Aleksandar Kiš: Zašto Evropa ne voli Poljake, Mađare i Srbe?

Podelite:

 

Ova tri naroda malo šta imaju zajedničkog, prva dva su deo EU i NATO, a Srbi su žrtve NATO. Međutim, malo po malo vidite na TV da Evropski parlament, Evropska komisija, kritikuju i kažnjavaju Mađarsku i Poljsku. Tamošnji medili i levičari iz Brisela, te dve države nazivaju, sve gorim imenima, praktično ih optužujući za širenje homofobije, fašizma, i ko zna čega još lošeg. Za Srbe – ne moramo da podsećamo šta se sve događa, od Srpske, Kosova….

I na prvi pogled ta tri naroda stvarno ništa zajedničko nemaju. Ali samo na prvi pogled. Malo dublje dolazimo do zaključka. To su jedina tri naroda na Istoku, ali možda i u celoj Evropi – koja su – nepokorna. Niko im nije davao slobodu, sami su je uzimali, sva tri naroda imala su velike države i bili kulturna središta u svoje vreme, i ono najviše – u odsudnom istorijskom trenutku suprotstavili su se desetostruko jačim silama.

U ostalom, Poljaci i Mađari bili su najdraža deca Zapada kada su se bunili protiv SSSR. Od Mađarske revolucije 1956, pa do Leha Valense i Solidarnosti 80 ih godina, to su narodi koji su se izuzetno bunili protiv politike SSSR. A i mi smo – ne zaboravite 1948 i naše “Ne” Staljinu.

Međutim Zapad je pogrešno procenio da Mađari i Poljaci mrze Sovjete i Ruse, i da su njihove bune izrazito protiv komunizma i/ili Rusije. Srbe su nagrađivali posle 1948 godine, a kada je pao komunizam, odlučili su se za uništenje Jugoslavije i Srbije kako bi zatrli ikakvu klicu bunta Novom Svetskom poretku.

Ali prevarili su se u pogledu Poljske i Mađarske. Zapad, Soroš ili ko već, pogrešno su ocenili da su Poljaci i Mađari isključivo protiv Rusa, ili Sovjeta. Tako su pretpostavili da će i jedni idrugi lako progutati sve političke obroke koje im Zapad servira. Kada su to odbili, Zapad se našao u čudu. Kako se sada Poljaci i Mađari bune portiv najlepše Evropske Unije naših naroda i narodnosti!?

Istina je sledeća. Poljaci, Mađari i Srbi – nisu se apriori bunili protiv Rusa ili Sovjeta. Oni jednostavno nisu želeli da im neko – bilo ko – soli pamet. Nisu želeli kolonijalnog gospodara.
Ista tri naroda pobunila su se protiv svih ugnjetača – Mađari 1848 protiv Austrije, Srbi protiv Turske 1804, Poljaci i protiv Austrijanaca i Rusa i Nemaca.

Dakle, nije to bio u pitanju antikomunizam ili anti Ruski sentiment – per se. Bio je to slobodarski odgovor onima koji su hteli da ih porobe.
Ali još važnije – ne samo da Poljaci, Mađari i Srbi su protiv Brisela sada – oni su protiv svakog koji želi da im ograničava prava i slobode.
Mađari i Poljaci bunili su se portiv komunizma jer im je gušio nacionalne i verske slobode. Staljinizam je direktno išao protiv osnova društva – protiv porodice, i protiv vere.
To isto sada radi i Evropa – dira u naciju, porodicu, tradiciju i veru. Ono zbog čega su se i poljaci i Mađari bunili.
Ali Evropa to odbija da prihvati, odbija da prihvati da njena politika može da bude pogrešna.

EU I NATO su nasrnuli na Srbe smatrajući da će jedini oni da im prave problema, a iza leđa su im se desile Poljska i Mađarska.
Bukvalno sada Liberalni Soroševski poredak u Evropi radi isto ono što je radio komunizam. Mada ni sam komunizam nije smeo da zadire toliko u privatnosti i osećanja građana kao što sada radi Evropa.
I politički komesari Staljinovi znali su gde su granice. Iako su generalno bili protiv religije, nisu se usuđivali da ovako brutalno napadaju porodicu i kulturu lokalnih naroda. Evropa sada ide na brutalnu implementaciju zlostavljanja većinskih naroda, njihove kulture i tradicije zarad prava “manjina”. Ili ne-Hrišćana u opšte.

Mađari, Poljaci i Srbi zaista su želeli Zapadne vrednosti, i Američke vrednosti. Ali one iz vremena Trumana, De Gola, Regana – Čvrstu i zaštićenu porodicu, privatnu svojinu, konzervativno i Hrišćansko društvo.
Ali istina je – toga više nema. Evropski Evropu.
To Zapad nije više. I to mi nećemo. Nismo mi voleli Zapad zato što je Zapad! Nego što je nudio ono što mi želimo. Zapad je na njegovu i našu nesreću pomislio da je trend-seter, onaj koji postavlja nove trendove. Istina je da smo mi želeli i voleli zapad i njegove vrednosti samo dotle dok su to bile i naše vrednosti.

Zapad je sada u šoku. Kako to da neko ne voli Zapad?
I tako sebi Zapad priprema omču oko vrata. I neke nove bune i Poljaka i Srba i Mađara.

Aleksandar Kiš

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here