Branko Radun: Episkop Maksim i američki raskol u najavi

Podelite:

Mediji su preneli vest o razrešenju episkopa Maksima kao profesora na Bogoslovskom fakultetu od strane Sinoda. No od te vesti se počelo odmotavati klupko spinova i podmetanja. Na stranu ideja da neko ko ima eparhiju na drugom kontinentu uopšte može biti predavač na fakultetu. Posle njegove smene je odmah krenula orkestrirana kampanja kako je Maksim nekakva žrtva režima jer se nije slagao sa politikom oko Kosova.

Ta priča je naravno bez osnova jer niko ne pamti episkopa kao nekog ko se ikada interesovao za rešavanja pitanja Kosova ili pak nekog ko je opoziciono orijentisan u odnosu na vlast u Beogradu. Da je u pitanju mitropolit Amfilohije ili episkop Grigorije, priča bi imala nekog utemeljenja u realnosti, to jest bila bi moguća kao opcija.

Što je najzanimljivije episkop Maksim nije ni bio na sastanku sa predsednikom Vučićem tokom majskog sabora kad su sevale varnice između gore navedenih episkopa i predsednika. Maksim je poznat kao episkop koji prati trendove, koji promoviše darvinizam u crkvenim krugovima i uticaj carigradskog Partijarha u SPC (čak i do osporavanja autokefalnosti SPC) ali do nedavno niko nije ništa od njega čuo oko Kosova ili kritički o aktuelnoj vlasti.

Kako su onda, od nekog takvog, prozapadni mediji a pre svega Blic i Danas preko noći stvoriše od apolitičnog i anacionalnog episkopa „velikog opozicionara“ i „borca za Kosovo“? Pa zato što je to bilo moguće jer za ep.Maksima nije gotovo niko ni čuo. Čak je i Selaković rekao da Vučić nije čuo za Maksima. Kao „tabula rasa“ on je iskorišćen da se od njega napravi ono što je potrebno.

To naravno ima veze sa podelama unutar SPC u kojoj jedna struja koju trenutno predvodi episkop Grigorije želi da postane dominantna u SPC (a Maksim je deo te struje) i da se pri tom prikriju pravi razlozi smene episkopa Maksima na Bogoslovskog fakulteta.

Primarni razlog smene je to što je episkop Maksim mimo znanja Sabora i Sinoda uradio neke stvari u SAD koji tamošnji zabrinuti pravoslavni Srbi tretiraju kao raskolničke. Naime promenjeno je ime SPC u SAD i stvoren je Episkopski savet za SAD – nekakav nelegalan američki mini Sinod. Naime episkop Maksim sa još dva episkopa je registrovao SPC u SAD kao versku zajednicu i izbacio iz imena SPC već 2017. Sledeće godine su pokrenuli pitanje reforme organizacije SPC ne obaveštavajući Sabor o tome šta su učinili. A ove godine su na američkom saboru letos „doneli ustav“ koji je navodno odobrio Sinod, iako o tome niko nije bio obavešten niti je Sinod ili Sabor SPC doneo nekakvu odluku po tom pitanju. Ustav su imali ali su ga menjali mimo znanja Sabora i Sinoda i mimo volje svojih sveštenika i vernika. Vernici u SAD se žale jer se iz ove „verske zajednice“ isključuje Kanada i Južna Amerika, jer je marginalizuje sveštenstvo i vernici, jer se uvodi praksa da sveštenici sadržaj ispovesti prenose policiji i istražnim organima. Pored episkopa Maksima važnu ulogu ima i episkop njujorški Dobrijević (a treći je episkop Longin). Sinod SPC je naravno poništio tu i takvu odluku „američkog sabora“.

No pitanje je šta će uraditi tri episkopa iz američkog Saveta episkopa. Vernici su zabrinuti jer se izgubilo ime SPC pri registraciji ali još više od toga strepe da ne podpadnu pod jurisdikciju carigradskog Patrijarha Vartolomeja koji odavno ne krije aspiracije na crkvene dijaspore pomesnih crkava. Tako se episkop Maksim pozicionira kao eksponent carigradske crkvene politike koja jedva prikriva da osporava da je jurisdikcija srpskog patrijarha van Srbije legalna (naziva ga „Patrijarh Srbije“). Isto tako nije nepoznato da je „Carigrad“ sklon da podrži i autonomiju SPC u Crnoj Gori što tamo otvoreno želi vlast Mila Đukanovića. U kontekstu narastajućeg raskola u pravoslavlju između Moskve i Carigrada (koji otvoreno podržava SAD) važna bitka se vodi ne samo u Ukrajini već i u Americi. Stoga strah pravoslavnih Srba da će oni i njihova crkvena imovina preći u jurisdikciju Carigrada i da neće biti deo SPC u budućnosti nije bez osnova.

Branko Radun

Politika

Podelite:

3 Komentari

 1. Maksim je raščinio samog sebe, ali s obzirom na to da je “ponos Pravoslavlja” ne treba sumnjati da će se Patrijaršije i Univerziti širom sveta tome obradovati i otimati se da među svoje kadrove dovedu takvu jednu “veličinu” da im propoveda, crta, piše blogiće i ponešto otpeva i odrecituje. Važno da je u SPC postao prošlost i da se stvari vraćaju u normalu jer u njegovom slučaju, kao i uslučaju BF i vl. Ignjatija, Sinod, uz sve svoje zvanične ingerencije, ima baš ono neverovatno veliku podršku vernog naroda i čak i kada teoretski ne bi imao isto toliko ogromnu podršku Sabora, koju svakako ima, narod bi izvršio pritisak da Maksim bude raščinjen, a cela sekta smenjena i iskorenjena iz svih institucija koje pripadaju SPC. Tako da Maksim više uopšte nije problem nego sekta koja za njim ostaje i koja i dalje predaje veronauku ili služi u sveštenom činu kao nedostojni tog zvanja pri SPC.

 2. Darvinizam nije sekta već torija nastanka živog sveta na planeti zemlji..
  Dakle nije to nešto što bi Maksima umanjilo pred bogom ili ljudima.
  To što je izgubio katedru na Bogoslovskom fakultetu ne znači da se odrekao Bogoslovlja ili Bogoslovije kao nauke..
  Nije profesor i ne prima profesorsku platu ali zato van katedre ima mnoštvo učenika koji jedva čekaju njegova predavanja..
  Ne mora sve što se predaje i da se finansijski vrednuje.
  Postoje i duhovne vrednosti čija nagrada nije novac već duhovni napredak čoveka koje u neku ruku i više vrede nego novac ili plata ili slične stvari.

 3. Postovani Jotota i sl.
  Upravo u tome i jeste problem sto je Maksim oko sebe okupio “ucenike” i stvorio neku parasinagogu u okviru Svetosavske Crkve. Koliko je ta parasinagoga u saglasnosti sa Svetosavljem, najbolje govori cinjenica da se vi, njegovi sledbenici, krijete iza izmisljenih imena i nemate obraza da pred Svetosavskom Crkvom stanete u javno ispovedite svoje zablude sledovanja za ovakvima, koji nisu deo Svetosavlja. Za vase obavestenje, Maksim ne radi nista, a da to nije “finansijski vrednovano”. Ako nema katedre, nece biti ni ucenika, zivi bili pa videli.
  Sto se tice ovog clanka, zabrinjavajuce je samo to sto se sva hajka obrusila na Maksima, a idejni tvorac “americkog raskola” je Irinej (Mirko) Dobrijevic. Na kraju ce Maksim izvuci deblji kraj, a Mirko ce izaci sa saopstenjem kako je on “obmanut i zaveden”… Sve ove stvari treba resavati u paketu Maksim-Mirko, ili ce sva ta ujdurma propasti i eto nam novog zla za vrat.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here