Бранислав Јевтић: Нови премијер Србије Мухарем Баздуљ? – Дуго очекивани месија или само још једна бува?

Поделите:

Његово име није одјекнуло изнебуха. Од самог почетка, Мухарем Баздуљ је неговао и градио имиџ, неодољиво и неумољиво подсећајући на Иву Андрића. Стога и не треба да чуди што се и он одважио на трновиту стазу стопама нашег нобеловца.

Захваљујући еминентним медијским радницима који су препознали његове осебујне квалитете, Мухарем Баздуљ је, тако рећи, од малена присутан на јавној сцени. Гостовао је, дословно, у свим телевизијским емисијама. Дописник је и колумниста свих важнијих штампаних и електронских гласила, као што је и добитник многих награда, од оне коју додељује Сорошева фондација до оне за истинотворачку храброст.

Објавио је прегршт романа, збирки приповедака и есеја, и још толико огласа за купопродају и размену камелеона, а да су издавачи потпуно заборавили да прочитају његове рукописе пре штампања. Изузев огласа. Његова фасцинираност тим чудноватим створењима код њих је, пак, изазивала органску мучнину. Међутим, пасионираном колекционару камелеона то није био никакав безазлени хоби  нити ексцентризам умишљеног генија, већ најпрактичнија могућа ствар. Скупљао је марљиво материјал за нови роман – Реторика камелеона. Проценивши да се назире капитално дело, одбија да буде део састава у жирију за НИН-ову награду како би оставио могућност освајања исте.

Тиме је заувек запушио уста и обезвредио сујету српских интелектуалаца, доказавши да он није никаква мирођија нити убачени елемент или плаћени инсајдер, већ чистокрвни пацифиста, овде инсталиран искључиво за добробит ближњега, а не због којекаквих перфидних задњих намера.

За стање у земљи каква је Србија, једна таква часна особа била би освежење и премија.

Да ли је на помолу изненађење у виду лаки лузера за прекаљеног крузера, по свој прилици, одлучиће фото-финиш.

Бранислав Јевтић за Видовдан

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here