Zoran Grbić: Hrvatska ili Ustaška

Podelite:

Hrvati1 su se ovih dana izgleda strašno potresli. A devedesetih su sve odigrali savršeno. Uvezli su oružje, napravili paravojsku i napali JNA i balvane u Krajini, a onda uspešno odigrali ulogu žrtve, odradili odličnu propagandu i privukli svet na svoju stranu. Realizovali su svoj tisućljetni san, napravili državu i proterali većinu Srba. Ali sad im smeta što i Srbi neće da se raduju sa njima, i što neće da pevaju Tompsona.

Treba razumeti tu razmaženost. Navikli su da im se praštaju istorijska zlodela. Godine 1914. su ratovali za pogrešnu stranu pa im je 1918. oprošteno. Zbog toga su slobodno mogli da ponove ”grešku” 1941. Koja im je ponovo oproštena 1945. uz ignorisanje skoro milion srpskih, jevrejskih i romskih žrtava. Zbog tog oprosta, lako se desilo naoružavanje i novi rat 1991. I zbog toga, lako je razumeti čuđenje i uvređenost prosečnog ustaše – kako je moguće da nam Srbi ponovo ne opraštaju?

Rat je počeo nakon što je Zagreb poslao paravojne i policijske snage na barikade u Krajini i Slavoniji, koje su podigli lokalni Srbi u strahu zbog novog Ustava donetog 1991. Uglavnom se više ne pominje, ali neki od glavnih pokazatelja da će se ustaše vratiti bilo je to što su Srbi izbačeni iz Ustava Hrvatske, kao i ćirilica, dok se u isto vreme vratila zloglasna šahovnica, pod kojom je stradalo stotine hiljada Srba.

Hrvatska danas praktično ne postoji, više je Ustaška, a Hrvatska se skoro i ne primećuje. Dokaz za to je što je broj Srba smanjen na šestinu predratnog, što se ćirilica smatra neprijateljskom, a pod šahovnicom vrh vlasti sluša ustaške pesme i smatra da je ”za dom spremni” rodoljubivi pozdrav.

Hrvatska Ustaška je pokazatelj na šta bi ličila Nemačka da su joj oprošteni gresi iz Drugog svetskog rata. Ona Nemačka, kojoj je posle Prvog rata sve oprošteno, pa su zbog toga mogli da izazovu Drugi. Ustaška je otprilike na tom putu. Kao što je Hitler i generali u njegovom okruženju smatrao da je Nemačka snažna, i da je Prvi rat prekinut samo zbog korumpiranih političara, tako i danas neki Hrvati smatraju da Oluju nije trebalo prekidati. Mnogi i danas sanjaju snove o moći i prelasku Drine.

To je zbog toga što Hrvatima na vreme nije bilo moguće objasniti da se od Hrvatske pretvaraju u Ustašku. A moglo im se na primer reći da ne mogu da koriste šahovnicu, jer je ona simbol pod kojim je stradalo stotine hiljada Srba, Jevreja i Roma. Umesto toga, prihvatilo se njihovo objašnjenje kako je u redu da se koristi šahovnica, ako se na njoj zamene boje. To bi bilo potpuno isto kao kad bi u današnjoj Nemačkoj zastava izgledala ovako:

Skroz u redu, zamenili su boje, skoro da se i ne primećuje sličnost sa ratnom zastavom. Tako je i u Hrvatskoj, skoro da se ne primećuje sličnost sa Ustaškom. Oni koji primete su zlonamerni i šire netrpeljivost.

U Nemačkoj, naravno, ne mogu da se dese ovakvi propusti. Ne samo što su zabranjene stara zastava i svastika, nego su zabranjeni i Keltski i Solarni krst, Zig runa, čak i Odal runa, samo zato što su je koristili u Hitler Jugendu. Zabranjeni su i brojni drugi simboli, a pored uzvika Hajl Hitler, zabranjen je i povik Zig Hajl.

U Ustaškoj sve može. Nemci zabranjuju i sopstvene istorijske rune, ali u Ustaškoj je ”Za Dom spremni” toliko istorijski bitan, da će se uskoro valjda koristiti umesto dobar dan.

U Ustaškoj je moguće i da fudbalere na Mudijal, kao u rat, pošalju sa ratnom zastavom (sa sve ustaškom šahovnicom) sa Kninske tvrđave, poklonom od vojske. Moguće je i da Ministarstvo obrane Republike Hrvatske napravi spot, u kom im pilot poruči ”Na krilima oluje, za nogometnu oluju”. Ludilu nema kraja.

Može li da bude više nacistički i nenormalno? U Ustaškoj, može. Kroz čitav spot, pripadnici raznih rodova hrvatske vojske uzvikuju ”Jedno srce, jedna duša, jedna Hrvatska”. Jel ima nekoga kome to ne liči na Eine Rasse, eine Blut, eine Boden?

I posle se ljute kad im neko kaže da su ustaše i fašisti.

1 Za drugare bukvaliste iz Inicijative mladih za ljudska prava –> u ovom tekstu Hrvati = Deo hrvatskog naroda koji smisao postojanja vidi u veličanju ustaša i fašista. I u nastavku teksta takođe, Hrvati = Deo hrvatskog naroda koji smisao postojanja vidi u veličanju ustaša i fašista.

Zoran Grbić, Vidovdan

Podelite:

2 Komentari

  1. Treba samo imati u vidu: da sve to nije uradila Hrvatska, niti Hrvati, već oni kojima treba ustaška država. Zapad je to sve stvorio i eksploatisaće dok mu bude odgovaralo; kad mu zasmeta – rešiće ih se kao Sadama, Gadafija i svakoga ko im se suviše primakao.

  2. Ustaška je tzv GOVEĐA ŽILA, kojom vitlaju za svoje interese Nemačka i Evropska Unija.
    Hrvati beže iz Ustaške, nemci se naseljavaju na Jadran. Hrvatska više ne postoji.
    Za istu stvar protiv pravoslavnih naroda koriste šiptare i slične njima srbe iz našeg okruženja, koji su najopasniji.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here