Зоран Влашковић: Манастир неће пут кроз своју заштићену зону

Високи Дечани под капом УНЕСКО
Поделите:

Правно и физичко насиље тзв. Владе Косова,  Албанаца и општине Дечани  према имовини  УНЕСКО – вог  споменика културе – манастиру Високи Дечани

Шеф Унмика Сорен Јесен Петерсен је почетком 2005. године донео извршну одлуку којом се манастир Високи Дечани (који је на листи УНЕСКО – а од априла  2004.г.) и кањон  Дечанске Бистрице  стављају под посебну бригу УНМИК – а  и проглашавају Подручјем  специјалне зоне  ( Specijal  Zoning area ). – Подржавамо градњу пута за Плав у Црној Гори али ван заштићене зоне – поручују из манастира .- Радови на путу почели  и обустављњни 26. маја

             Албанска општина Дечани, опет кршећи  закон,  такозвани Устав Косова и одлуку УНМИК-а  из 2005. нодине  настоји  да кроз  заштићену зону манастира Високи Дечани  пробије пут за општину Плав у Црној Гори. Такође,  општина Дечани још не жели да укњижи ни 24 хектара  земље у власништву манастира које је извршном пресудом пресудио Уставни суд Косова jош  20. маја 2016. године.

 Сада  албанска општина Дечани   тврди да асфалтирање постојећег пута у Дечанској клисури, који води до планина ове општине и границе са Црном Гором, спречава манастир Дечани, јер једним делом пролази кроз специјално заштићено подручје. Градоначелник Дечана, Башким Рамосај упорно понавља да ће “пут бити изграђен”. И у суботу, 26. маја, радови на овом путу у дужини од 30 километара су почели.

 Међутим, јавно се огласило братство манастира Високи Дечани у коме каже  : – Према косовском закону о специјалним заштићеним зонама забрањена је изградња транзитних путева кроз зоне око најважнијих културно-историјских споменика међу којима је и УНЕСКО-ов споменик светске културне баштине – манастир Високи Дечани.

 Још раније представници ЕУ и ОЕБС-а су урадили правне анализе и закључили да би изградња пута кроз ову  заштићену зону манастира Високи Дечани  било отворено кршење закона. Реч је о забрањеној активности, која не зависи ни од самог става манастира – објашњавају из Високих Дечана.

Ова долина Високих Дечана је Специјлна и заштићена зона

Специјална зона

 Братство манастира  подсећа да је мешовита комисија коју су чинили  представници међународне заједнице, косовских министарстава и СПЦ донела и одлуку да изградња пута није прихватљива, јер дугорочно угрожава мир, природну средину око манастира и у потпуној је супротности са свим стандардима не само закона, већ и заштите УНЕСКО споменика.

 Подсетимо да је шеф Унмика Сорен Јесен Петерсен  почетком 2005. године донео извршну одлуку којом се манастир Високи Дечани (који је на листи УНЕСКО – а од  априла 2004.г.) и кањон  Дечанске Бистрице  стављају под посебну бригу УНМИК – а  и проглашавају ”Подручјем  специјалне зоне”  ( Specijal  Zoning area). Специјална зона се  протеже , према овој одлуци, од  православног гробља испред манастира , до моста на реци Бистрици, као и од обронака брда са једне и друге стране  кањона. На подручју Специјалне зоне нису дозвољени  градња, реконструкције, индустријска и комерцијална активност , укључујући ту и експлоатацију шума , воде и минералних ресуса.

Високи Дечани су зато предложили тадашњој  тзв. Влади Косова да се пут ради ван заштићене зоне, што је и прихваћено. Тадашњи тзв. премијер Хашим Тачи заједно са градоначелницима Дечана и Плава, 25. септембра  2014.г. извршио је свечано отварање почетка прве трасе пута ван ове заштићене манастирске  зоне, а кроз долину Лоћанске Бистрице – наводе даље из Дечанског манастира.

“Иницијатива да се ова одлука тзв.  Владе Косова поништи и крене у отворено кршење закона је забрињавајућа и дугорочно угрожава све грађане на овом простору. Манастир Високи Дечани подржава и даље градњу пута према Плаву, али ван граница заштићене зоне у складу са првобитном одлуком Владе Косова” – саопштавају.

 Представници ЕУ и ОЕБС-а  кажу да је беспредметно и штетно вршити притисак на манастир, већ је потребно да се општина фокусира на поштовање закона који је изгласала Скупштина Косова и који је важан за владавину права и будућност свих грађана.

На другој страни манастир подсећа и да општина Дечани две године одбија да региструје земљу која је потврђена као власништво манастиру, а одлукама Врховног и Уставног суда Косова. “Непоштовање одлука највиших правних тела Косова наноси велику штету не само грађанима општине Дечани, већ шаље веома негативну поруку целом свету о одсуству владавине права и поштовања сопствених закона и судских одлука” – закључују.

У суботу 26. маја почели и заустављени радови на путу Високи Дечани – Плав

Албанско безакоње

Наиме, тзв.  Уставни суд Косова је 20. маја 2016 . године , коначно закључио дугогодишњи судски спор у корист Манастира Високи Дечани и потврдио власништво манастира над 24 хектара земље која је пуних 16 година била под судским спором.

У својој одлуци Уставни суд Косова није прихватио одлуку апелационог већа специјалне коморе Врховног суда Косова  из 2015.г. да се предмет поново врати основном суду у Дечанима. Уставни суд је такође утврдио да је претходна одлука Врховног суда од 27. децембра 2012. године, којом је потврђено власничко право манастира на земљу у спору, рес јудиката (правоснажно пресуђена радња).

ЕУЛЕХ – ов судија из Приштине крајем децембра 2012. године  одбио је захтеве , које су још 2000 године ,  поднела два Албанца , власника два  друштвена предузећа, из Дечана , против манастира Високи Дечани . Наиме , ова предузећа су поднела захтев против ове православне светиње, тврдећи да имају  власничко право на 23.45 хектара земље која је унутар специјалне зоне  манастира Високи Дечани.

На две поменуте парцеле  својевремено су подигнути мотел ”Високи Дечани” и  мали погон за паковање меда  ”Апико”, који од почетка 1990. године нису активно радили и које је манастир добио  заједно са враћеном земљом 1997. године.

Истовремено манастир очекује да се манастирска земља унесе у катастар и да општина Дечани престане са упорним притисцима који угрожавају безбедносну ситуацију у општини Дечани.

Манастир Високи Дечани подржава и даље градњу пута према Плаву али ван граница заштићене зоне у складу са првобитном одлуком владе Косова, а да пут поред манастира остане рекреативног карактера, као оаза мира и очувања природног амбијента.

Иначе, у власништву манастира Високи Дечани налази се равно 743 хектара њива, ливада, пашњака  и шума  од којих је већи део и данас незаконито узурпиран од стране Албанаца.

Високи Дечани неће пут кроз своју заштићену зону

Антфиле

Почела градња пута

Упркос  што је простор око манастира Високи Дечани Заштићена зона где се не смеју изводити никакви грађевински  радови,     радови на магистралном путу Дечани – Плав кроз заштићену зону манастира Високи Дечани  почели су у суботу  26. маја . Ова деоница Дечани – Плав је дужине 30 километара и коштаће 12 милиона евра.

Манастир Високи Дечани тражи и укњижење 24 хектара

Престала градња пута  код Високих Дечана

Епархија Рашко – призренска Српске православне цркве  је на свом Твитер налогу у касним вечерњим сатима у суботу  26. маја саопштима  да је престала градња пута Дечани – Плав код Високих Дечана захваљујући низу међународних иницијатива.

Епархија је  изразила наду да ће косовске власти убудуће “поштовати своје законодавство и међународне обавезе. Она је саопштила да су косовске власти обуставиле “незаконите радове на путу у заштићеној зони манастира Високи Дечани”,наводећи ” да су радови обустављени  и да је тешка машинерија “наводно повучена”.

Претходно су званичници и институције Србије али и невладине организације са Косова и Метохије затражили од медјународне заједнице да хитно спрече “противзаконито и антицивилизацијско угрожавање” манастира Високи Дечани, изградњом магистралног пута у његовој непосредној близини.

Текст и фото :  Зоран Влашковић

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here