Зоран Грбић: Хрвати ‘оће свој део, нећемо да их преваримо

Поделите:

Медији ових дана пишу како се Хрватска добро спремила за предстојећи састанак Међуресорне радне групе за спровођење Споразума о сукцесији. Новости пишу да је Загреб званично затражио 500 тенкова, хеликоптере, канадере, и да од Црне Горе траже школски брод Јадран. Укупан износ имовине ЈНА којег Хрватска потражује од Србије је осам милијарди долара (!).

Да се пита нормална већина грађана Србије, не би добили баш ништа. У најбољем случају. Нејасно је како их уоште није срамота да траже било шта? Начином на који су изашли из СФРЈ изгубили су право на било каква потраживања. Илегалним наоружавањем, стварањем пара-формација и једностраним проглашењем независности, без икаквог договора и разума, почео је рат у СФРЈ. Тако се то не ради. Па ни Британија тако не излази из ЕУ, а ЕУ чак није ни држава.

Не можете да водите рат који је истовремено одбрамбени рат против агресора (ЈНА), а да онда тражите део имовине од исте војске (ЈНА). Ако тражите заједничку имовину ЈНА, онда признајете да је та војска заједничка, а ако је заједничка, какав сте онда рат водили?

Хрватска је данас екстремно шизофрена држава, која би хтела да буде део Европе, али се стално бави балканским питањима. Држава која би хтела да буде антифашистичка (иако то није била) а у исто време подржава буђење свог нацистичког покрета. Једина бивша СРФЈ република која има гранични спор са буквално сваком новом СФРЈ државом са којом се граничи. Нико јој није добар и све јој је мало. Држава која би да буде жртва, али би истовремено и да дели имовину са агресорском војском. Расуло логике.

Хтео сам поводом тога да подсетим на неке чињенице, и поставим неколико питања.

У време распада СФРЈ, премијер владе је био Хрват, Анте Марковић. Председник СФРЈ био је исто Хрват, Стјепан Месић, који је оставку поднео тек у децембру 1991. Значи, био је главнокомандујући окупаторске ”српске” и ”четничке” војске у Хрватској читавих шест ратних месеци. Заменик Савезног секретара за одбрану био је такође Хрват, адмирал Стане Бровет. Постојали су планови да Анте Марковић постави Хрвата генерала Антона Туса и за секретара одбране, што би се и десило да га Фрањо Туђман ипак није поставио за начелника главног штаба Хрватске. Па су ваљда и они схватили да је глупо да истовремено буде и агресор и жртва.

  1. Како је могуће да Србија буде агресор, ако су ЈНА и СФРЈ предводили Хрвати?

  2. Како је могуће да једна генерација ЈНА ослобађа Хрватску од фашиста, друга да је брани, а да трећа генерација исте војске буде проглашена за окупаторску?

  3. Да ли је Хрватска и са Бечом имала Споразум о сукцесији, или су од Аустрије добили ону воћку од које се обично прави џем?

  4. Колико кошта и колико нам дугују за то што смо их дву пута у историји спасили срама губитника, и превели на страну победника, 1918. и 1945 ?

  5. Колико ће да плате за Јасеновац и остале логоре? Могу ли то да плате барем стидом?

  6. Колико ће да плате за територије на којима су 1995. извршили геноцидне акције етничког чишћења?

  7. Хрватска је уласком у Југославију добила и територијална проширења, од Србије и Италије. Колико ће да плати за то? Зашто та проширења нису део Споразума о сукцесији?

  8. Колико ће да плати Италији за Истру и територије у Далмацији које је добила заслугом српске и југословенске војске, а не своје, аустро-угарске и усташке?

  9. Ако је Југославија добила територије од Италије, због чега су оне након распада СФРЈ припале само Хрватској и Словенији? Због чега нико не тражи да заслужени излазак Србије на море буде део Споразума о сукцесији? Нису наши дедови ратовали и гинули да би Хрватска добила Барању, Истру и Далмацију. И нису крварили да би Хрвати од те ослободилачке војске још и тражили новац.

Шири даље, можда неко има одговоре.

Зоран Грбић

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here