Бранислав Јевтић: Родољупци или рукољупци?

Поделите:

 

Штампарска грешка или creative mentholship?

У земљи у којој државни апарат све чини да се права на инвалидску пензију стекну, евентуално, уколико сте без минимум два екстремитета, тотално ретардирани и дисфункционални, парадоксално, систем за вређање интелигенције, залуђивање и заглупљивање беспрекорно функционише. Један од најзвучнијих расадника је Креативно менторство, које фабрикује тзв. ментије. За ментија је потребно, пре свега, да сте оријентационо подобни, што ће рећи, оријентационо отворени у сваком смислу. Зато су најподеснији поливалентни играчи. У доба апсолутног егоизма, под маском непрофитних организација (NFPO, NGOs, PVOs, CSOs etc.), најчешће се представљају. Међутим, све те невладине или неидентификоване владине организације једно одаје. Зависно од спонзора, имаће за циљ да усталасају јавност. Без чекања и по жељи биће гости неког медија, изгледаће да се залажу за правду и да су 24ч на услузи. Права истина је да ће правдати своју ангажованост празновањем када је дан Европе, Вертикалног зеленила, Детоксикације маскуланитета или већ, али у случају да им се директно обратите са конкретним питањем, канцеларија ће се оглушити о ваш указани проблем било у виду мејла, позива или доласка на врата. Иако непрофитна организација, негадљива на спонзорства, пропагираће слоган: Don̕t work for money…

Родољупци или рукољупци?

LGBT никад јачи! Српска William Shakesqueer како погрдно зову, нашу а светску, драмску списатељицу Биљану Србљановић (са најсрбијанскијим презименом икада), са поносом ће председавати жиријем за најбољи текст на првом Прајд позоришном фестивалу у Београду. Позориште из Приштине под командом тандема Незирај за почетак одржаће својеврсну вакелу о хомофобији на Балкану. Осим америчке амбасаде фестивал су подржали и многи други заљубљеници у слободу права и рушење заосталих граница.

Да је ово само почетак темељне деконтаминације охрабрује још једна чињеница: ове године жири за НИН-ову награду имаће до сад најнеочекиванији састав, али потпуно у складу са фазом у којој се налазимо. Наиме, у жирију ће поносито арбитрирати (ни по бабу ни по стричевима као некоћ када су чланови били обични дизачи руку на већ заповеђено са стране) једна новинарка, издавач и по, песник гргураве косе и филозоф бетоњер. Екипу снова предводиће Теофил Панчић глобтротер и космополита од Вардара па до Триглава, о чијем реномеу нема потребе трошити речи. Треба само пустити време, и мало више имати поверења у добре намере власника НИН-а, и уопште у стране инвеститоре.

(Ре)креативна индустрија

„Индустрија је прерада сировина и серијска производња“, свако би издекламовао, а да при том не схвата колико је у праву. Од изворног industrius, што би значило вредноћа, дошли смо до пуке пресе за штанцање. Од ИМТ државе постадосмо ИТ нација с обзиром на статистику, ако не лаже: 115.000 директно или индиректно запослених у том сектору. То значи да је сваки десети креативац способан да, ако не жмурећи склопи трактор, а оно бар на даљински да га извоза до краја смене. Тако десетковане, није ни чудо што је затекао дефицит просте или понешто квалификоване радне снаге. Крупне речи учиниле су само да све зазвучи као индустријска револуција, а ситуација је сасвим обратна. Некада се продавала магла, црне за беле бубреге, практиковало ̕леба без мотике, маштало о земљи Дембелији, Швајцарска је била досадна, Јапанци глупи, благо оном ко рано полуди…

Орање по облацима

Ствар је у томе што Словени не морају бити лењи, и да је ноторна заблуда да цврчак живи боље него мрав. Не исплати се муљати нити ловити у мутном. Погрешни узори, време је, без сумње, утицало да постану идеали. Јасно је као дан да је све то зато што се крећемо неприлагођеном брзином у односу на тачке завршетка једне ере и почетка нове. У земљи незапослења преакумулирана енергија, интелигенција и огорченост немају где да се распореде, и стога је толико извитоперених креативаца, опортуниста и наивних конзумената. Само привилеговани и подобни негативном селекцијом биће стипендирани, а остали ће остатак живота провести у чуду како то да они који су претрчали све мапе ума, прескочили све платформе знања, не знају да заврну сијалицу. Маркетиншки универзитети, који су напрасно истиснули вечерње школе, настоје да заведу сваког тинејџера примамљивом обуком: како продати ескимима лед. А, у ствари, конзервативним речником, све се своди на лајање кроз густо грање.

Don̕t work for them…

За почетак крајњи циљ не треба да буде неко признање из Еу, или Русије, Кине или Америке. Напокон, највеће признање Председничку медаљу слободе, коју додељује САД, није добио никакав небески хохштаплер, већ, конкретно, човек по имену Милојко Вучелић. Он је био пројектни менаџер НАСА васионске мисије „Аполо 11“ када је 20. јула 1969. човек први пут крочио на Месец. Одликовање је добио за решавање проблема при мисији „Аполо 13“ 1970.

Решавање нашег земаљског проблема ништа није комплексније од тог космичког. Првенствено, детектовати лажне добротворе, и за њихову концепцију наћи одговарајућу контрацепцију.

То ће бити мали корак за човека, али велики за Србију.

Бранислав Јевтић за Видовдан

 

 

Поделите:

1 коментар

 1. ТЕНДЕНЦИЈЕ РАДИ ТЕНДЕНЦИЈЕ!

  Како време пролази странка на власти стално уводи нове тенденције привредног, економског и развоја бољег стандарда грађана-гласача. Даља је тенденција градња само аутопутева у земљи, јер је све остало тенденциозно завршено, бар лажима и паралажима. Тенденција вође је Србија без незапошљених (за сто његових година), просек плата ће превазићи историјских 500 евра, за коју годину, ако не ове. Тенденција развоја наше науке је дато плагијаторима доктората и “експерата” са купљеним дипломама, a тенденција одлажења најбољих стручњака који нису купили диплома, већ научили, одлазе преко границе 50.000 њих годишње. Све ове тенденције су у функцији напредног напретка земље. Свака част! Да незаборавим и још афоризама.

  ♣ Ако сиротиња нема шта да једе, мрак све поједе.
  ♣ Дрогу не можете од свакога купити, само од повлашћених наркодилера.
  ♣ Променило се. Он сазива конференције за медије и пита, а новинари одговарају.
  ♣ Када за плагијат добијете диплому, знање не може нико да вам украде.
  ♣ Боли ме највише неправда, на жалост медицина нема лека за то.
  ♣ Ној чува главу забијањем у песак, а човек од врелине главу спашава гурањем у воду.
  ♣ Најзад сам почео да живим како доликује човеку. Трпим!
  ♣ У земљи све мење нас има, а остало све више нема.
  ♣ У краљевинама боље се живи, у демократији лакше се нестаје.
  ♣ Не раде сви за мито. Остали га дају.
  ♣ Није безобразан. Ставио је капуљачу.
  ♣ Власт, заслепљена мржњом, гледа своју опозицију у сенци.
  ♣ Рудари никад не трче пред рудом. Они је траже.
  ♣ Лудо се радујем, када ми обећавају све, осим брда и долине.
  ♣ Постоји излаз из наше кризе. Преко границе.
  ♣ Могу да ме замајавају с већом пензијом но икад. Док сам жив.
  ♣ Ми се налазимо на полуострву звани Балкан, зато све обављамо половично.
  ♣ Опозиција је увек трн у оку странкама на власти. Ништа новог?
  ♣ Опозиција је клизав терен. На њој увек се оклизну странке на власти.
  ♣ О пријатељу све најбоље. О опозицији све најгоре, па и више од тога.
  ♣ Многи нам кроје капу. Изгледа да имају проблем у глави.
  ♣ Војислав Глигоровски завршио је Биолошки и Електротехнички факултет и из 87 предмета има и толико десетки. Каријеру гради у Лозани. Код нас јефтиније су купљене и плагиране дипломе. Оне се искључиво држе у земљи, неће нико да их украде.
  ♣ Ставиш леву руку у ватру, десну у хладну воду, у просеку се осећаш угодно. Тако је и са платама?
  ♣ Принцип наше диктатуре је да смо сви као један, а један изнад свих.
  ♣ Водећи политичари не иду на летовање. Боље потамне од рефлектора у телевизијским студијима.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here