička zvanja predviđen članom 95. Statuta PBF, te proizvoljno tumači i povlači odobrenje nastavnicima, čime narušava radna prava i autonomiju nastavnika koji predaju na Univerzitetu u Beogradu“. Postoji institucija koja odlučuje da li je nešto urađeno mimo svih zakonskih ovlašćenja, a ne ova mreža. Dalje, ne postoji nikakav institut običajnog davanja saglasnosti za izbor u nastavnička zvanja, već je to regulisano statutom PBF, gde u pramboli piše: „Univerzitet u Beogradu – Pravoslavni bogoslovski fakultet… je samostalno pravno lice, ustanova Srpske pravoslavne crkve i države Srbije u sastavu Univerziteta u Beogradu… od njegovog osnivanja. Fakultet se nalazi pod punim duhovnim i kanonskim okriljem Srpske pravoslavne crkve. Vrhovni pokrovitelj Fakulteta je ex officio Njegova Svetost Patrijarh srpski“.

Dakle, PBF je ustanova Crkve i Države, ali pod punim duhovnim i kanonskim okriljem SPC. Crkva nadgleda i ravna ovim fakultetom i u duhovnom smislu (doktrina) i pravnom (kanonski). Odrednica punim znači da je ta vlast potpuna, a ne da neko može van SPC da je menja. Zato se i nastavlja: Vrhovni pokrovitelj Fakulteta je ex officio Njegova Svetost Patrijarh srpski. Ex officio znači po pravu. To dalje znači da Patrijarh može da samostalno odlučuje po svim pitanjima na PBF. To je po statutu. Dakle, sam Patrijarh može da smeni dekana, ali se u praksi poštuje procedura i ustanove koje postoje na PBF, osim kad ove ne pokušaju da se pobune, kao što je sada slučaj.

Sasvim je jasno da liberaši (preobučeni bivši komunisti) pokušavaju da otmu BF od Crkve. Tako pišu u ovoj peticiji: „Takođe, tražimo da se rad PBF vrati u okvire regulisane Statutom Univerziteta i Zakonom o visokom obrazovanju i da se iz Statuta PBF ukloni odredba o davanju saglasnosti Sinoda SPC predavačima na fakultetu“. Drugim rečima, da PBF nema nikakve veze sa SPC. Zašto se Maksim i Vilotić i Ignjatije nisu pre bunili protiv ovih odredbi? Oni su po istim odredbama postavljeni na mesta koja su obnašali, a po istim sada i lete. Šta im tu nije jasno? Zli Sinod im je odgovaro kada su dobili radna mesta, sada im smeta? I ove uredbe proglašavaju nedemokratičnima! Pa nije Crkva luda da im preda BF u ruke.

Dakle, pučisti će biti skinuti. PBF može i da se osamostali, da se otpusti skoro polovina kadra, i da ovi prave neki svoj fakultet jer će morati da napuste zgradu. Sve vladike pučisti i sveštenici biće raščinjeni, laici anatemisani. Onda neka prave svoj fakultet. No, taj kadar neće biti zaposlen u SPC. Tada će se videti i kakvi su to stručnjaci, jer nijedan neće moći da se zaposli u Vizantološkom ili sličnim institucijama jer su neuki. Sada neka podrže Ignjatija u samoubilačkom artemitskom poduhvatu, a kada ovaj bude raščinjen, pitaću ih gde će biti sveštenici. Mi smo mala Crkva. Svi se znamo.

Doživeli smo to da su nas nekada komunisti izbacili sa Univerziteta, a da to sada pokušavaju naši koji naši nikad i nisu bili. Preživeli smo komuniste, preživećemo i ove.

Pouke.org

Podelite:

1 komentar

  1. Ovi što stalno pominju komuniste, trebalo bi da se oeisete sv.Vladike Nikolaja i njegovih iskušenja i progona kada i pored završenog fakulteta nije mogao da se zaposli kao učitelj…a tada kao i danas vladaju isti…masoni!

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here