Бранислав Јевтић: Бели Роми

Поделите:

 

„Цигане, Цигане…“, и даље би Италијани скандирали Синиши Михајловићу, да није смртно угрожен опаком болешћу. Да ли су, можда, Романи били санкционисани због тог случаја расне дискриминације? Јашта, као и цео свет што је одговарао, и самосанционисао се за бомбардовање 1999. Мени, када би тако клицали, који сам живео од данас до сутра не марећи за нагваждања околине; који сам кандисао на слободу; сузе, крв и зној проливао уз музику оријента, фламенка, виолинских и гитар класика; бекријао уз трубаче од сабајле; гаравушу певачицу просио на коленима… отпевао бих само: Циганин сам, ал̓ најлепши.

Да ли смо ту пежоративну етикету стекли захваљујући Кустурици или од деведесет и прве када је дошло до драстичног пада популарности? Из кухиње најгеноциднијих народа бивамо оптужени за холокауст. Косово се признаје дотле да ће на крају испасти староседеоци доскорашњи обљубљивачи коза са Кавказа. Најстарија писмена цивилизација (Лепенски Вир… Винча…) тј. први Европљани као први фармери (који су још у Старчеву користили кашичице за децу што доказују отисци дечијих зубића) сусрећу се поодавно са белом кугом и очигледним изумирањем. Албанци (јер, забрањено је звати их њиховим правим именом Шиптари) са Косова ће се још дуго лечити на ВМА, и то нас чини, не ортодокснима већ парадокснима.

Постали смо подна простирка за странце, а претходно грађани покорни страним агентима. Цео систем обескичмењавања једне нације зове се рабулистика. Најефикасније средство за њено спровођење и манипулацију су двоструки аршини тј. стандарди.

Нпр. Мађарска ће поставити кинески зид и пустити струју кроз њега ако устреба да би спречили надирање миграната; Словенци ће организовати наоружане паравојне трупе (што је узбудљивије од пеинт-бола и практичног стрељаштва) како би ловили исте уљезе на својој територији… док је Србији задата перспектива сафари резервата који свакоме даје азил уз толика преимућства, да се слободно могу назвати грађанима другог реда у сопственој земљи.

У земљи која је силницима за почетак служила као полигон за ратна дејства (укључујући и најстроже забрањена), сада се успоставља тотална дискриминација над домицилним становништвом. Док се у суседној Црној Гори врши заплена Српске црквене заоставштине, у српске школе се одомаћује језик бошњачки као и осталих мањина, а да се и даље српски рајетини воде као најнетолерантнији ксенофоби. Да не буде доста, хомофоби (гори од Тексашана) биће организатори Еуро Прајд-а 2022…

Но, да се ми вратимо нашем идентитету који су довели у питање комшије са Апенинског полуострва. Поспрдно називани још и жабарима и Циганима, Азури то свакако не заслужују. Њихово никад неразјашњено порекло ни подруми ватикански не би рашчивијали, али једно јесте сигурно, да је омашка обична пресудила што су њих уместо Француза прозвали жабарима. Омашка, међутим, није могла да се поткраде када су у питању Роми. Погрдни или најнормалнији епитет још никоме није толико апострофиран као нама. Док цео свет користи термин Цигани, који корен вуче из грчког и значи: недодирљиви, Србадија је дужна да користи реч Ром, што у преводу значи: човек, па и муж. То што је у концентрационим логорима екстерминирано 500.000 Рома, није важно. То што су Шпанци на све могуће начине настојали да их асимилују у свој етнос, није важно. То што им се за порекло узима да су наследници најниже класе из Индије, такође. То што их сви третирају као промискуитетне, порочне, хигијенски немарне, особе без моралних и карактерних скрупула, клептомане, превртљиве, примитивне, чергаре, мечкаре… опет, није важно. На крају крајева, и то што сами себе тако називају, најмање је важно. Мора бити да је посреди обична омашка.

Енглези, апсолутни рекордери као етнички чистачи, који ће поистоветити, одокативном методом, Индијце и Индијанце (с тим што су ове друге, ипак, успели да истребе до задњег) издвојиће се од осталих (гле чуда) тако што ће их назвати Gypsies – јер су првобитно мислили да су Египћани. Ништа чудно, ако би се пронашла било каква веза између фараонских декоратера који су измислили гробља и грандоманске маузолеје са данашњим скупљачима свећа и цвећа. Том и таквом одокативном методом не треба да чуди што у Србији има између 150.000 – 800.000 Рома. (У Хрватској из оправданих разлога има двоцифрен број, тек да пред ЕУ не би испали сувише еугенични.) Италија има 150.000, а Шпанија 600.000. Турска између 35.000 – 5.000.000. Највеће изненађење, ипак, је Бразил, милион. Зато и јесте загонетно порекло Рома. Ако нису из Амазонских шума, или можда робовласничким бродовима транспортовани из Африке и постали виртуози за фудбал и самбу, онда су Енглези свако црномањасто чељаде сврстали у Џипсије. Остаје нерешено само са Индусима, да ли их се категорично одричу или их по енглеској методи можемо убрајати. Ако ћемо одокативно, Рома има две милијарде у односу на седам милијарди људи.

Све побројано, одокативно, могло би послужити и као шала, да није, најистинитије, и са најалармантнијим последицама, ескалирало код нас. Када је донета ослобађајућа пресуда за силовање малолетнице и то зато што припадају мањинској заједници (Рома), јавност се узбуркала. Уз оправдање да су рани сексуални односи нормални, пожељни, чак и похвални, да је педофилија део њихове културе, да немају свест о незаконитости дела, тиме се пропагира само потпуно безвлашће и хаос на једној страни, а на другој страх од елементарног изјашњавања. Да ли припадност једној националној заједници аболира учињени злочин? Двоструки аршини или омашка?

Бела куга боде очи од породилишта па до факултета. Незапослење проузрокује све мањи број бруцоша. Студирање је постало луксуз. Оно је изводљиво само уз рад, а то неминовно утиче и на отежано учење, а, по свој прилици, и одустајање од студија. Због бенефиција које Роми добијају, све више Срба се одлучује на промену националности. Ако је то цена да се земља демографски и економски препороди, ја сам за.

Првенствено да се обезбеде услови за слободу говора; да Србин не пристаје на све као бела лала или најсубмисивнији облик живота, већ да може да се пожали да је он, заправо, жртва свеколике дискриминације.

Бранислав Јевтић за Видовдан

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here