Branko Radun: Povlačenje priznanja Kosova – mala-velika pobeda

Podelite:

Napoleon u svom prvom ratu u Italiji 1796. govorio kako je revolucionarnoj Francuskoj potrebna mala pobeda, kojom bi digla moral jer je na svim frontovima trpela poraze. On je to i ostvario što je stabilizovalo rovito revolucionarno društvo i njemu donelo slavu a u budućnosti i političku moć.

Kao mala ali neophodna pobeda nam izgleda i serija od 15 država, članica UN koje su povukle priznanje „nezavisnog Kosova“. Da li je realna procena ministra spoljnih poslova Dačića da je proces povlačenja priznanja nezaustavljiv i da se time vraća pitanje KiM kao tema o kojoj se pregovara? Da je u pitanju značajna stvar govori i saopštenje Kvinte da Srbija treba da zaustavi kampanju lobiranja za povlačenja priznanja Kosova u zamenu za povlačenje taksi koje je Priština uvela na našu robu. Da nije reč o nebitnoj temi svedoči i orkestrirana kampanja prozapadnih medija, nvo organizacija i albanskih krugova da se čitava stvar dovede u pitanje. Pa se tu odjednom moglo čuti kako su to male i nebitne zemlje (iako su bile bitne kad su priznavale Kosovo), pa kako se ne može utvrditi tačan broj zemalja, pa da li se može priznanje povući, pa da to zapravo ne utiče na status Kosova u međunarodnoj areni, te da je Kosovo nezavisno i mimo tih priznanja odlukom MSP-a i tome slično. Izbor argumenata od kojih jedni protivreče drugima govori da je lobistima nezavisnog Kosova iz sveta ili Srbije jako stalo do ove teme i time priznali da je značajno to što su te zemlje povukle priznanje.

No da vidimo koliko je to značajno. Da li pad broja zemalja koje su priznale Kosovo ispod 100 ili ispod polovine članica skupštine UN dovodi do radikalnih posledica. Ne. Odluke se ipak donose u Savetu Bezbednosti UN. No trend pada broja zemalja koje priznaju južnu srpsku pokrajinu kao nezavisnu državu menja klimu u svetu kad je reč o ovom pitanju. Ne samo to, već kad se uzme da Kosovo nije ušlo u Interpol i Unesko govori da se raspoloženje u mnogim zemljama menja ili je barem kolebljivo kad je u pitanju američki projekat „nezavisno Kosovo“.

Nas su do sada bombardovali sa tezom da je „sve gotovo“ no pokazalo se da nije sve gotovo i da je Projekat Kosovo došao u ćorsokak. Isto tako su nam podmetali spinove da je „ceo svet priznao Kosovo“. Iako su glavne zemlje NATO-a poredvođene Amerikom priznale Kosovo i pritiskale druge da ih slede u tome ipak mnoge zemlje nisu to uradile. Da li su značajne ili ne države koje nisu priznale Kosovo svedoči i da su to najveće i najmnogoljudnije zemlje planete poput Rusije, Kine i Indije. Te zemlje su i jake ekonomije sa jakim armijama, pa i nuklearne sile. Ako ćemo gledati broj stanovnika država koje nisu priznale Kosovo one pretežu nad ovima koje su priznale. To naravno ne znači da podcenjujemo značaj SAD kao jedine globalne sile i država NATO-a koje su priznale Kosovo no samo želimo da podvučemo da to nije „ceo svet“.

No i sva ta sila nije bila dovoljna da i pored vojnog osvajanja južne srpske pokrajine i proterivanja srpskih institucija dovrši konstituisanje protektorata kao „nazavisnog“. Jasno je danas svim da Kosovo nije suvereno i priznato u skladu sa međunarodnim pravom. Da kojim slučajem jeste Kosovo bi bilo u UN i mi tu ne bi mogli mnogo šta da uradimo.

Predsednik Češke Miloš Zeman je obećao da će se založiti za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova od strane svoje zemlje. Da li će do toga doći? Gotovo sigurno da neće u ovom momentu. No samo dovođenje u pitanje priznanja od predsednika jedne evropske države članice EU i NATO-a nije bez značaja. Isto tako ne očekujemo da bi u dogledno vreme zemlje poput Mađarske povukle priznanje, ali vidimo da te države i njihovi predstavnici govore i glasaju često kao da nisu priznali Kosovo kao suverenu državu. Reč je o promeni klime koja se vidi i u SAD i u EU a ne o promeni politike, a ni to nije malo. Ne očekujemo povlačenje priznanja Kosova od ključnih igrača NATO-a a pre svega SAD, ali već sada se vidi i tamo promena odnosa prema temi. Ono što je Zapad spočitavao Srbima da “ne prihvataju realnost na terenu” se desilo njima i sad shvataju da je realnost da Kosovo nije nezavisno i da to ne može postati bez pristanka Srbije koja na to ne pristaje. To je mala velika pobeda Srbije.

 

Branko Radun

Politika

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here