Зоран Ђуровић: Владика Григорије Ђиласов коњ за трку

Поделите:

У саопштењу за јавност, 7. јул 2020. Кабинета Патријарха српског читамо: „На празник Рођења светога Јована… Крститеља, дневни лист Danas објавио је тенденциозни текст под насловом Vladika Grigorije: Usmeriti novac u bolnice, a ne u crkve. Не изненађује нас писање овог антисрпског листа, као што нас не изненађује ни изјава реченог владике, али смо згрожени над чињеницом да се тешка епидемиолошка ситуација у Србији и несрећа свих нас заједно користи за политичке обрачуне и напад на Српску Православну Цркву. Жалости нас и чињеница што се један од епископа СПЦ сврстао на страну оних који су до сада јасно показали ко су и шта су и да не желе добро СПЦ, а самим тим ни српском народу“.

Дан после, глумећи француску собарицу, Григорије вели: Нисам сада давао изјаву о градњи болница: „Позив да се улаже у школе и болнице упутио сам још 2013. док сам био епископ у Херцеговини где сам, са народом, изградио више од стотину нових храмова“, каже владика Григорије и напомиње да после тога није давао изјаве на ту тему.

Из Кабинета Патријарха српског нису пали на Григоријево појашњење – наиме, он је потврдио своје позиције – тако да пишу: „Поводом разних тумачења у појединим медијима у вези са саопштењем Кабинета Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, објављеним… овим путем потврђујемо аутентичност саопштења и веродостојност свих навода у наведеном саопштењу. Надамо се да ће овиме бити стављена тачка на наведену излишну тему“.

Не желећи да овом приликом помињем већ традиционално непријатељско деловање овог владике против Синода и већине Сабора СПЦ, хтео бих да напоменем да се његова активност уклапа у шири план преврата у Србији, јер ни скори проблеми око веронауке нису били случајни. Либераши су хтели да урнишу веронауку и да гурну људе цркве у литије, што је био и Амфилохијев и Ђукановићев пројекат да пребаце литије у Србију; тако су индиректно Амфилохије и Григорије радили на укидању веронауке у Србији. Такође, исхитрено је било и одобрење литија неког фантомског удружења, но Патријарх Иринеј је изјавио да није тачна вест да ће у Београду  на Петровдан, с његовим благословом бити одржана литија и поручио да сада није време за литије, због епидемиолошке ситуације.

Ових дана смо сведоци увежених немира у Србији, чији је циљ само слабљење позиције српске Владе, која не би могла да реагује као таква у ситуацији неке ескалације проблема у Црној Гори. Због компромитованости опозиције, која нема харизматичког вође, он се нашао у особи владике Григорија који се дуже време промовише као неко ново лице. Идеја је да се 2022 (или чак пре) он кандидује на политичкој сцени за председничко место. То није никаква моја инсинуација, него јавна инсајдерска изјава Сергеја Трифуновића: „Ове изборе ће Ђилас искористити да себе успостави као православну опозицију… Ђилас искешира паре… Оде код владике Григорија, наговара га да буде кандидат за председника…“

 

Свештеник Зоран Ђуровић

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here