“BITKA se prvo DOBIJA U SRCU, pa tek onda NA BOJIŠTU!”

Podelite:
Na današnji dan rođen Vojvoda Živojin Mišić
 
Na današnji dan 7/19. jul 1855. god. u selu Struganiku kod Mionice, rođen je srpski vojvoda Živojin Mišić, nosilac najviših srpskih i stranih odlikovanja, čovek koji je ušao u istoriju rame uz rame sa najvećim svetskim vojskovođama. Vojskovođa o kome će pričati svetska istorija, čovek koji je za 47 godina u oficirskoj uniformi ostao nesalomiv, nikad spreman da se radi karijere saginje pred višim autoritetima, čak i kad su vladari bili u pitanju, ono što je mislio to je i govorio, u šta su se uverili i kralj Aleksandar Obrenović i kralj Aleksandar Karađorđević. Simbol naše pobede u Balkanskim i Prvom svetskom ratu, koji i danas Srbiji i srpskom narodu treba da predstavlja vodilju za budućnost srpskog naroda.
Ostao je u pamćenju, kako reče regent Aleksandar: “Kada su svi izgubili glavu, jedino je Vojvoda Mišić znao kako i na koji način da zaustavi neprijatelja.”
Takođe, ostao je upamćen i kao nastavnik na Vojnoj akademiji, njegova dela kao Strategija izučavaju se na svetskim vojnim akademijama.
Simbol srpskog naroda u borbi za slobodu. Gledamo ga sa dubokim poštovanjem.
Kako smo se odužili našem slavnom Vojvodi govori činjenica razbojničkog rušenja najstarije kasarne u Srbiji na stogodišnjicu pobede u Velikom ratu, Kompleksa kasarni 17. puka Drinske divizije u Valjevu, koja je između dva rata nosila naziv Vojvoda Živojin Mišić.
Kao što je Srpska vojska doživela Golgotu a zatim i Vaskrs pobedom nad brojnim neprijateljima, tako bi danas trebalo Vaskrsnuti sve ono gde su Srbija i Srpski narod pokleknuli:
“Preci će se naši iz robova dići,
Za poslednju bitku! Dok se diže para
Iz prosute krvi, dalje ćemo ići
Vodiće nas senka Velikoga Cara.
Svi dušmani naši dok se ne sruše u krvi
I dok ne padnemo – poslednji il prvi.”
                        (Pesnik S.P.)
Zato bi najpre trebalo da se Srbija i Srpski narod dozovu pameti i uz pomoć nauke i struke urade elaborat i korak po korak revitalizuje Kompleks kasarni 17. puka Drinske divizie – Vojvoda Živojin Mišić, u njegovom autentičnom obliku, pretvori u Memorijalni centar, muzej i tako zauvek ostane svedok nepobedivog srpskog naroda.
Mila Paramentić
Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here