Branislav Jevtić: TRT HRT

Podelite:

 

Nemojte mene, ja sam Šiptar!“, da je Zvezdin vaterpolista bio dovitljiviji i ovo zacičao kano guja ljuta, ne bi se možda ni skvasio. Eventualno bi huligani i okupljeni huškači popadali od smeha s Rive direktno na teme u plićak. Promenada je ipak najprikladnija reč za tu obalu, a posebno Splićane koji su se menjali u istoriji kako vitar puše. Nit su meštani kojima je picigin celokupni curiculum vitae bilo koga začudili tim gestom, niti brat iz Crne Gore čuvene po svemu, samo ne po dvoličnosti. Što bi to ikoga začudilo, s obzirom na to o kome se radi. To je samo Srbija, dežurna šlep-služba. Samo se u njoj nije raspisivao referendum oko otcepljenja, na sreću drugih. Čuš, ali što bi onda činjeo brat – večiti parazit? Ko bi Maćedoniju i Kosova na tacni servirao nomadima iz A(rbana)zije? Ko bi argatovao na Jadranskom primorju, i dogradio ono što nisu stigli Talijani? Ko bi do danas prodavao svoje fabrike i zemlju budzašto istim onima koji im brane i da se istroše na nekom otoku (osim ako to nije Goli)? To je zemlja Srba, tako reći bezemljaša, jer je tokom cele istorije neko svojatao prostor između njenih granica. Neizlečiva i nepopravljiva i danas je spremna da se udavi u suzama za nekim sinom naroda, ma to bio Kralj ujedinitelj, Tito, Sloba, Đinđić ili ko drugi. Ti sinovi naroda što ophodiše se prema deci gore nego očusi, barem su nam štedeli mater. Ako nismo fenomeni kao vanmaterična braća, onda smo zasigurno fenomenolozi za proučavanje. Badava svetski stručnjaci preko haploskopa tačno utvrdiše da haplo grupa R1a1 koja je najzastupljenija u krvi prosečnog Srbina u približnom procentu je prisutna i u ostalim balkanskim narodima. RR (Promidžbeni pogrom) i dalje se sprovodi nad Srbima. Dok je Sloba anestezirao narod južnoameričkim sapunicama, da bi moderniji manipulatori mase pretvorili sav medijski prostor u Rialiti i muzička zamajavanja, s one strane Drine nije prestajala hipnoza koja je vremenom prerasla u autohipnozu. Hipnoza je slepa, i najzahvalnija je onima kojima odgovara. Oni će razviti mržnju dotle da će nastupiti kolektivna šizofrenija, što jedino objašnjava toliku želju za uništavanjem Srba kao ogledala. Nikada se nije događalo u istoriji da se čitava nacija veseli, i proslavlja dok drugu bombarduju kao te 1999. Na drugoj strani, za vreme najžešćih napada ovi će igrati kolo, kao što su radili i meštani za vreme potapanja njihovih naselja kada je hidroelektrana bila planirana u Đerdapskoj klisuri, pa i kada su bivali potapani u bazenu iako su vaterpolo nacionalizovali kao sport… Sreća naša pa oni ne osvojiše zlato na Mundijalu, inače se sto godina ne bi puštali iz kola i to pipirevke, duž cele granice.

Dok su pretili Draženu, Prosinečkom, Arsenu, Oliveru (Tesli i Marku Polu nisu mogli, ali zato Šerbedžiji nisu ni morali)… da zaborave na ćirilični DNK, ovde je Dino Merlin pevao u pidžami sa polumesecima, kao i cela bivša Juga što je mogla da se švrćka u providnom negližeu. Najčitanija spisateljica šućmućpaprolij-štiva biće Vedrana Rudan, a Miljenko Jergović (koji nije barbarogenije, ali, ruku na srce, izgleda tako) objaviće zbirku mejlova sa Basarom, kanda su nas Andrić i Crnjanski udostojili svojom prepiskom. Tamo bi, pak, titlovali naše filmove, cenzurisali, što je već promidžbeni progon (ako izuzmemo činjenicu da im u potaji omladina masovno sluša najgore turbo-izmećare). Istodobno, ovde su antisrpski elementi takođe cenzurisali pisce koji su iole pokazali domovinsku privrženost, a infiltrirali i favorizovali sve koji su spremni obenoške tuđeg da prime. Ovde se komunizmom iskorenjivalo pravoslavlje, ljubilo se po zapovesti do dva puta, za slavu te potkazivao kum… a tamo se za Stepinca gradi memorijalni centar, verovatno po ugledu na Ćele-kulu. To bar nije teško: u zemlji punoj najcrnjih jama gde god da bager zabode kašiku, biće vršna belih kostiju.

Tamo neki Tompson, devojačko Perković, na kraju će dobiti za proktorsku disertaciju pod nazivom Ante Pavelić, i letnjikovac pod nazivom Jasenovac. Pevač koga su, očevidno, premalo tlačili kao maloga, svoje frustracije kroz druge uspešno emituje. Taj bezjak zarad svojih koristoljubivih motiva širi satanizaciju. Primitivnim postupkom kojim se odvajkada stvarao stereotip o tipičnom predstavniku suparničke grupe kao o satanskom stvorenju. Time se postiže da se pripadnici te grupe ne doživljavaju kao ljudska stvorenja te se na njih ne mogu primeniti moral i zakoni. Skidanjem krivice unapred se podstiču destruktivni impulsi do krajnjeg uništenja neprijatelja, koji u ovom slučaju to je samo fiktivno. Jer falsifikovanje istorije nije izvodljivo beskrajno. Moralni mitiser ili će zvanično odlepiti ili nestati. Za kompleks podređenosti može se zamerati Srbima, ali servilnosti ne. Ko još zamera oslobodiocima osim onih kojima su simboli slobodarske tradicije livreja, ili, eventualno, tuđa uniforma. Kao muzičaru normalno je da treba postaviti pitanje na koliko prava raspolaže da posle prvog stiha himne Lijepa naša (što je neumitno), otpeva diskutabilan: o, junačka zemljo mila. Ako je junački bilo, u cilju dodvoravanja, pred Hitlerom se dokazivati cifrom od 1.400.000 stradalih u Jasenovcu samo, a posle rata je isprva srubiti na 2.200, da bi do danas priznavali svega 70.000, a nemački forenzičari su, gle paradoksa, ustanovili da je broj žrtava u tom logoru između 700.000 i 1.1000.000, onda smo mi kukavice. No, ne treba cepidlačiti. Pogotovo, kad se zna da je cilj Vatikana i ostalih bio da se taj herpes zoster sanira tako što će trećinu pokatoličiti, trećinu prognati u Srbiju, a trećinu istrebiti. Kad na to vratimo nesrećne haplo grupe (izuzev jedne teorije gde se tvrdi da je u Hrvatsku pristiglo omanje pleme afganistanskog naroda Oguri i turskog plemena nižeg reda Kurbati, čija fizionomija je zaista retka kao u npr. S. Mesića) dolazimo do zaključka da Hrvati nisu nikako mogli biti ni za šta krivi već jedino Srbi, kao najizdajničkiji narod i najautodestruktivniji. Ti monstruozni Plenkovići (ne po tome što plene, nego kao eksperti za zaplenu) koji su devedesetih izvezli samo na traktor-turizam 400.000 starosedelaca, po čemu su bolji od prethodnika ili sledbenika, ukoliko hipotetički ne bi bilo zakona. Ali, kako n a s osuditi za zločin protivu čovečnosti. Lakše je izvesti transplataciju mozga nego to pravno determinisati.

Kako, opet, objasniti fenomen kada se u Sanskom mostu podigao spomenik u čast pobede Osmanlija nad Bosnom. Potomci nekadašnje obespravljene raje iz najdužeg ropstva, čak sto godina dužeg od onog jevrejskog u Egiptu, odlučili su da se za pretrpljen zulum zahvale okupatoru. Tragikomediji nikad kraja. Usudite li se da potegnete pitanje prezimena koja su svojevremeno namerno davana pogrdna, ode vam glava. U najbolju ruku, reći će vam, da bi ih bilo stid da promene pranđedovo prezime. Možda ne znaju da je pranđeda bilo stid kada su mu prisilno menjali izvorno prezime, a možda je sve kolektivno stid, pa se čeka prvi, koga će biti stid što ga nije bilo do sada stid…

Summa summarum, svi su dobra kombinacija kao znojava koža i staklena vuna. Integracija poput one na Zapadu kao rešenje otpada. Radnu i boravišnu vizu uvesti Crnogorcima nikako. Odmazdu Hrvatima po receptu Srbe na vrbe, a kravata za Kroata ni slučajno. Neka pocrkaju od neuzvraćene mržnje ako treba. Jedino rešenje je da Hrvati, ako već krive Srbe što su ih oslobađali, zatraže od susjeda ponovno uvođenje ropstva, vazalstva ili kakvog god vida prišljamčivanja. BiH nek za početak preuzme svu muslimansku braću u emigraciji. A nostalgični Srbi da se konačno oslobode prokletstva zvanog fantomski ud, što se jedino uspeva suočavanjem sa ogledalom.

Ovo nije bio nikakav esej za pod razno, već običan efej u prazno.

Branislav Jevtić

Podelite:

2 Komentari

  1. Hrvati se ne smiruju. Nakon stravicnog etnickog ciscenja Srba iz Hrvatske gde su sa 600 000 (sto je npr populacija Crne Gore) svedeni na statisticku gresku, parije koje zive u razrusenim selima bez struje, meta im je republika Srpska da bi mogli da ponove Jasenovac i Jadovno. Evo kako ova fasisticka drolja Tromp sikce i laje na RS: https://youtu.be/I07hkGC8H1I Ima li iko da tu fuksu siluje i prikolje jer je ovo stvarno vise nesnosno. Iz svakog njenog nastupa kulja nesnosna mrznja prema Srbima.

  2. Nevenka Tromp Vrkic. Odakle je uopste ta fuksetina? Mora da je neki teski ustaski kraj. Ako vec ne moze ona da se siluje i prikolje moze neko blizak njoj: sestra, cerka.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here