Данијел Игрец: ВЕЛИКИ ЦАНКАР И МАЛЕНЕ СЛУГЕ

Поделите:

Ових дана обележава се стогодишњица смрти једног од највећих словеначких писаца, “оца” словеначке драме и једног од утемељитеља словеначке модерне књижевне мисли – Ивана Цанкара.

Поред тога што је био неуморни писац Цанкар је био и политички активан. Његови политички ставови нарочито су дошли до изражаја у праскозорје Великог рата и потоњег распада аустроугарског царства – баш у том периоду Иван је у Љубљани, седишту тадашње “дежеле Крањске”, одржао према многима свој најславнији и најзначајнији политички говор; говор који му је донео вишемесечну робију само зато јер се усудио да прозбори понеку добру реч о Србима, у тадашњој црно-жутој монархији најомраженијој заједници.

„Када је на Балкану пукао први пуцањ, његов одјек се чуо и у нашем последњем, најзабаченијем селу. И искра оне моћи, самопоуздања и снаге живота која је узела маха на југу, у Србији, букнула је и на словеначком тлу. Слабић је схватио да је брат снажан и почео је да верује у себе и своју будућност!”, биле су те историјске речи Ивана Цанкара које су га коштале слободе.

Задивљен слободарским духом и националним самопоуздањем српског народа Цанкар је управо у Србији и Србима видео наду за ослобођење јужнословeнских народа Двојне монархије. Цанкар је био један ретких који је нападао сервилност тадашње словеначке политичке врхушке према бечком двору и у својим говорима често истицао потребу за “политичким препородом и васкрсењем словеначког народа”.

У свом капиталном делу под називом “Слуге” Цанкар критички анализира друштвене и политичке процесе у тадашњим словеначким земљама Крањској, Корушкој и Штајерској.

Упитан да у једној реченици сажме кључну поруку своје књиге Цанкар изговара сада већ историјске речи: “За слуге рођени, за слуге одгојени, за робовање створени!”

Нажалост, ни после читавог века након његове смрти Словенци нису успели да схвате поруке овог великог писца и политичара. Политика Словеније и даље се заснива на понизности према некадашњим окупаторима и колонијалним господарима, а њен однос према Србији уместо пријатељства и савезништва на којима је Цанкар инсистирао свео се на послушништво Западу и слепо испуњавање његове антисрпске агенде.

Опрости им Иване што и даље не схватају твоју поруку.
Опрости им што су остали на путу слугеранства, иако су могли да буду народ, достојан твоје величине.

Мр Данијел Игрец
Видовдан
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here