Зоран Грбић: Војни кампови су океј, ако су Амерички

Поделите:

Војни кампови су океј, ако су Амерички

Када је започета окупација и Србија изгубила део суверенитета и право да одлучује о себи, прво што је окупатор урадио било је да укине војне судове. Рекли су нам да су они историјски превазиђена препрека у успостављању цивилне контроле над војском. Иако они и данас постоје у већини земаља света. Па је тако Војни суд у Београду претворен у Специјални суд за криминалце, а онај у Нишу у Војно-дисциплински суд. Након тога, кренуло се у уништавање ”вишка наоружања”, а завршило се (што се војске тиче) укидањем редовног служења војног рока 2010. године.

Ових дана дигла се бука око кампа на Златибору у коме се четрдесетак деце својом вољом учило преживљавању у природи и борбеним вештинама. Након што су поједини медији подигли галаму око тога, неко је послао полицију на њих. И то ноћу. Ваљда су се уплашили да се деца нису превише подучила војним вештинама, па за сваки случај.

Онда су они исти медији још више повиленили, па су почели да подвикују како је то све руско масло, и како је то све настало у Русији. Па сам због тога само хтео да подсетим.

Као и већина ствари које се данас дешавају у Србији, ни ова није измишљена у Русији, него у Америци. Баш као и војни судови, као и ”вишак наоружања” и као и редовно служење војног рока, и летњи војни кампови за децу постоје на западу, где су прво и настали, пре него што су се проширили на остатак света.

Разлика између оног нашег кампа на Златибору и оних у САД је у томе што, за разлику од Србије, њихова деца најчешће иду у праве војне академије, које лети отварају врата за децу. Тамо их не подучавају војни ветерани као овде, него официри, подофицири и војници војске САД, а такве кампове не организују председници општина, него Секретаријат за одбрану САД.

Мени је реално, потпуно свеједно да ли ће неко дете овде ићи у такав камп или неће. И мислим да би већини грађана демократске и толерантне Србије требало да буде свеједно, уколико нису баш директно заинтересовани. Нема разлога за галаму. Онима којима се камп не свиђа, могли би да окрену главу на другу страну, и погледају рецимо Параду поноса. То су вероватно подобније вредности за децу. Или можда Задругу, Фарму или неки слични програм. То је изгледа политички коректно и намењено за децу Србије.

И за крај, реклама за дечије и омладинске војне кампове у САД, где деца могу да се уче руковању оружјем, пешадијској тактици, преживљавању у природи и сличним вештинама:

https://www.youtube.com/watch?v=wxco7ls03K4

https://www.youtube.com/watch?v=SOa8_jmtXRk

https://www.youtube.com/watch?v=NBgVL1JRwto

Marine Military Academy

Hargrave Military Academy Summer School

Oak Ridge Military Academy Summer Camps

Camp Shield

Missouri Military Academy

Мilitaryonesource

Sundancecanyonacademy

Зоран Грбић, Видовдан

Поделите:

3 Коментари

 1. Мигранти, све млади људи, војно способни, нису
  потенцијални терористи, а војни камп за обуку деце
  на Златибору /њих 2о-так, са неколико инструктора/
  је – ПАРАВОЈНИ КАМП, по речима Радио
  “Слободна Европа“ од 17.08.2018. год., вечерња
  емисија од 19 – 19,30, емитовано на Радију “ Студио Б“.
  Чак ни објашњење, да су такви кампови присутни и
  у другим земљама Запада и Истока, нису били довољан
  разлог за ”пацифисте” из СНС-а?!

  Нека се припреми и Руски центар у Нишу, да буде
  “пригушен“ или “угашен“, јер ако су деца “паравојска“,
  шта рећи за одрасле “војнике“ из Руског центра у Нишу!

  Прави камп за “мирнодопске и хуманитарне“ активности
  је једино Камп у Бондстилу, и од “пацифиста“ из СНС-а
  добиће “одобрење“ да се прошири!

  Шта рећи за 5о локалних полицајца, који су, без икаквог
  стида и срама, наоружани “насрнули“ на ту дечурлију.
  Нису то били само локални полицајци, било је ту и
  “спецјалаца“ за противтерористичка и пртовдивер-
  зантска дејства…?!
  Сачувај и саклони нас Боже – ЛУДИЛА ВЛАСТИ!

  Драган Славнић

 2. Стаматовић је овим хтео да покаже колики смо ми у ствари окупирана земља и колико је власт однарођена. У кампу је било и Руса. Порука је и њима била разумљива. Власт са друге стране да је пустила овај камп западни петоколонаши грађанисти би је сатрли, јер Србија се мора пацификовати и заглупљивати. Таблоиди, реалити и ружичасте параде су прихватљиве и мање штетне?!

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here