Branko Radun: Realnost je da Kosovo nije nezavisno

Podelite:

Napoleon je u svom prvom ratu u Italiji 1796. godine govorio kako je revolucionarnoj Francuskoj potrebna mala pobeda, kojom bi digla moral jer je na svim frontovima trpela poraze. On je to i ostvario što je stabilizovalo rovito revolucionarno društvo i njemu donelo slavu a u budućnosti i političku moć.

Kao mala ali neophodna pobeda nam izgleda i serija od 15 država, članica Ujedinjenih nacija koje su povukle priznanje „nezavisnog Kosova”. Da li je realna procena ministra spoljnih poslova Dačića da je proces povlačenja priznanja nezaustavljiv i da se time vraća pitanje statusa KiM kao tema o kojoj se pregovara? Da je je reč o značajnom pitanju govori i saopštenje Kvinte da Srbija treba da zaustavi kampanju lobiranja za povlačenja priznanja Kosova u zamenu za povlačenje taksi koje je Priština uvela na našu robu. Da nije reč o nebitnoj temi svedoči i orkestrirana kampanja prozapadnih medija, NVO organizacija i albanskih krugova da se čitava stvar dovede u pitanje. Pa se tu odjednom moglo čuti kako su to male i nebitne zemlje (iako su bile bitne kad su priznavale Kosovo), pa kako se ne može utvrditi tačan broj zemalja, pa da li se priznanje uopšte može povući, pa da to zapravo ne utiče na status Kosova u međunarodnoj areni, te da je Kosovo nezavisno i tome slično. Izbor argumenata od kojih jedni protivureče drugima govori da je lobistima nezavisnog Kosova iz sveta ili Srbije jako stalo do ove teme i da time priznaju da je značajno to što su te zemlje povukle priznanje.

No, da vidimo koliko je to značajno. Da li pad broja zemalja koje su priznale Kosovo ispod 100 ili ispod polovine članica skupštine UN dovodi do radikalnih posledica. Ne. Odluke se ipak donose u Savetu Bezbednosti UN. Ali, trend pada broja zemalja koje priznaju južnu srpsku pokrajinu kao nezavisnu državu menja klimu u svetu kad je reč o ovom pitanju. Kad se ima u vidu da Kosovo nije ušlo u Interpol i Unesko, to govori da se raspoloženje u mnogim zemljama menja ili da je barem kolebljivo u odnosu na američki projekat „nezavisno Kosovo”.

Nas su do sada bombardovali tezom da je „sve gotovo”, no pokazalo se da nije i da je „projekat Kosovo” došao u ćorsokak. Isto tako su nam podmetali spinove da je „ceo svet priznao Kosovo”. Iako su glavne zemlje NATO-a predvođene Amerikom priznale Kosovo i pritiskale druge da ih slede u tome ipak mnoge zemlje to nisu uradile. O tome li su značajne ili ne države koje nisu priznale Kosovo svedoči činjenica da su to najveće i najmnogoljudnije zemlje planete poput Rusije, Kine i Indije. Te zemlje sa jakim armijama predstavljaju i jake ekonomije, pa i nuklearne sile. Ako ćemo gledati broj stanovnika država koje nisu priznale Kosovo one pretežu nad ovima koje su priznale. To. Naravno. ne znači da potcenjujemo značaj SAD kao jedine globalne sile i država NATO-a koje su priznale Kosovo, ali ipak želimo da podvučemo da to nije „ceo svet”.

I sva ta sila nije bila dovoljna da i pored vojnog osvajanja južne srpske pokrajine i proterivanja srpskih institucija dovrši konstituisanje protektorata kao „nezavisnog”. Jasno je danas svima da Kosovo nije suvereno i priznato u skladu sa međunarodnim pravom. Da kojim slučajem jeste, ono bi bilo u UN i mi tu ne bismo mogli mnogo šta da uradimo.

Predsednik Miloš Zeman je obećao da će se založiti za povlačenje češkog priznanja nezavisnosti Kosova. Da li će do toga doći. Gotovo sigurno da neće. Ali samo dovođenje u pitanje priznanja od predsednika jedne evropske države nije bez značaja. Isto tako ne očekujemo da bi u dogledno vreme zemlje poput Mađarske povukle priznanje ali vidimo da te države i njihovi predstavnici govore i glasaju često kao da nisu priznali Kosovo kao suverenu državu. Reč je o promeni klime koja se vidi i u SAD i u EU, a ne o promeni politike. Ni to nije malo. Ne očekujemo povlačenje priznanja Kosova od ključnih igrača NATO-a, pre svega SAD, mada se već sada vidi promena odnosa prema ovoj temi. Ono što je Zapad prebacuje Srbima da „ne prihvataju realnost na terenu” desilo se njima i sad shvataju da je realnost da Kosovo nije nezavisno i da to ne može postati bez pristanka Srbije. To je mala velika pobeda Srbije.

Politički analitičar

Politika

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here