Игор Чубаjс: Највиши циљ – самоочување номенклатуре власти у Русији

Поделите:

Због чега је модернизација економије немогућа

За нормално функционисање тржишне економије потребно је неколико принципијелних фактора. Пре свега су потребни „учесници тржишне игре” – тј. сопственици. У РФ није било праве приватизације, скривени газда свих производних снага, све покретности и непокретности, такође и земље, на којој су се они налазили била је и остала бирократија. Други веома важан фактор постојања тржишта – правни карактер државе, тј. ситуација када се право својине гарантује не телефонским позивима и криминалним поделама, већ законом, када се сваки комерцијални, производни конфликт разрешава формално прописаним и ни од кога зависним нормама. Подсетићу да је у јеку перестројке М. Горбачов поставио задатак – „нужно нам је да изградимо правну државу”. Другим речима, генсек је признао да је сва совјетска историја нелегитимна и да носи неправни карактер. РФ је правни следбеник нелегитимног СССР-а и већ због те околности не може да постане правна држава. Овде делује систем не конституционог, већ „ручног управљања” економијом, правом, историјом…

Још један услов развоја тржишне економије је одсуство монополизма, тј. стварање претпоставки за конкуренцију, за непрестану модернизацију и саморазвој. Али, у стварности готово цела руска економија је монополизована. Промене у њој могуће су само после огромног броја усклађивања и добијања мноштва одлука од бирократије…

Како обезбедити развој економије. У демократским државама економија ради по законима тржишта и усавршава се „сама од себе”, при томе демократске владе стално чувају и модернизују сама „правила игре”. Познати су и други механизми развоја. У ауторитарним системима прогрес није искључен, ако управљачки слој као главни циљ види прогрес своје земље. Примери такве ситуације су Чиле периода диктатора Пиночеа, Сингапур за време Ли Кван Јуа, делимично (али само делом) – то је државна стратегија садашње КНР…

Што се тиче Руске Федерације, овде се остварује сасвим други програм. „Вертикала власти” – то је систем управљања при коме је највиши циљ не Русија, већ самоочување номенклатуре власти. Циљеви Русије овде су другостепени и изведени из главног циља. Стога Русија после распада СССР-а не може да одреди чак ни сопствени идтентитет. Вертикала је оцртава час руском, час антируском, час совјетском, час антисовјетском, час западном, час антизападном. Све се одређује тиме какав је ракурс користан бирократији у датом моменту.

Речено одређује још једну страну медаље – јачање улоге бирократије, посебно њене врхушке, независност чиновника од бизниса и друштва. Николај Никулин, учесник рата и аутор, можда, најистинитије књиге о рату, писао је да ако би све штабове дивизија, армија, фронтова заузели немачки шпијуни, ни они не би нанели такву штету армији какву јој је нанело стаљинско командовање. Да је ветеран доживео до наших дана, он би написао – ако би министри, губернатори, руководиоци били пакосни непријатељи Русије, они јој не би нанели такву штету, какву јој наноси активна бирократија.

Закључак. Уз очување постојеће социјално-политичке конструкције простор реалног економског маневра, простор реформи и модернизације минимизован је. Будућност земље немогуће је обезбедити економским иновацијама. Излаз из дуготрајне кризе, ново рачунање времена повезано је с демонтажом неприкладног система управљања. Што даље се он продужавао тим смо у већем степену осуђени на продужетак заостајања Русије од осталог света и у следећој фази слом система.

Игор Чубајс

ВИДОВДАН

Поделите:

6 Коментари

 1. Ovo je sve tacno.
  Ivako je i u Srbiji.
  Tacna je ocena i “rucnoj” politici,time i “burazerkoj” ekonomiji.
  “Rukovodioci”…
  To Spanci nazivaju “dedocratia”, (dedo je prst),kada u Narodnoj partiji Aznar prstom pokaze svoga zamenika Rahoja…bez vise kandidata na kongresu partije.
  I Beograd svojim postupcima cini vecu stetu srpstvu nego bili ko.
  Beograd je pristao na prvu Jugoslaviju i odlozeno menjanje nase istorije,Beograd je pristao na ustav 1974,kao odlozeni kraj Jugoslavije,Beograd je pristao na briselski sporazum,kao odlozeni kraj Srbije,koju znamo.
  Odoizeni,da se aktuelni ” rukovodioci” ne procesuiraju.
  I tako Beograd i Moskva rade,do zadnjeg Srbina i Rusa.

 2. “Закључак. Уз очување постојеће социјално-политичке конструкције…”

  Какву би ти конструкцију хтео сероњо? Динкижеву либерал-корпоративно-фашистичку?

  Боље да руска бирократија управља лоше, него да тајкуни пљачкају па да Руси од ММФ кредита имају пензије и немају здравство…КУШ!

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here