Душко Бошковић: Како сам постао четник

Поделите:

Прије када се казало “сарајлија”, није се могло одредити ни које вјере нити народа или нације је био споменути становник тог града. Зато су у вријеме СФРЈ два УНИС-ова истовјетна небодера прозвали “Момо и Узеир”, алудирајући на вишеструку измијешаност овога града. Сарајево је иначе било у Југославији други србски град послије Београда. Сада када се каже сарајлија одмах се зна на коју нацију и вјеру се мисли. Некадашњи и садашњи сарајлија није никако исти појам, зато су и ова два небодера преименовали у “Узеир и Узеир” и продали их као што све распродају што су наши измјешани предци изградили.

Сједимо тако у башти испред римо-католичке катедрале са које доминира кип са подигнутом руком и раширена три прста, веома популарним србским поздравом из минулог рата. Сабесједник, сарајлија, али не у оном СФРЈ смислу, него у садашњем,  није честито ни потегао гутљај из чаше, осуо паљбу по држави, по власти, по клими, по распореду планета у односу на Сатурн, ништа му не ваља, не ваљају ови, не ваљају они. Слушам га  стрпљиво знајући да је понекада људима потребан громобран да се изпразне, па ко велим, данас ми не гине да будем громобран.

Слушам како нема никог и ничега да ваља, све је катастрофа са тенденцијом кретања ка још горем. Типичан србски менталитет, а да тога није ни свјестан. Све не ваља, а не постоји ништа што ваља, осим неке недокучиве дубиозе, за коју не знају ни гђе је ни када је. Питам га за кога онда да гласамо па да нам крене како ваља, а он слегне раменима и каже да није о томе размишљао на тај начин. Само зна да сада све ово ништа не ваља, а да он није плаћен да смишља рјешења. Има ко о томе брине.

Kаже не ваља економија у држави и каже крив Милошевић. Би ми зачудно да спомиње некаквог Милошевића, али рекох у себи, можда има неки Милошевић у власти Kантона или Федерације, не пратим дневнополитичку ситуацију, често је то презиме, можда се провукао неки Милошевић у власт. Ја му кажем да је ипак најодоговорнији за економију сваке државе Економски факултет који образује тај кадар, криви су дипломирани, недипломирани, бечелоризовани и мастеризовани економисти, др, мр, академици и сл. Ваљда су научили на том факултету како се успјешно економише државом и ваљда би то знање знали да примјене у управљању државном економијом. Електроинжењери су одговорни за стање енергетике, телекомуникација и информатике у држави, правници за правно устројство, љекари и фармацеути за здравље… и не заврших ја своје филозофирање на задату тему, прекиде ме нихилиста у пола реченице.

Ма није то тако како ти говориш, за све је крив Милошевић! – понови ми сабесједник – све је он покварио, имали смо државу у којој је све функционисало, а онда је Милошевић све то развалио да није било њега не би било овог јада и биједе!
Аааааа, на тог Милошевића мислиш, Слободана. Kакве везе он има са разбијањем Југославије?
Па он ју је развалио, хтио је да направи Велику Србију, па ево шта је сада направио, Србија све мања, а толики свијет изгинуо, а све због његовог властиљубља.
Ја колико се сјећам у предсједништву Југославије када су је разваљивали није био Слободан Милошевић, него је испред Србије био Борисав Јовић, испред наше БиХ Богић Богићевић, Словенце представљао Дрновшек, Македонију онај што је само у џемперима ходао, не могу се свих осам чланова више ни сјетити, али се као данас сјећам ријечи Месића који је представљао СР Хрватску, када је самозадовољно и славодобитно изјавио како је посљедњи предсједник Југославије и тиме озваничио растурање на којем је очигледно највише и најупорније радио.
Очигледно ти и ја немамо више шта разговарати, Милошевић је крив за све, међународна заједница је то потврдила, нису га без разлога осудили.
Одакле ти то да су га осудили? Управо сам ти набројао чланове предсједништва који су управљали Југославијом и међу њима нема Слобе, па не знам уз помоћ којих трикова је могао да разваљује СФРЈ, када није био чак ни осмина власти над њоме.
Нас двојица немамо више шта причати, прича ти је скроз четничка…
Диже се човјек љутито од стола иако се годинама знамо и оде, а не плати своје пиће, него то остави мени да измирим. Али ми не бијаше жао непланираног додатног трошка у овој безпарици, платио сам ново сазнање да Срби по аутоматизму постају четници чим почну да причају чињенице. Људи моји, докле је ово безумље дошло, да и комунисте проглашавају четницима јер се саопштавање чињеница везаних и за Милошевића доживљава као одбрана њега и његовог ђела. Предалеко се отишло, браниш члана Социјалистичке партије и четник си?!

Kоју ли тек етикету добијеш када рецимо покушаш шта афирмативно да кажеш за некога из Радикалне странке, надчетник или турбо-гига-мега четник. Срећом па није рат, па се прође само са стрељањем очима.

Ако ко треба бити бијесан на Милошевића то су сарајевски Срби, продао нас је, а чини нам се да није ни трепнуо. Али чињенице су чињенице, Југославију су разваљивали сасвим други људи.

Ја сам се помирио са сазнањем да је у главама многих људи сваки Србин четник чим је Србин, па чак и када је из партизанске породице и комунистичког одгоја. Такво (не)вријеме дошло.

Предлажем Дачићу да промијени име Социјалистичке партије Србије у Четничка партија Четникије.

Па да се ствари напокон почну уклапати, смори нас више ова конфузија око појмова.

Душко Бошковић

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here