Душан Буковић: ЧЕМУ ВИШЕ ЈУГОСЛАВИЈА?

Поделите:

Не улазећи ни у какве друге коментаре о првој и другој несрећној и неблагодарној државној творевини Југославији, која је била формирана и успостављена као мала Аустро-Угарска. Она није формирана и створена зато, да би са њом било кринисано херојство србске војске која се за њу борила, већ зато, што су Срби са њеним стварањем морали да потпуно и сигурно онемогуће обнову Аустро-Угарске империје, коју су западно-европски и амерички империјалисти намеравали успоставити у Првом св рату, као Аустро-Угарску Подунавску Федерацију. Имајући у виду да су западно-европски и амерички империјалисти-тријалисти имали исте планове и намере у Другом св. рату и да их је Стаљин спречио да остваре планове и намере из Првог св. рата, да формирају и успоставе Аустро-Угарску Подунавску Федерацију. Такође. имајући у виду да је Југославија од самог почетка била састављена од народа међусобно завађених са покрајинским антагонизмима и супротним верским и националним и економским интересима и да је послужила крајем ХХ столећа несрбским народима као опција транзита.

Што се тиче Брозове великохрватске, интермаријумске, фабијанско-бундистичке и бољшевичке Југославије, константовали бисмо да је проф. др Мирко М. Косић (Велика Кикинда, 27. март 1892–Лугано (Швајцарска), 25. јуни 1956), „један од најпризнатијих социолога света и одличан економиста и статистичар”, како то лепо рече проф. др Лазо М. Костић, објавио значајну расправу под насловом „Србија и балканска унија“, где између осталог, стоји:

„Зверским покољем (а не у “грађанском рату“ како би то хтели неки браниоци Хрвата међу Енглезима) скоро милион голоруких Срба (и стараца и жена и деце) од стране Хрвата добровољних савезника Немаца ( а не само “Усташа“!, таман као што ни Немци неће да су вршили злочине него тамо неки “наци“! а да шта су били ти “наци“ него огромна већина Немаца? Баш као и “Усташе“ Хрвата) покопана је за сва времена заблуда о народном јединству Срба и Хрвата. Човек би очекивао да ће сада српски политичари напустити идеју о могућности трајне државне заједнице са Хрватима, када је отпала њезина основа: фикција “народног јединства“. Али не: они су тако мало дознали о хрватским зверствима, тако их се мало дотиче грозна смрт милион њихових сународника да и даље трабуњају да ко неће више државну заједницу са Хрватима тај само чини радост “нашим заједничким непријатељима“ циљајући на Талијане и Мађаре… Та имају ли Срби љућих непријатеља од Хрвата? Ни Турци нису за четиристо година побили толико голоруких Срба колико Хрвати за цигло четири године! Има још и такових наивчина међу нама, који још говоре о “заједничкој опасности од Талијана и Немаца“ као да Хрвати нису у два Светска Рата били борци на страни Немаца и као да се развојем војне технике и међународно-светско-политичке свести нису из основе помериле вероватности па и могућности локализованих ратних сукоба…“ (Види: Проф. др Мирко М. Косић, Србија и балканска унија, Српски народни календар – Американски Србобран, Pittsburgh, Pa., U. S. A., 1951, страна 82-87).

Душан Буковић

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here