Danijel Igrec: “Poslednja ponuda” Zapada Srbiji

Podelite:

Iskustvo nas uči da Albanci nikada ništa ne rade bez odobrenja i saglasnosti svojih mentora sa Zapada; svaka njihova izjava, zahtev i ucena koja, upakovana u “predloge i ponude” stigne na srpsku adresu prethodno je razmotrena u Vašingtonu i Briselu i aminovana od strane stvarnih kreatora i stratega “nezavisnog Kosova“.

Zato kada tzv. zamenik tzv. kosovskog premijera, Enver Hodžaj, poruči da će Priština ozvaničiti i pravno institucionalizovati ZSO tek tada kada će biti sigurno da su tzv. Kosovu uklonjene sve prepreke za ulazak u UN tu izjavu neophodno je tumačiti kao još jednu “ponudu” Zapada Beogradu. I to kao “poslednju ponudu“, poslednji ultimatum po pitanju KiM koji Srbija mora da prihvati kako bi se što brže formalizovao i okončao proces zaokruživanja kosovske “državnosti“.

Nema više nikakvih sumnji, nema više nikakvih dilema, upitnika i bespotrebnih čuđenja. SAD i EU u prethodnih nekoliko dana jasno su stavile do znanja da je saglasnost Srbije na ulazak Prištine u UN uslov za formiranje Zajednice srpskih opština i to one ZSO kakvu je u svojoj odluci predvideo separatistički Ustavni sud Kosova – kao običnu NVO u državno-pravnom okviru banditske tvorevine, pod čizmom ideoloških naslednika terorističke OVK.

Prihvatanjem zapadne “ponude” Srbija bi sebi trajno i definitivno zatvorila vrata za povratak na KiM. Tog trenutka bile bi obesmišljene sve dalje inicijative za očuvanje KiM, a Beograd bi, pucajući sam sebi u nogu likvidirao svaku mogućnost obnove suvereniteta u južnoj pokrajini u nekom budućem periodu. Sva srpska državna i društvena imovina postala bi “legalna svojina Republike Kosovo“, Priština bi dobila i stolicu u UNESKO-u, a srpske crkve i manastiri, ti biseri srpske duhovnosti i spomenici njene istorijske državnosti i vekovnog prisustva na KiM preko noći bi postali “kulturna baština nezavisnog Kosova“.

Beograd u takvim okolnostima nema pravo na oklevanje, na vaganje koristi eventualnog odricanja od KiM radi napretka na putu ka EU. Taj put odavno je zamišljen kao put u provaliju i slepu ulicu, kao put beskonačnih ustupaka čije prihvatanje vodi u potpunu razgradnju srpske državnosti. Ništa ne može biti vrednije, svetije i važnije od dela teritorije na kojem je stvoreno i odbranjeno sve ono što ovu zemlju čini državom, a ovaj narod istorijskom nacijom.

Za Srbiju u ovoj situaciji nisu i ne mogu da budu “jedini relevantni” ni briselski sporazumi jer su oni pravno neobavezujući, a posle onih brutalnih epizoda nasilja nad njenim narodom i zvaničnicima u Kosovskoj Mitrovici u režiji Prištine briselski pregovarački okvir izgubio je svaki smisao i kredibilitet. To još više važi za nekakav “Ustav i zakone” jedne odmetničke, pobunjeničke, separatističko-terorističke tvorevine.

Srpsko pitanje na KiM ne može se svesti isključivo na pitanje formiranja ZSO koja bi u svojstvu nekakve NVO delovala u pravnom okviru tzv. Kosova. Konačni cilj Srbije mora da bude obnova suvereniteta u čitavoj pokrajini, a formiranje ZSO samo prva etapa u tom procesu. Zato je neophodno da se odluka o samostalnom formiranju ZSO zasniva na državotvornim principima i ostane u okvirima mogućnosti koje pružaju Rezolucija 1244 i Ustav Srbije.

Nama nije potrebna ZSO kao gola NVO u okviru “Republike Kosovo“. Nama je potrebna obnova srpskih opštinskih struktura i povratak državnih (administrativnih, pravosudnih i bezbednosnih) institucija na KiM.

Dužnost ove države i njenog rukovodstva je da u ovim turbulentnim vremenima, na vetrometini geopolitičkih interesa Istoka i Zapada traži nove modele očuvanja i afirmacije svojih državnih i nacionalnih interesa, koristi prednosti novog geopolitičkog momenta u svetu, da brani temelje na kojima je stvarana i na kojima će opstati.

Neka nas naši potomci upamte po tome da je i za nas kao i za naše pretke Kosovo bilo simbol slobode i otpora okupaciji, a ne ono što žele naši neprijatelji – simbol sramne samoizdaje i kapitulacije.

 

Danijel Igrec

VIDOVDAN

Podelite:

10 Komentari

 1. Za Kosovski problem jedini modeli koji su prihvatljivi za Srbiju su Kiparski, Tajvanski i model Severne Irske. Model dve Nemacke je apsolutno neprihvatljiv jer ni u kom slucaju ne dolazi u obzir ulazak Kosova u UN. Uostalom za dve Nemacke se znalo da ce se kad tad ujediniti tako da taj model moze samo da se primeni na Srbiju i Republiku Srpsku. NVO zajednica Srpskih nije ustupak Srbiji nego civilizacijska tekovina decentralizacije i postovanja ljudskih prava.

 2. Lune, sta je prihvatljivo odlucuje onaj koji pregovara iz pozicije jacega. A Srbija koja gubi vreme na internet prepucavanja, oslanja se na rusiju, dan pred americke napade kaze da se amerika boji rusije, a dan posle americkih bombi kaze kako je rusija ostro protestvovala….mislim kao kad bi Zvezda igrala sa Real Madridom i rekla za nas nije prihvatljiva terenska inicijativa Reala …nego igra na sredini terena…..Dovoljno ste vi ba.ra komunisticka istanjili i izluzdeli srbiju sa vasim prostackim ideja,ma.

  • Trump Putin = 101:0

   Ruski rast ekonomije u 2017 = 1%; Belgija vise izvozi od cele Rusije, kudikamo veca Holandska poljoprivredna od cele Rusije, veca zarada Appe od svog vaseg gasa i nafte…napred u socijalisticku buducnost

   Bedo jedna.

 3. Zapad ako stvarno hoce da nas privuce na svoju stranu treba da otvori svoje granice za useljavanje Kosovskih Albanaca i da nas bar malo oslobodi tog demografskog pritiska. Tih manje od milion Albanaca sto trenutno zivi na Kosovu bi rado pohrlilo u Nemacku i Francusku kad im ne bi trebale vize i radne dozvole. A za te dve velike drzave to bi bila samo kap u moru njihove demografske potrebe za novim stanovnistvom.

 4. Mutav se ti pravis Lune mnogo. Sta ti mislis, te Titove fore pale i dalje, malo cemo biti na zapadnoj strani pa kad pdne kinta opet cemo malo da se mazimo sa Rusima !!??? Poenta je da je zapadu uopste cudno sto nama toliko dugo treba. Ulaz u zapqdni blok je ulqz u zapdne vrednosti a ne pijacna trgovina. Sad hocu s vama a sad necu. Bojim se da ce sluzba gurnuti srbiju u blato da ce zapad reci ma ovakvi kakvi su nema teorije da budu ruski trojanski konj u nasim redovima. Ulaz u zapadni blok pidrazumeva otvaranje dosijea DBa, nema improvizacije bre

 5. Sad se protura u javnost priča kako su Milošević i Pacoli u “Vatrenjki” u Zemunu dogovorili prodaju Kosmeta Šiptarima za 17 milijardi (tadašnji spoljni dug Srbije) i još 10 milijardi tokom narednih godina. Ako je to istina, onda on nije samo izdajnik, već pseto kome treba zatreti svaki trag. Ako je podmetanje u cilju opravdanja izdaje, što je verovatnije, onda se na to ne sme nasesti i izdaja se ne sme dozvoliti!

 6. e moj Lune…ako je ovo i tacho…..zato sluzi Drzavna Bezbednost da to sazna a ne za sirenje ruske propagande i hvatanje belezaka ko sta priva ma.mune…..Nego 101:0

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here