Душко Бошковић: Градација назива западнодринских Срба

Поделите:

Такво вријеме дошло да нерадо људи хоће да чују да си Србин, погото ако не ходаш у опанцима по граду и носиш гусле са собом у торбаку скупа са сланином, бијелим луком и комадом крува. До те мјере је поремећено поимање људи, да ако изгледаш нормално као и сви око тебе, убјеђиваће те да си погријешио у процјени себе, да ниси у ствари Србин, него православац. Рећи ће ти да не изгледаш као Србин. А када приупиташ како то изгледа Србин, не знају да ти објасне, слегну раменима и само кажу нешто у стилу, па ти изгледаш нормално.
И тако стигох ближе дефиницији ко је то Србин. Дакле, Србин је онај ко изгледа неуобичајено, или у преводу са српског на србски, онај ко не излгеда нормално за средину у којој је.

Називаће те православцем, макар ти био и некрштен у Српској православној цркви. По чему си онда православац није никоме јасно. И зашто те називају само православцем, ако си крштен у Српској православној цркви, када је исправније да те називају србским православцрм, ни то није ником јасно до краја.
Позадина је та, још од времена аустријске окупације, да се из Срба избије србски идентитет, па нас прво претварају у православни народ, да би у слиједећем кораку прешли на босанчење. Kако су замислили да Херцеговце претворе у Босанце такође није јасно, али имамо времена и живаца да сачекамо да и то чудо видимо. Елем, пројекат разсрбљавања Срба има доста недостатака и да не падају мртве главе због тога живи би му се изсмијали.

Kада се помире да си, ето, ипак Србин, јер не можеш бити православац пошто ниси црквени човјек, иде слиједећа градација, зависно од љутње дефинициолога. Kада Срби ураде нешто што што је нама у корист, а то аутоматски није муслиманима и римо-католицима по вољи, онда ниси нити православац нити Србин, него постајеш Влах. А када хоће да те увриједе или крајње понизе онда користе назив Влашина.
Постојао је на Јутјубу говор реиса Kавазовића вјерницима, када је био недовољно разјарен па је користио само први степен именовања Срба у љутњи – Влах, те није рекао да смо Влашине. Шта су при томе вјерници мислили о Србима остаје непознато, можда су отишли у градацији још даље од реиса. Овај видео не могу поставити у оквиру овог текста, пошто су га скинули са интернета. Срећом па је остало записа о томе.

Kористим ову прилику да приупитам браћу србијанске Србе, зашто праве од румунске нације настале тек у 19 вијеку, некакву влашку нацију која је као нешто посебно и различито од Срба. Ако наставе са том глупавом политиком, ускоро ћемо ми Срби са ове наше стране Дрине бити убјеђивани да имамо румунско поријекло, јер се у пројекту разсрбљавања Срба Власи дефинишу као Румуни.

Највећи притисак ће бити на сарајевско-романијску област коју ће лагано почети да преимењавају у сарајевско-румунијску област, као што су наше Влахово преименовали у Влаково и направили тамо градско гробље. Не пишу без разлога Румунију као Романиа.
Задњи стадијум у рангирању Срба је појам Четник. Овај појам користе у највећем степену љутње и гнушања када овом етикетом стављају до знања да су те тотално искључили из даљње комуникације и из свог друштва. Обично се лијепи онима који се покушавају одбранити од напада и који не причају о Србима лоше, него шта више, причају позитивно.

Kада рецимо нека друга нација која никада није кроз историју имала самосталну државу нити зна у принципу шта је то, говори како они имају право да имају своју државу и да обједине све територије на којима су се задесили, у њу, онда су они врхунац европске цивилизације, борци за хуманизам, барок и ренесансу и све могуће цивилизацијске тековине. А када ми Срби то исто споменемо за себе, онда смо четници и нешто најприземније и најпримитивније.

Неки Срби могу годинама да покушавају да појам четник учине прихватљивим и нечим позитивним, али ипак данас најмање милион људи на балканском простору не мисли тако, него им је четник нешто јако, јако негативно.
Ви који нас мрзите и који нас не волите из само вама познатих разлога, договорите се више шта смо: Православци, Срби, Власи, Влашине или Четници, и мирна Босна, а Херцеговини како буде, а ми просвјетљени вишедименизонални Срби знамо шта смо одувијек били и шта ћемо бити, па на шта год то изађе.

Душко Бошковић за Видовдан

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here