“БИТКА се прво ДОБИЈА У СРЦУ, па тек онда НА БОЈИШТУ!”

Поделите:
На данашњи дан рођен Војвода Живојин Мишић
 
На данашњи дан 7/19. јул 1855. год. у селу Струганику код Мионице, рођен је српски војвода Живојин Мишић, носилац највиших српских и страних одликовања, човек који је ушао у историју раме уз раме са највећим светским војсковођама. Војсковођа о коме ће причати светска историја, човек који је за 47 година у официрској униформи остао несаломив, никад спреман да се ради каријере сагиње пред вишим ауторитетима, чак и кад су владари били у питању, оно што је мислио то је и говорио, у шта су се уверили и краљ Александар Обреновић и краљ Александар Карађорђевић. Симбол наше победе у Балканским и Првом светском рату, који и данас Србији и српском народу треба да представља водиљу за будућност српског народа.
Остао је у памћењу, како рече регент Александар: “Када су сви изгубили главу, једино је Војвода Мишић знао како и на који начин да заустави непријатеља.”
Такође, остао је упамћен и као наставник на Војној академији, његова дела као Стратегија изучавају се на светским војним академијама.
Симбол српског народа у борби за слободу. Гледамо га са дубоким поштовањем.
Како смо се одужили нашем славном Војводи говори чињеница разбојничког рушења најстарије касарне у Србији на стогодишњицу победе у Великом рату, Комплекса касарни 17. пука Дринске дивизије у Ваљеву, која је између два рата носила назив Војвода Живојин Мишић.
Као што је Српска војска доживела Голготу а затим и Васкрс победом над бројним непријатељима, тако би данас требало Васкрснути све оно где су Србија и Српски народ поклекнули:
“Преци ће се наши из робова дићи,
За последњу битку! Док се диже пара
Из просуте крви, даље ћемо ићи
Водиће нас сенка Великога Цара.
Сви душмани наши док се не сруше у крви
И док не паднемо – последњи ил први.”
                        (Песник С.П.)
Зато би најпре требало да се Србија и Српски народ дозову памети и уз помоћ науке и струке ураде елаборат и корак по корак ревитализује Комплекс касарни 17. пука Дринске дивизие – Војвода Живојин Мишић, у његовом аутентичном облику, претвори у Меморијални центар, музеј и тако заувек остане сведок непобедивог српског народа.
Мила Параментић
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here