Др Иван Пајовић: АЗЕРБЕЈЏАН ЈЕ ТВРД ОРАХ ЗА ЕВРОПУ

Поделите:

Збигњев Бжежински у својој књизи „Велика шаховска табла: Амерички примат и његови геостратешки императиви”, обраћајући се државама Запада, указује да Азербејџан за Запад има кључни геостратешки значај: „Та земља представља чеп на боци у којој су садржана богатства Каспијског базена и средишње Азије… Готово као и у случају Украјине, будућност Азербејџана и Средишње Азије суштински зависи од тога шта ће у будућности представљати Русија”.

Главни град Азербејџана постао је регионална метропола на подручју Јужног Кавказа која се муњевито развија, својеврсни „Дубаи Каспијског региона”. Азербејџан практично стреми ка два геополитичка циља: један је усмерен ка Западу, а други у правцу Блиског и Средњег Истока; оба циља су од суштинског значаја за националну политику. С једне стране, у Бакуу је одржано такмичење за Песму Евровизије (2012. г.) и прве Европске игре (2015. г.). Са друге стране, Баку је 2009. освојио титулу „Престоница исламске културе” и 2017. био домаћин Исламских игара солидарности.

Односи између ЕУ и Азербејџана данас су одређени споразумом о партнерству и сарадњи из 1999. године. Преговори о закључивању новог споразума започети су 2017. ЕУ је најважнији трговински партнер Азербејџана – њој припада 48,6% укупног трговинског обрта Азербејџана и највећи је директни страни инвеститор.

Међутим, сарадња Азербејџана и ЕУ је непоуздана. Резолуција Европског парламента од 17. јануара довела је до захлађења односа између ових партнера. Негативне последице су се већ јавиле.

Европски парламент је осудио прогон опозиције у Азербејџану и захтевао „одмах и безусловно” ослобођење свих политичких затвореника. На дневном реду парламента у Страсбуру био је пре свега случај блогера и борца за људска права Мехмана Хусејнова, који је почетком 2017. осуђен за клевету на две године затвора. Резолуцију о овом случају одбацила је само посланичка групе Ле Пена.

„Мехман Хусејнов је октобра прошле године објавио штрајк глађу, будући да му прети нова оптужница. Он се боји да ће сада, пред сам крај своје прве затворске казне, бити поново осуђен на пет до седам година” – рекла је Ребека Хармс, члан Европског парламента од 2004.

Стигао је одговор из Бакуа: Нова истрага против Хусејнова је прекинута. Крајем 2018. осумњичен је да је у време рутинског прегледа његове ћелије одбио да се повинује наређењима затворског чувара и пружио му физички отпор, напао га и нанео му телесне повреде. Хусејнов је негирао те оптужбе. Азербејџански медији су 22. јануара објавили видео-снимак његовог помирења са стражаром Али Бадаловом.

Европски парламент, како се каже у Резолуцији, забринут је за положај ЛГБТ популације у Азербејџану и тражи од власти прекидање застрашивања и ометања бораца за људска права који се залажу за права тих мањинских група. Хомосексуалност у Азербејџану се у највећој мери скрива. Азербејџанско министарство унутрашњих послова тврди да не постоји никаква дискриминација ЛБГТ-а у тој земљи.

У последњих неколико година Европски парламент је донео низ резолуција против Азербејџана. „То је индикатор односа према Азербејџану. Као да Европарламент нема других проблема које треба да решава. Например, догађања у Француској. Нека се баве проблемима Европске Уније. Ми видимо да они те своје озбиљне проблеме гурају под тепих и одлажу” – каже шеф азербејџанске делегације у  Парламентарној скупштини Савета Европе Самад Сеидов.

„Све је то одлично режирано и синхронизовано. Започело је од кампање за права човека, па се прешло на корупцију” – коментарише посланик Азербејџана у Белгији Фуад Исгандаров. Он оцењује демарш ЕУ као још једну политичку акцију и клевету Азербејџана, уплитање у послове његовог правосудног система, а такође и као покушај политизације кривичних дела.

Француски аналитичар Дидиер Каудет тврди да ЕУ греши када питање људских права ставља изнад свега. Такав приступ наноси велику штету њеним политичким интересима. Нема сумње да је Азербејџан важан партнер Европе у контексту диверсификације енергетског транспорта. Чини се да, нападајући Азербејџан,  европарламентарци заборављају на значај тог питања.

Земља на западној обали Каспијског мора буквално плива на нафти и гасу. Још пре оног доба када су Руси и Британци у 19. веку започели експлоатацију, овуда је пролазила северна маршрута Пута свиле и трговачки путеви који су водили од Русије ка Персијском заливу. Зато је још у античка времена и у Средњем веку ова територија била централна провинција Персијског царства.

Данашњи Азербејџан сматра себе наследником Демократске Републике Азербејџан (1918—1920). Још пре сто година ова земља себе је прогласила демократском. У тадашњој влади били су представници различитих нација и етничких група, у раду парламента учествовали су Азери, Руси, Немци, Пољаци, Јевреји, Јермени и Грузини. Бирачко право је дато женама пре него у већини европских земаља.

Међутим, данашње стање грађанског друштва је лоше, сматра Кестусис Јанкаускас, амбасадор ЕУ у Азербејџану. Једна немачка пословица каже: „Реци ми лаж, и чућеш од мене истину”. Још је непотпуно утврђен број невладиних организација под подршком USAID-а, али се процењује између 2600 и 3200. Постоје десетине политичких партија и медијских кућа. Доступ Интернету је потпуно слободан.

Познато је да је USAID (организација у сенци CIA) често умешана у покушаје САД да сруше власт неке земље, као и у разне обојене револуције. У јавност је доспео податак да се азербејџанска НВО Transparency International финансира не само од Сороша, већ и од USAID-a, oргана америчког Стејт Департмента.

„Добили смо од USAID потврду о новим донацијама. Одговарајућу дозволу смо затражили од министарства правосуђа, али до данас нисмо добили ни позитиван, ни негативан одговор. Оваква ситуација не односи се само на Transparency International, већ и на све друге невладине организације у земљи. Разуме се, то је камен спотицања у раду организација грађанског друштва” – жали се Рена Сафаралиева, директор Transparency International у Бакуу. Одсуство донација за Сафаралијеву представља немогућност плаћања својих сарадника.

Фархад Мамадов, директор истраживачког института SAM, oвако објашњава понашање власти: „Видимо на примерима Сирије, Украјине и других земаља да су слабе, мале државе постале играчке у рукама великих сила. Уколико су такве земље сувише отворене за стране утицаја, тада слаби територијална целовитост. То такође негативно утиче на економске показатеље земље. У најгорем случају то може довести чак до колапса комплетног државног апарата”.

Јерменија је пример како се о везама између власника новца и његових корисника може говорити као о мафији у НВО сектору. Управо се на јерменском примеру види да европски политички кругови избегавају да критикују ту земљу. Потпуно је разумно питати Европски парламент зашто 2008. године није донео сличну резолуцију против Јерменије. Тада је у време председничких избора јерменска војска убила десет припадника опозиције, а похапшено више од 80 политичара и новинара. Зашто питања Јерменије нису никада били на дневном реду? Резолуција о Азербејџану још једном је показала сво лицемерје Европског парламента. Из тог разлога Азербејџан себе сматра жртвом двоструких стандарда.

Азербејџанска власт јасно види да је Европа показала своју беспомоћност пред поплавом милиона миграната и да она није способна да реши тај проблем. У исто време у Азербејџану је ствар супротна: за више од милион миграната и расељених лица овде је обезбеђен посао. Није случајно што високи комесар УН за избеглице хвали Азербејџан. Јерменска дијаспора показује велики страх од јачања азербејџанске војске. Као значајан политички фактор, та дијаспора је такође дала свој одређени допринос спорној резолуцији Европског парламента.

ЕУ је данас запетљана у украјинску и сиријску кризу. Упркос томе, Страсбур се конфронтира и против Азербејџана. Савет Европе би могао да сломи зубе на азербејџанском питању. Постало је јасно да је ЕУ изгубила везу са реалношћу и постала марионета у рукама разних сила. У светлу свега реченог, потписивање новог споразума о стратешком партнерству са ЕУ не обећава Азербејџану ништа добро.

Др Иван Пајовић

ВИДОВДАН

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here