Anđelković: S obzirom na okolnosti, Srbija je suviše proevropski nastrojena

Podelite:
Anđelković ističe da Srbija vidi svoj interes u odbrani Kosova i Metohije i, kao garant Dejtona, ima interes zaštite srpskog entiteta u BiH

Opredeljenje Srbije je suviše proevropsko, ako se vidi kakva je realnost i da je u Briselu „zatvorena kapija“, izjavio je FoNetu analitičar Dragomir Anđelković, koji smatra da Kosovo, kao unutrašnje pitanje Srbije, nikako ne može biti spoljnopolitički orijentir.

Srbija je iskrenija od Evropske unije (EU), jer je veliko pitanje da li oni nameravaju da nas prime i da li mogu da nas prime, ocenio je on u serijalu razgovora Agreman. Od samita koji će se uskoro održati u Zagrebu, gde će se pričati o reformama, možda ne saznamo odgovor, ali saznaćemo nagoveštaj budućeg odgovora, procenio je Anđelković.

Prema njegovim rečima, na nama je da gledamo svoju politiku, vodeći računa o sopstvenim građanima i svojoj teritoriji. Anđelković ističe da Srbija vidi svoj interes u odbrani Kosova i Metohije i, kao garant Dejtona, ima interes zaštite srpskog entiteta u Bosni i Hercegovini.

To su naši prioriteti, od njih zavisi sve drugo. Ako nam je Rusija ključni faktor u odbrani Republike Srpske (RS), sprečavanju dalje centralizacije BiH i ključni činilac u daljem sprečavanju priznanja i članstva Kosova u međunarodnim organizacijama, naravno da moramo da se oslanjamo na Rusiju, objasnio je Anđelković.

Kako je predočio, Kosovo je deo Srbije i normalno je da vodimo svoju politiku, zasnovanu na tome da se za taj deo borimo, da sačuvamo šta možemo, makar sever i u nekim okolnostima da vidimo šta ćemo sa ostatkom.

Anđelković smatra i da činjenica o dva američka izaslanika više govore o Americi, nego o Balkanu, Kosovu ili Srbiji. To je, kako je protumačio, tačka prelamanja njihovih unutrašnjih sukoba, razračunavanja između predsednika Donalda Trampa i „duboke države“.

Da li će sve to dovesti do nekih produktivnih pomaka po pitanju Kosova, ostaje da vidimo, naveo je Anđelković, koji ne veruje da će pitanje Kosova biti rešeno i 2025. godine, a kamoli ove godine.

Govoreći o situaciji u Crnoj Gori, Anđelković je ukazao da se tamo vodi politika „identitetskog genocida nad srpskim narodom“, čiji je cilj da se „pokidaju srpski koreni Crne Gore“. Radi se na asimilaciji Srba i ozbiljnim pritiscima na srpski narod. Najnoviji potez je pokušaj otimanja imovine Srpske pravoslavne crkve, ocenio je Anđelković i poručio da bi trebalo pokrenuti procese pred OEBS, SE, UN i EU.

On smatra da bi Srbija trebalo i da se obrati međunarodnim investitorima, kako bi svaka kompanija koja ulaže u Crnu Goru znala da je to zemlja u kojoj se donosi zakon o konfiskaciji sličan boljševičkim i da sutra ta imovina može biti podložna otmici.

Anđelkoviću je svejedno ko je predsednik Hrvatske, Zoran Milanović ili Kolinda Grabar Kitarović, jer je uveren da to neće doneti suštinske promene srpskoj zajednici u toj zemlji. Srbija bi trebalo da štiti interes srpske zajednice u Hrvatskoj, dodao je on, a ne da bude deo tog svađalačkog balkanskog blata.

Kada je reč o deklaraciji koja bi trebalo da bude usvojena do Sretenja, Anđelković prognozira da Srbija verovatno namerava da spoji političku i vojnu neutralnost. Da se izjasni još jednom u prilog vojne neutralnosti i da konstatuje da će u velikim geopolitičkim sukobima u svetu biti neutralna. Kada bismo postali članica EU, mi bismo morali da saobrazimo svoju spoljnu politiku Briselu, podsetio je Anđelković.

Pošto ni u dalekom izgledu nije trenutak kada ćemo ući u Uniju, on misli da su vrlo drski nasrtaji na nas i zahtevi da se već sada prilagođavamo. Mislim da će Srbija to istaći – da će, sve dok ne postane članica EU, voditi svoju autentičnu spoljnu politiku, predvideo je Anđelković.

Upitan o sukobu Irana i SAD, on je naglasio da bi Srbija trebalo da bude krajnje neopredeljena i neutralna i da beži od tog pitanja. Ne treba zaboraviti da su protiv nas u Bosni ratovali Iranci, Kasim Sulejmani je direktno učestvovao u borbama protiv Srba u Bosni, a Amerikanci su nas bombardovali, rekao je Anđelković.

Na nama je da se držimo po strani, smatra Anđelković i upozorava da Iran može da nam napravi mnogo problema, od toga da je povezan sa raznim muslimanskim faktorima na Balkanu. S druge strane, SAD su moćna sila u čijoj smo zoni geopolitičke dominacije i svakako nam ne treba sukob sa njima, zaključio je Anđelković.

 

Danas

Podelite:

1 komentar

 1. NAMA GLAD, NJIMA NEPRESUŠNA…!

  Narod je sit svega jedino kada političari ih ubeđuju da imaju plate i penzije veće no ikad, istorijski događaj, žive evropskim životom, a kada se okrene slika je sasvim drugačija. Statistika ih demantuje, četvrtina stanovništva je na ivici siromaštva, troše do 1,0$ dnevno. Broj nezaposlenih pada iz dana u dan, zemlju godišnje napustaju mladi 50.000, stariji oko 100.000 napustaju ovaj svet, a rađaju se oko 60.000 dečice, kojih čeka srećna i berićetna budučnost. A zašto?

  ♣ Gladni,osim hrane, najzad su siti svega.
  ♣ Počelo je zavođenje reda u društvu. Kazanom i kutlačom.
  ♣ On nije bogomoljka, od njega svi nastradaju.
  ♣ U mom gradu vuci su siti, a ovce na birou rada.
  ♣ Da su naši biznismeni poslati u Švedsku, radnici bi imali švedski sto.
  ♣ Dobar je k`o lebac, od njega nema hleba.
  ♣ Sve smo bogatiji! Sada imamo više partija, narodnih kuhinja, stranih posmatrača, domaćih plaćenika.i da ne pominjem domaće paćenike.
  ♣ Oni nam zapržiše čorbu, a mi je kusamo!
  ♣ Ako smanje plate i penzije, bar neka povećaju kontejnere!
  ♣ Postali smo k’o od majke rođeni. Opet gologuzani.
  ♣ Kod nas definitivno nema više ko da poludi.
  ♣ Toliko sam sit da u mom stanu i bubašvabe već dugo crkavaju od gladi. Bojim se da me ne optuže za njihovo gladovanje.
  ♣ Samo što izađemo iz loše istorije, upadnemo u još crnju povijest. Neviđeni maler.
  ♣ Nepobitna istina, kod nas nema što ima.
  ♣ Kod nas sve ima svoju cenu, a pukli smo odmah kada su neki pokušali da naplate tu cenu.
  ♣ Vođe države mogli bi i na pustom ostrvu dobiti apsolutnu većinu.
  ♣ Tendere, koje pripremaju naši, imaju sličnost sa špricerom. Uvek je pola-pola!
  ♣ Naočare ne pomažu nepismenom da pročita ni aforizme.
  ♣ Kasapin zaista krvavo zaradi svoj hleb.
  ♣ Kako je kupio diplom, uobrazio se da je najpametniji čovek na svetu.
  ♣ Naša politika napredno rešava krivična dela – od “pa šta” do “kao ne znam šta”.
  ♣ Jedina dobra stvar od zagađivanja vazduha, ako je uopšte dobra, je što se vazduh najzad vidi.
  ♣ U našoj fabrici laži svi ostvaruju napredak, a predsednik čak ga i premašuje.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here