Branislav Jevtić: Rodoljupci ili rukoljupci?

Podelite:

 

Štamparska greška ili creative mentholship?

U zemlji u kojoj državni aparat sve čini da se prava na invalidsku penziju steknu, eventualno, ukoliko ste bez minimum dva ekstremiteta, totalno retardirani i disfunkcionalni, paradoksalno, sistem za vređanje inteligencije, zaluđivanje i zaglupljivanje besprekorno funkcioniše. Jedan od najzvučnijih rasadnika je Kreativno mentorstvo, koje fabrikuje tzv. mentije. Za mentija je potrebno, pre svega, da ste orijentaciono podobni, što će reći, orijentaciono otvoreni u svakom smislu. Zato su najpodesniji polivalentni igrači. U doba apsolutnog egoizma, pod maskom neprofitnih organizacija (NFPO, NGOs, PVOs, CSOs etc.), najčešće se predstavljaju. Međutim, sve te nevladine ili neidentifikovane vladine organizacije jedno odaje. Zavisno od sponzora, imaće za cilj da ustalasaju javnost. Bez čekanja i po želji biće gosti nekog medija, izgledaće da se zalažu za pravdu i da su 24č na usluzi. Prava istina je da će pravdati svoju angažovanost praznovanjem kada je dan Evrope, Vertikalnog zelenila, Detoksikacije maskulaniteta ili već, ali u slučaju da im se direktno obratite sa konkretnim pitanjem, kancelarija će se oglušiti o vaš ukazani problem bilo u vidu mejla, poziva ili dolaska na vrata. Iako neprofitna organizacija, negadljiva na sponzorstva, propagiraće slogan: Don̕t work for money…

Rodoljupci ili rukoljupci?

LGBT nikad jači! Srpska William Shakesqueer kako pogrdno zovu, našu a svetsku, dramsku spisateljicu Biljanu Srbljanović (sa najsrbijanskijim prezimenom ikada), sa ponosom će predsedavati žirijem za najbolji tekst na prvom Prajd pozorišnom festivalu u Beogradu. Pozorište iz Prištine pod komandom tandema Neziraj za početak održaće svojevrsnu vakelu o homofobiji na Balkanu. Osim američke ambasade festival su podržali i mnogi drugi zaljubljenici u slobodu prava i rušenje zaostalih granica.

Da je ovo samo početak temeljne dekontaminacije ohrabruje još jedna činjenica: ove godine žiri za NIN-ovu nagradu imaće do sad najneočekivaniji sastav, ali potpuno u skladu sa fazom u kojoj se nalazimo. Naime, u žiriju će ponosito arbitrirati (ni po babu ni po stričevima kao nekoć kada su članovi bili obični dizači ruku na već zapoveđeno sa strane) jedna novinarka, izdavač i po, pesnik grgurave kose i filozof betonjer. Ekipu snova predvodiće Teofil Pančić globtroter i kosmopolita od Vardara pa do Triglava, o čijem renomeu nema potrebe trošiti reči. Treba samo pustiti vreme, i malo više imati poverenja u dobre namere vlasnika NIN-a, i uopšte u strane investitore.

(Re)kreativna industrija

„Industrija je prerada sirovina i serijska proizvodnja“, svako bi izdeklamovao, a da pri tom ne shvata koliko je u pravu. Od izvornog industrius, što bi značilo vrednoća, došli smo do puke prese za štancanje. Od IMT države postadosmo IT nacija s obzirom na statistiku, ako ne laže: 115.000 direktno ili indirektno zaposlenih u tom sektoru. To znači da je svaki deseti kreativac sposoban da, ako ne žmureći sklopi traktor, a ono bar na daljinski da ga izvoza do kraja smene. Tako desetkovane, nije ni čudo što je zatekao deficit proste ili ponešto kvalifikovane radne snage. Krupne reči učinile su samo da sve zazvuči kao industrijska revolucija, a situacija je sasvim obratna. Nekada se prodavala magla, crne za bele bubrege, praktikovalo ̕leba bez motike, maštalo o zemlji Dembeliji, Švajcarska je bila dosadna, Japanci glupi, blago onom ko rano poludi…

Oranje po oblacima

Stvar je u tome što Sloveni ne moraju biti lenji, i da je notorna zabluda da cvrčak živi bolje nego mrav. Ne isplati se muljati niti loviti u mutnom. Pogrešni uzori, vreme je, bez sumnje, uticalo da postanu ideali. Jasno je kao dan da je sve to zato što se krećemo neprilagođenom brzinom u odnosu na tačke završetka jedne ere i početka nove. U zemlji nezaposlenja preakumulirana energija, inteligencija i ogorčenost nemaju gde da se rasporede, i stoga je toliko izvitoperenih kreativaca, oportunista i naivnih konzumenata. Samo privilegovani i podobni negativnom selekcijom biće stipendirani, a ostali će ostatak života provesti u čudu kako to da oni koji su pretrčali sve mape uma, preskočili sve platforme znanja, ne znaju da zavrnu sijalicu. Marketinški univerziteti, koji su naprasno istisnuli večernje škole, nastoje da zavedu svakog tinejdžera primamljivom obukom: kako prodati eskimima led. A, u stvari, konzervativnim rečnikom, sve se svodi na lajanje kroz gusto granje.

Don̕t work for them…

Za početak krajnji cilj ne treba da bude neko priznanje iz Eu, ili Rusije, Kine ili Amerike. Napokon, najveće priznanje Predsedničku medalju slobode, koju dodeljuje SAD, nije dobio nikakav nebeski hohštapler, već, konkretno, čovek po imenu Milojko Vučelić. On je bio projektni menadžer NASA vasionske misije „Apolo 11“ kada je 20. jula 1969. čovek prvi put kročio na Mesec. Odlikovanje je dobio za rešavanje problema pri misiji „Apolo 13“ 1970.

Rešavanje našeg zemaljskog problema ništa nije kompleksnije od tog kosmičkog. Prvenstveno, detektovati lažne dobrotvore, i za njihovu koncepciju naći odgovarajuću kontracepciju.

To će biti mali korak za čoveka, ali veliki za Srbiju.

Branislav Jevtić za Vidovdan

 

 

Podelite:

1 komentar

 1. TENDENCIJE RADI TENDENCIJE!

  Kako vreme prolazi stranka na vlasti stalno uvodi nove tendencije privrednog, ekonomskog i razvoja boljeg standarda građana-glasača. Dalja je tendencija gradnja samo autoputeva u zemlji, jer je sve ostalo tendenciozno završeno, bar lažima i paralažima. Tendencija vođe je Srbija bez nezapošljenih (za sto njegovih godina), prosek plata će prevazići istorijskih 500 evra, za koju godinu, ako ne ove. Tendencija razvoja naše nauke je dato plagijatorima doktorata i “eksperata” sa kupljenim diplomama, a tendencija odlaženja najboljih stručnjaka koji nisu kupili diploma, već naučili, odlaze preko granice 50.000 njih godišnje. Sve ove tendencije su u funkciji naprednog napretka zemlje. Svaka čast! Da nezaboravim i još aforizama.

  ♣ Ako sirotinja nema šta da jede, mrak sve pojede.
  ♣ Drogu ne možete od svakoga kupiti, samo od povlašćenih narkodilera.
  ♣ Promenilo se. On saziva konferencije za medije i pita, a novinari odgovaraju.
  ♣ Kada za plagijat dobijete diplomu, znanje ne može niko da vam ukrade.
  ♣ Boli me najviše nepravda, na žalost medicina nema leka za to.
  ♣ Noj čuva glavu zabijanjem u pesak, a čovek od vreline glavu spašava guranjem u vodu.
  ♣ Najzad sam počeo da živim kako dolikuje čoveku. Trpim!
  ♣ U zemlji sve menje nas ima, a ostalo sve više nema.
  ♣ U kraljevinama bolje se živi, u demokratiji lakše se nestaje.
  ♣ Ne rade svi za mito. Ostali ga daju.
  ♣ Nije bezobrazan. Stavio je kapuljaču.
  ♣ Vlast, zaslepljena mržnjom, gleda svoju opoziciju u senci.
  ♣ Rudari nikad ne trče pred rudom. Oni je traže.
  ♣ Ludo se radujem, kada mi obećavaju sve, osim brda i doline.
  ♣ Postoji izlaz iz naše krize. Preko granice.
  ♣ Mogu da me zamajavaju s većom penzijom no ikad. Dok sam živ.
  ♣ Mi se nalazimo na poluostrvu zvani Balkan, zato sve obavljamo polovično.
  ♣ Opozicija je uvek trn u oku strankama na vlasti. Ništa novog?
  ♣ Opozicija je klizav teren. Na njoj uvek se okliznu stranke na vlasti.
  ♣ O prijatelju sve najbolje. O opoziciji sve najgore, pa i više od toga.
  ♣ Mnogi nam kroje kapu. Izgleda da imaju problem u glavi.
  ♣ Vojislav Gligorovski završio je Biološki i Elektrotehnički fakultet i iz 87 predmeta ima i toliko desetki. Karijeru gradi u Lozani. Kod nas jeftinije su kupljene i plagirane diplome. One se isključivo drže u zemlji, neće niko da ih ukrade.
  ♣ Staviš levu ruku u vatru, desnu u hladnu vodu, u proseku se osećaš ugodno. Tako je i sa platama?
  ♣ Princip naše diktature je da smo svi kao jedan, a jedan iznad svih.
  ♣ Vodeći političari ne idu na letovanje. Bolje potamne od reflektora u televizijskim studijima.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here