Данијел Игрец: “Последња понуда” Запада Србији

Поделите:

Искуство нас учи да Албанци никада ништа не раде без одобрења и сагласности својих ментора са Запада; свака њихова изјава, захтев и уцена која, упакована у “предлоге и понуде” стигне на српску адресу претходно је размотрена у Вашингтону и Бриселу и аминована од стране стварних креатора и стратега “независног Косова“.

Зато када тзв. заменик тзв. косовског премијера, Енвер Хоџај, поручи да ће Приштина озваничити и правно институционализовати ЗСО тек тада када ће бити сигурно да су тзв. Косову уклоњене све препреке за улазак у УН ту изјаву неопходно је тумачити као још једну “понуду” Запада Београду. И то као “последњу понуду“, последњи ултиматум по питању КиМ који Србија мора да прихвати како би се што брже формализовао и окончао процес заокруживања косовске “државности“.

Нема више никаквих сумњи, нема више никаквих дилема, упитника и беспотребних чуђења. САД и ЕУ у претходних неколико дана јасно су ставиле до знања да је сагласност Србије на улазак Приштине у УН услов за формирање Заједнице српских општина и то оне ЗСО какву је у својој одлуци предвидео сепаратистички Уставни суд Косова – као обичну НВО у државно-правном оквиру бандитске творевине, под чизмом идеолошких наследника терористичке ОВК.

Прихватањем западне “понуде” Србија би себи трајно и дефинитивно затворила врата за повратак на КиМ. Тог тренутка биле би обесмишљене све даље иницијативе за очување КиМ, а Београд би, пуцајући сам себи у ногу ликвидирао сваку могућност обнове суверенитета у јужној покрајини у неком будућем периоду. Сва српска државна и друштвена имовина посталa би “легална својина Републике Косово“, Приштина би добила и столицу у УНЕСКО-у, а српске цркве и манастири, ти бисери српске духовности и споменици њене историјске државности и вековног присуства на КиМ преко ноћи би постали “културна баштина независног Косова“.

Београд у таквим околностима нема право на оклевање, на вагање користи евентуалног одрицања од КиМ ради напретка на путу ка ЕУ. Тај пут одавно је замишљен као пут у провалију и слепу улицу, као пут бесконачних уступака чије прихватање води у потпуну разградњу српске државности. Ништа не може бити вредније, светије и важније од дела територије на којем је створено и одбрањено све оно што ову земљу чини државом, а овај народ историјском нацијом.

За Србију у овој ситуацији нису и не могу да буду “једини релевантни” ни бриселски споразуми јер су они правно необавезујући, а после оних бруталних епизода насиља над њеним народом и званичницима у Косовској Митровици у режији Приштине бриселски преговарачки оквир изгубио је сваки смисао и кредибилитет. То још више важи за некакав “Устав и законе” једне одметничке, побуњеничке, сепаратистичко-терористичке творевине.

Српско питање на КиМ не може се свести искључиво на питање формирања ЗСО која би у својству некакве НВО деловала у правном оквиру тзв. Косова. Коначни циљ Србије мора да буде обнова суверенитета у читавој покрајини, а формирање ЗСО само прва етапа у том процесу. Зато је неопходно да се одлука о самосталном формирању ЗСО заснива на државотворним принципима и остане у оквирима могућности које пружају Резолуција 1244 и Устав Србије.

Нама није потребна ЗСО као гола НВО у оквиру “Републике Косово“. Нама је потребна обнова српских општинских структура и повратак државних (административних, правосудних и безбедносних) институција на КиМ.

Дужност ове државе и њеног руководства је да у овим турбулентним временима, на ветрометини геополитичких интереса Истока и Запада тражи нове моделе очувања и афирмације својих државних и националних интереса, користи предности новог геополитичког момента у свету, да брани темеље на којима је стварана и на којима ће опстати.

Нека нас наши потомци упамте по томе да је и за нас као и за наше претке Косово било симбол слободе и отпора окупацији, а не оно што желе наши непријатељи – симбол срамне самоиздаје и капитулације.

 

Данијел Игрец

ВИДОВДАН

Поделите:

10 Коментари

  1. Za Kosovski problem jedini modeli koji su prihvatljivi za Srbiju su Kiparski, Tajvanski i model Severne Irske. Model dve Nemacke je apsolutno neprihvatljiv jer ni u kom slucaju ne dolazi u obzir ulazak Kosova u UN. Uostalom za dve Nemacke se znalo da ce se kad tad ujediniti tako da taj model moze samo da se primeni na Srbiju i Republiku Srpsku. NVO zajednica Srpskih nije ustupak Srbiji nego civilizacijska tekovina decentralizacije i postovanja ljudskih prava.

  2. Lune, sta je prihvatljivo odlucuje onaj koji pregovara iz pozicije jacega. A Srbija koja gubi vreme na internet prepucavanja, oslanja se na rusiju, dan pred americke napade kaze da se amerika boji rusije, a dan posle americkih bombi kaze kako je rusija ostro protestvovala….mislim kao kad bi Zvezda igrala sa Real Madridom i rekla za nas nije prihvatljiva terenska inicijativa Reala …nego igra na sredini terena…..Dovoljno ste vi ba.ra komunisticka istanjili i izluzdeli srbiju sa vasim prostackim ideja,ma.

  3. Zapad ako stvarno hoce da nas privuce na svoju stranu treba da otvori svoje granice za useljavanje Kosovskih Albanaca i da nas bar malo oslobodi tog demografskog pritiska. Tih manje od milion Albanaca sto trenutno zivi na Kosovu bi rado pohrlilo u Nemacku i Francusku kad im ne bi trebale vize i radne dozvole. A za te dve velike drzave to bi bila samo kap u moru njihove demografske potrebe za novim stanovnistvom.

  4. Mutav se ti pravis Lune mnogo. Sta ti mislis, te Titove fore pale i dalje, malo cemo biti na zapadnoj strani pa kad pdne kinta opet cemo malo da se mazimo sa Rusima !!??? Poenta je da je zapadu uopste cudno sto nama toliko dugo treba. Ulaz u zapqdni blok je ulqz u zapdne vrednosti a ne pijacna trgovina. Sad hocu s vama a sad necu. Bojim se da ce sluzba gurnuti srbiju u blato da ce zapad reci ma ovakvi kakvi su nema teorije da budu ruski trojanski konj u nasim redovima. Ulaz u zapadni blok pidrazumeva otvaranje dosijea DBa, nema improvizacije bre

  5. Сад се протура у јавност прича како су Милошевић и Пацоли у “Ватрењки” у Земуну договорили продају Космета Шиптарима за 17 милијарди (тадашњи спољни дуг Србије) и још 10 милијарди током наредних година. Ако је то истина, онда он није само издајник, већ псето коме треба затрети сваки траг. Ако је подметање у циљу оправдања издаје, што је вероватније, онда се на то не сме насести и издаја се не сме дозволити!

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here