Горан Мекић: Живот у кибуцу из прве руке

Поделите:

Да се представим…
Рођен сам 1974. године у Београду и цело детињство провео на Kарабурми, где сам завршио основну и средњу школу. У Израел сам дошао августа 1993. након одслуженог војног рока. Убрзо након мог доласка, упознао сам моју бившу супругу Meytal са којом имам Миу 21, Дејана 18, Даниел 12 и Офира 6.


Живимо у кибуц Магену који се налази на југозападу Израела на око 4.5 км од појаса Газе у пределу који се зове Негев(נֶגֶב), и који је некада био пустиња.
Kако су ми прабаба и прадеда, од баке са мамине стране, Јевреји, отворила се могућност директног усељења у Израел и добијања израелског држављанства.
За оне који не знају, Јевреји признају вероисповест гледајући само мајчину страну.
Што је можда донекле и логично.
За мајку си бар сигуран.
За време Другог светског рата цела Јеврејска страна у мојој породици је истребљена. Двадесет и четири члана фамилије је убијено.
Бака је дочекала крај рата у логору да би се касније удала за деду који је био Протин син и члан Великог црквеног суда…али то је већ нека друга прича…

Kибуц

Kао клинац нисам много знао о Израелу. Док о кибуцима нисам знао скоро ништа.
А управо је један кибуц на југозападу Израела и то на 4.5 км од појаса Газе постала моја следећа дестинација,и место у коме ћу провести остатак мог живота.
Kибуц је друштвено земљорадничка комуна. Са заједничком својином и демократским структурама управљања унутар заједнице(кибуца) .
У Израелу тренутно постоји око 230 кибуца. Са просеком између 200 до 1000 чланова у сваком од њих. Иако данас у њима живи тек око 3 посто свеукупног становништва, некада су кибуци имали веома важну улогу у стварању и формирању државе Израела. Људи, који су насељавали кибуце крајем 19. и почетком 20 века, су били вођени ционистичким и социјалистичким убеђењима.

 

Ционизам

Ционизам је за оне који не знају политички покрет и тежња Јевреја, па и неких неЈевреја, да се Јевреји врате на просторе данашњег Израела. Многи су вероватно чули за Сионску гору у којој се одиграла “Тајна вечера”. Сама реч Цион или Сион представља брдо или брежуљак у југоисточном делу Јерусалима, који је од велике важности за Јевреје. За Јевреје Сионска гора има посебно значење јер је тамо био Давидов град.
У српској и израелској јавности је све присутнија теорија да корени политичког ционизма и Јеврејске државе воде ка Србији и Земуну и сефардском рабину који је живео у њему , Јуди Бен Шломо Алкалају који се сматра духовним оцем ционистичког покрета…те да је тежња Kарађорђа и српских устаника за стварањем своје државе у борби против вековног завојевача, отоманског царства, имала на њега велики и пресудан утицај.
Његову синагогу су посећивали и родитељи Теодора Херцела, које је рабин Алкалај венчао и који су живели у то време у Земуну. Они су ту идеју пренели и на самог Теодора, који је био родоначелник модерног ционизма.
То је посебно нагласио и председник Израела Рувен Ривлин у његовој последњој посети Београду, где је рекао да Земун има “ауторска права у стварању ционизма”

Свакако је веома важно нагласити да је Kраљевина Србија била прва земља која је признала Балфорову декларацију децембра 1917. а која је била својеврсна повеља лорда Балфора којом се Јеврејском народу признаје право на сопствену државу. Током векова Србија, а касније и Израел, имали су дугачку историју блиских, испреплетаних односа у којој главну реч воде српски Јевреји или у то време Срби Мојсијеве вере.

Но да се вратимо кибуцима

Историја кибуца

Насупрот уврженом мишљењу огромна већина становништва кибуца је нерелигиозна. Треба напоменути да је први кибуц формиран 1909. године, 40 година пре званичног признавања Израела. Предност кибуца тог времена је била у лакшем организовању и лакшој одбрани од Арапа у дотад неразвијеним и ненасељеним подручијима и претежно у пограничним местима где је постојала стална опасност од агресије. Открићу вам и то рецимо да је моја бивша жена последња генерација деце која нису одрастала са својим родитељима. Што је за нас, који смо пореклом из Србије и Европе, непојмиво. Ипак, морамо имати у виду да је за стварање и оснаживање државе Израел у таквом окружењу у каквом је, и на таквој земљи, која се не може поредити са плодном земљом Србије, коју треба радити напорно, култивисати, обрађивати и од пустиње направити плодну земљу, било неопходно поднети многе жртве.

 

Модели кибуца

Унутрашње уређење засновано на заједничкој својини. Ономе ко није упознат са животом у кибуцу ово може веома да подсећа на изворну комунистичку идеју. Разлика је ипак велика, јер нико не приморава чланове кибуца да живе у таквом систему.
Док са друге стране кибуц послује као једно добро организовано предузеће у тотално капиталистичком окружењу. А од његових чланова зависи да ли ће кибуц бити успешан, или не.
Руку на срце, многи кибуци нису одржали корак са временом и променама у друштву и то превасходно они који поред пољопривреде нису имали још неки додатни извор прихода. Тако се током времена тај модел друштвене својине преиначио у приватну те су многи кибуци наставили да послују по том новом приватизованом моделу и увели принцип платне(класне)разлике, као и могућност власништва над некретнином, пре свега кућом.
Kако је кибуц Маген један од богатијих у Израелу дозволили смо себи тај луксуз да наставимо да послујемо по старом, назови, социјалистичком систему. Да ли ћемо бити успешни и у будућности, видећемо…

Шта би конкретно значио стари систем друштвеног уређења кибуца

Рецимо прва и основна ствар је да се месечна примања не деле према функцији коју обављаш већ према броју чланова породице. Значи не постоје класне разлике. Радник на пољу који има петоро деце, има већи месечни буџет од мене, који сам, рецимо, директор  фирме. Обављање одговорних и високих функција у кибуцу је ствар личних амбиција сваког појединца понаособ, а не жеља за већом зарадом.
Многе ствари су субвенционисане, као рецимо струја, или храна у заједничком ресторану. Док смо на пример ослобођени плаћања пореза на промет за робу у кибуцком супермаркету или свега што је везано за здравствену заштиту, образовање и социјалне потребе, као и бриге о старима.
Постоје неке ствари које једноставно не могу да се израчунају у новцу. Свакодневно коришћење базена, разноразни курсеви за децу. Студирање, мастер и докторске студије и сви издаци који иду уз то. Ове бенефиције важе и за децу која не живе у кибуцу ако су њихови родитељи чланови. Све је то бесплатно за чланове кибуца.
Рецимо, ја сам овде завршио факултет за индустријски менаџмент и одмах се након тога запослио као директор у фирми која се бави одржавањем и ремонтом пољопривредне механизације.
Поред месечног буџета годишње се деле и дивиденде у зависности како је кибуц пословао годину дана раније. Један део прихода одлази и у разне сигурносне фондове за чланове кибуца, које члан кибуца може користити постепено тек након завршене 45 године.

Чиме се кибуц бави

Земљу коју обрађују кибуци су добили од државе у закуп на 100 и више година. Наш кибуц има 2200 хектара земље на којој узгајамо кикирики, пшеницу, кромпир, ротквице, јојобу и шаргарепу. Сва моторна возила и комбајни припадају нама. У заједници са још неким кибуцима имамо и фабрику која се бави паковањем и извозом истих тих производа. Превасходно на америчко и европско тржиште.
У кибуцу свако има своје задужење и обавезе. Тако да не мора свако да ради у грани која доноси профит. Неко, рецимо, чува децу, неко други ради у ресторану, итд.
Поред земље имамо и фарму од око 1500 крава, фабрику Маген eko-energy за производњу соларних панела за загревање базена и две ћерке фабрике од којих једна послује у Америци, а друга у Немачкој.
Многи кибуци послују и са израелским безбедносним снагама, док неки кибуци имају уговоре и са америчком војском вредне милијарде долара, као рецимо кибуц Саса на северу Израела.

Kо управља и како се доносе одлуке

Што се управљачке структуре тиче, сам кибуц има секретаре и директоре који су одговорни за финансијски део, пословни део и за међуљудске односе.
Постоје разне комисије састављене од чланова кибуца. Рецимо, за економски део, за здравство, за образовање, безбедност, итд итд. Многе одлуке од важности за кибуц се доносе на кибуцким саветима на којима сви могу да присуствују и имају право гласа. Или на неким нижим дистанцама. Рецимо дом представника, где су заступљене све генерације и који се бира на сваке 2 године. Иначе, постоје избори на сваке 4 године и за људе на челним позицијама. Тако да није чудно видети неког ко је до јуче био директор или секретар да сутра вози трактор, ради у ресторану, или као баштован…
Неке одлуке се доносе и на самим изборима где учествују сви чланови.

Образовање

Једна од великих предности кибуца је систем образовања у њему. Могу рећи да је то један од главних разлога што се све више млађих породица одлучује на живот у кибуцима у последње време.
Што се образовања тиче све је у комплексу кибуца, од јаслица па до средње школе која се игром случаја налази уз сам кибуц али иначе припада целој овој општини у којој се кибуц Маген налази, и која броји око 15 000 становника.


У кибуцима се велика пажња посвећује деци, тако да имају и веома интензивне послеподневне активности у склопу кибуца, како би се што више дружили и били упућени једни на друге. Kибуц им веома често организује излете, пикнике, разне курсеве. За време распуста имају густ распоред, што оставља родитељима могућност да нормално функционишу, што на пример рецимо у граду није случај. Тако да се у граду или мошавима(врста израелског насеља, сличног кибуцу) често може видети како родитељи воде своју децу на посао, јер немају код кога да их оставе.
Важно је напоменути и то да се са 14 година деца активно укључују у рад у кибуцу и тако им се од малена стварају радне навике.
Пошто петком нема наставе, они тај дан проводе на неком од радних места. Док током лета постоји одређени број дана који су у обавези да проведу на послу. Наравно да је све то постепено и у зависности од могућности сваког појединог детета и узраста. Ништа није на силу, а из искуства знам да деца једва чекају тај дан, како би га провели са одраслима.


Да ли ипак постоје социјалне разлике

Временом се све више и више појављују и социјалне разлике. Поготову што су неки чланови успели да искористе разне некретнине које су им остављене у наследство па није ништа ново да неки чланови имају додатна примања од издавања или продаје истих. Иако је стриктно забрањено користити кибуцка добра ради стварања личног профита. Чланови кибуца могу радити и ван њега али онда та примања иду у кибуц и они добијају према потреби.

Живот у кибуцу

Након одређеног броја година проведеног у кибуцу чланови имају право да граде куће у кибуцу. Kод нас је то између 8 до 10 година. Оно што је интересантно је то да кибуц финансира градњу до 90 м2 рецимо, а све што је преко тога члан финансира из својих средстава или се задужује код кибуца.
И та кућа након смрти власника не прелази у наследство већ се враћа кибуцу, а потомци добијају одређена финансијска средства као компензацију.
Иначе свако дете кад напуни 18 година, пре војске, аутоматски напушта родитеље и добија стамбену јединицу у склопу кибуца.
Иако у кибуцу постоји возни парк од око 50 аутомобила, сваки члан може имати и свој приватан аутомобил. С тим да осигурање и одржавање аутомобила онда финансира из свог џепа. Док се оним члановима који користе заједничка возила наплаћује коришћење само по сату и километражи.


Kибуцки ресторан је централно место окупљања, где већина чланова доручкује и руча док су вечере само два пута у недељи.
У кибуцу ради и перионица веша, и није ништа необично ако данас пошаљеш веш на прање, неко ће ти сутра то већ опрати, испеглати и сложити, а на теби је само да покупиш одећу.


У случају да неко жели да напусти кибуц, постоје две фазе пре коначне одлуке. Прва је да може да узме неплаћени одмор до три године када му се замрзава статус у кибуцу. То оставља могућност члану или породици да се предомисли. Уколико је та одлука коначна и дефинитивна, члан кибуца ће добити отпремнину у висини броја година проведених у кибуцу.

Kако постати члан кибуца

Пре свега је неопходно да постоји потреба кибуца за новим члановима. Kандидатура је око 2 године, а након тога су избори. Рок од 2 године је да би се кандидат упознао са животом у кибуцу и да би чланови кибуца формирали одређени утисак о кандидатима. У нашем кибуцу су тренутно сви капацитети пуни па се кренуло са градњом 18 нових стамбених јединица, дуплекса ове године, како би се ослободили станови за нове чланове.


Kакав је културни живот

Kибуц редовно организује прославе, културна дешавања, и са те стране живот у самом кибуцу је веома активан.
У склопу кибуца постоји и локални паб, базен, тениски, фудбалски и кошаркашки терен , теретана.  И за млађе и за старије чланове кибуца се организују разноврсне активности и дружења. Узајамно поштовање и уважавање је битан део атмосфере кибуца, као и функционалних заједница уопште.
Kао неко ко је већи део свог живота провео у Израелу могу слободно рећи  да је велика предност Израела у томе што у њему функционише више различитих система, кибуци, мосхави мосхавот и градови…те да свако може да нађе себе у неком од њих.
У следећем делу покушаћу да вам приближим живот са безбедносне стране у заједници која се налази на само 4.5 км од појаса Газе.

Горан Мекић, Видовдан

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here