Драгољуб Збиљић: Многи Срби данас не знају ни српски језик ни српско писмо

Поделите:

 

Поводом текста, пренетог из Данаса на Видовдан 29. јануара 2019. под насловом „Срби не знају српски језик“

У коментару иза овог текста, интервјуа М. Вуксановића „Данасу“ један читалац Видовдана је 30. јануара 2019.оставио овај речит коментар:

Још одличнији наслов као срж мудрости познатог уметника речи Мира Вуксановића био би да гласи: “(МНОГИ) СРБИ ДАНАС НЕ ЗНАЈУ НИ СРПСКИ ЈЕЗИК НИ СРПСКО ПИСМО”.

Срспке издавачке куће, за коју куну, евро или динар више, продају скупу српску књижевну баштину

Као што то често чини, српски књижевник Миро Вуксановић је и овде изрицао мудре реченице и мисли у вези са српском културом и српским језиком. Мањи је ту био “кривац“ Вуксановић, а много већи новинар (који се тог питања није сетио) да је било веома важно да се постави питање о српском писму данас, како би М. Вуксановић дибио прилику д каже коју реч и (верујем) мудрост у вези с чињеницом наопаких и опасних по српски народ и његов стваралачки и сваки други идентитет — сурово данашње настављање касапљења (све брже и чешће у српској јавности) српског миленијумског писма којим је у српском језику (осим тамо где су Срби католици били рано, ради асимилације, принуђени да замене ћирилицу латиницом) дуже од хиљаду година записивало све што је створено у језику Срба православаца. У помами голе материјалистичке стварности живота, српски издавачи све већи број књига објављују хрватском абецедом и тиме буквално и директно утичу на то да ће Срби убудуће имати много тешкоћа да доказују да су све те српске данашње књиге на српском језику, а хрватском писму – чиста српска културна баштина. Јер, познато је већ дуго да се у УНЕСКО-у, откако је у свету српскохрватски језик остао ван регистрације, а у регистрацију ушли званично „хрватски језик на латиници“ и „српски језик на ћирилици“, све што (и) Срби објаве на хрватској гајици књижи у “хрватску културну баштину”. Нама се данас у сулудом делу света (а он је увек јачи) оспорава право на припадност српског Косова и Метохије Србима и Србији, а како ће се тек још лакше оспоравати да је српско и да припада српском језику и српској култури оно што данашњи наивни и неуки Срби и српски издавачи штампају хрватском латиницом. Наши издавачи су толико неупућени и материјалистичком голотињом онеспособљени па своје књиге у Србији објављују хрватском латиницом да би добили (како они верују) мало више продатих књига на српском језику код браће Хрвата. Ниједан српски издавач не само да не зна него му није ни на памет пало да се упита зашто ниједан хрватски издавач књига и не помишља да своје књиге шаље Србима на ћирилици да би и Хрвати тако намакли коју бедну куну или евро више за хрватске књиге на српском писму. А и зашто би, кад су наивни српски издавачи, само за “динар више” “продали српски језик и српску културну баштину другоме.
Томе су, наравно, кумовале српске власти којима већ 13 година не пада на памет да коначно усагласе одредбу из Члана 10. Устава са Законом о службеној употреби језика и писма, а још дуже то не пада ни Матици српској, ни САНУ-у, ни Одбору за стандардизацију српског језика ни свој српској лингвистици и правописцима да, пре власти, изврши правописну корекцију у решењу питања писма у српском правопису такође у складу с реченим чланом Устава, али и с општом праксом у Европи и свету (једноазбучност у сваком језику, јер је двоазбучје наметнуто само Србима за околишни пут полатиничавања свих Срба и без ранијих закона о забранама ћирилице у историји). Верујемо да би мудри Вуксановић умео о томе много да каже, али му новинар није дао прилику да се (и) о томе изјасни.

(30. јануар 2019)

Поделите:

18 Коментари

 1. Vidim, reciklišemo sad i komentare i stavljamo ih kao autorske tekstove jer smo, biva, nešto jako pametno rekli, pa da se ne baci! I tako, recikliše se taj apsurd po kojem ne treba pisati srpskom latinicom jer će biti uknjiženo u hrvatsku kulturu. Zbiljiću, to je zaista pravi cirkuski salto mortale! Deo Srba će svakako pisati srpskom latinicom i to meže postati delom hrvatske kulturne baštine samo ako oni sami, autori tih dela, kažu da se to tako ima smatrati, a vi koji kažete da Srbin, a piše latinicom, ne biva, dosta ćete u tom otuđivanju pomoći.
  Nema nikakvih problema što neko danas, negde, knjiži svaku latinicu srpskog jezika kao hrvatsko kulturno nasleđe jer će veoma brzo, ako već i nije, ogromna masa srpskog kulturnog blaga, napisanog na srpskoj latinici, dovesti to pravilo do apsurda, i urušavanja cele te ideje. Ako biste vi istrajali, ćirilički talibani, i pobedili, i ako bi se srpska država odrekla svega kao srpskog kulturnog nasleđa što je na latinici, onda bi još jedino autori sami branili svoje delo.
  Ja ne pišem lepu književnost. Uglavnom se samo zezam na ovakvim opskurnim mestima, ali sve što napišem spada u srpsku pisanu reč. Jel ti to jasno?

  • Ви то, Ћурчићу, желите и даље да иритирате писмене Србе Вашом непостојећом “српском латиницом”? То је фалсификат на који се писмени Срби више не лепе. Да је Србима потребно још једно писмо, осим свог ћириличког, они би га саставили. Али им друго писмо за свој језик није потребно. Заборавите на обмањивање Срба том комуњарском подвалом о “српској латиници”.

   • Ja znam, Zbiljiću, da ti ne možeš tek tako da se povučeš jer, umesto da, kao svaki normalan penzioner, ideš na pecanje, ili na partiju šaha u Klub penzionera, upetljao si se u nešto čemu nisi dorastao, i napravio od toga svoju profesiju (uz penziju, dakako). Mislim, ako ti penzija nije bila dovoljna nisi morao ovako visoko da pucaš i da se trtiš tamo za šta nemaš kapaciteta, nego si mogao po kafanama da prodaješ lozove, recimo, ili, brate, jednostavno da staneš sa vagom na ulicu i meriš ljude za 5 banki. Nakupilo bi se opet.
    Ne, ti zapeo i oćeš u novinare! A ne umeš. Muka živa!
    Vidi, zamisli ovako, hipotetički: ja hoću sad da napravim sasvim nov, treći font za srpski jezik, i svakom fonemu srpskog jezika, a ima ih 30, dodelim jedan grafem, a ti grafemi su, po izgledu, inspirisani grčkim alfabetom. Morao bi naći, naravno, i za ć i č, ž,đ i š, jednom rečju 30, koliko za srpski i treba.
    Da li bi to bilo grčko pismo?
    Ili ipak srpsko?
    Hajde, razmisli. Pitanje nije teško.

    • Предраги наш Ћурчићу, све што сад овде написасте, нетачно написасте. Одбрана ћирилице никоме се, па ни мени, не плаћа. Плаћа се ово друго: затирање ћирилице и лаж о “српској латиници”. Зато се пре може веровати да Ви увећавате своју пензију лажима које овде непрекидно сејете.

 2. Ћурћићу, јађо, не прди у воду да скачу клобукови.
  Ћирилица је идентитет срба-црногораца, руса, бугара, македонаца, грка. Свако од нас има своју.
  Сама реч “латиница” говори све. Латинска.
  Срби нису латини.
  Нико од срба није против латинице, арапског, грузијског писма, готицр…. Али – србин има што нико нема, крсну славу и српску ћирилицу. Та два синонима са Српском православном црквом сачувала су наш српски идентитет.
  ХРВАТИ РАЗБИЈАЈУ ЋИРИЛИЧНЕ ТАБЛЕ, А СРБИ КАО МИЛЕ ЋУРЧИЋ, РАЗБИЈАЈУ СРБИЈУ и српство.
  Докле побогу! Спаси Боже Србију од разних лажних срба типа Милета Ћурчића!!!

  • Поштовани Јоко,
   Ови који, као Миле Ћурчић, пишу српски језик хрватским писмом најчешће су комуњаре (свака част појединим поштеним комунистима, а сигурно је било и таквих). Они глуме, а добро знају, да ради на томе да се Срби преко писања хрватским писмом српског језика и овај остатак Срба полатиничи и тако асимилује (преточи) у Хрвате. То су, пар екселанс доказани антисрби у најгорем издању. Добро је што се овде јавља Ћурчић да својим примером посведочи своје издајничко понашање на штету српског народа.

    • Па и “добри комунисти” су морали да спроводе познати политички налог у Југославији о замени српске ћирилице хрватском латиницом. Ви сте добар, одани комуниста који се и данас истиче у верности систему и партији која је имала налог о потпуној замени српске азбуке да би се тако Срби самопоништили и похрватили.

 3. Овај чувени мудрац Миле Ћурчић напис овде: “Ja ne pišem lepu književnost. Uglavnom se samo zezam na ovakvim opskurnim mestima, ali sve što napišem spada u srpsku pisanu reč. Jel ti to jasno?

  Јасно нам је све у вези с Вама, Ви рдите на даљем све бржем предавању српске културне баштине Хрватима. А ли, Ви лично немате шта да се бојите. Тога што Ви напишете на том Вашем хрватско9м писцу неће ни Хрвати прихватити за своју баштину.

  • У прави сте, Мирјана, превид у куцању. Требало је да пише “то што Ви напишете”. А и Ви, Јанишева, као Миле Ћурчић, изгледа не знате да српски језик има своје писмо, па треба ад пишете српски језик ћирилицом.

 4. …Ја бих додао шта Срби још, по мом мишљењу, не знају:
  – не знају за Бога
  – не знају за Светог Саву
  – не знају за Косовски завет
  – не знају за Видовданску етику
  – не знају за србску аутохтону историју
  – не знају за србску митологију на чијем концепту је заснована хришћанска еклисиологија
  – не знају да ћирилицу нису створили Грк Константин ни вучина манити караџа, него је Србица настала из Винчанице
  – не знају да смо најстарији и највећи народ и да смо староседеоци на Хелму
  – не знају да смо се по Божјој вољи одбранили од најверћих светских империја: Рима, Отоманске империје, Аустроугарске, Немачког рајха, империје зла и њеног НАТО пакта
  – не знају да смо у Косовској бици победили турке селџуке
  – не знају да смо преживели миленијумске геноциде германа и ватикана
  – не знају да смо једини народ који се супротставио НАТО пакту
  – не знају да је суштина србске духовности и државног бића на светој србској земљи Косову и Метохији
  – не знају да арнаути нису аутохтони народ на Хелму ни у Европи и да немају ни Божје, ни људско, ни међународно право на отимање светог србског Косова и Метохије
  – не знају да смо по Божјој правди у праву у одбрани србства, Србије и Косова и Метохије и да смо у томе непобедиви, јер је Бог с нама
  – не знају да је Бог на небу – Русија на Земљи и да су Руси наша генетска и духовна браћа
  – не знају да су Србски језик и Србица као његово писмо основ идентитета Србства, па зато не бране ни једно ни друго
  – не знају за Далсову доктрину империје зла о коначном обрачуну Запада са православљем и Словенима (Руси и Срби као мали Руси)
  – не знају да се Србство, отаџбина Србија и Косово и Метохија бране животима
  – не знају оно што су наши народни певачи знали да је боље изгубити главу, него своју огрешити душу ако се не држимо онога што морамо знати – а не знамо…

  Господе Боже Свемогући и Свемилостиви, помилуј нас грешне! Како чинили – тако нам Бога дао…

  • БРАВО!

   У Југославији је све то било планирано да Срби забораве и да више не знају. Сада нам је потребно сто година учења да поново знамо макар оно што смо знали пре Броза и његове Југославије.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here