Igor Čubajs: Najviši cilj – samoočuvanje nomenklature vlasti u Rusiji

Podelite:

Zbog čega je modernizacija ekonomije nemoguća

Za normalno funkcionisanje tržišne ekonomije potrebno je nekoliko principijelnih faktora. Pre svega su potrebni „učesnici tržišne igre” – tj. sopstvenici. U RF nije bilo prave privatizacije, skriveni gazda svih proizvodnih snaga, sve pokretnosti i nepokretnosti, takođe i zemlje, na kojoj su se oni nalazili bila je i ostala birokratija. Drugi veoma važan faktor postojanja tržišta – pravni karakter države, tj. situacija kada se pravo svojine garantuje ne telefonskim pozivima i kriminalnim podelama, već zakonom, kada se svaki komercijalni, proizvodni konflikt razrešava formalno propisanim i ni od koga zavisnim normama. Podsetiću da je u jeku perestrojke M. Gorbačov postavio zadatak – „nužno nam je da izgradimo pravnu državu”. Drugim rečima, gensek je priznao da je sva sovjetska istorija nelegitimna i da nosi nepravni karakter. RF je pravni sledbenik nelegitimnog SSSR-a i već zbog te okolnosti ne može da postane pravna država. Ovde deluje sistem ne konstitucionog, već „ručnog upravljanja” ekonomijom, pravom, istorijom…

Još jedan uslov razvoja tržišne ekonomije je odsustvo monopolizma, tj. stvaranje pretpostavki za konkurenciju, za neprestanu modernizaciju i samorazvoj. Ali, u stvarnosti gotovo cela ruska ekonomija je monopolizovana. Promene u njoj moguće su samo posle ogromnog broja usklađivanja i dobijanja mnoštva odluka od birokratije…

Kako obezbediti razvoj ekonomije. U demokratskim državama ekonomija radi po zakonima tržišta i usavršava se „sama od sebe”, pri tome demokratske vlade stalno čuvaju i modernizuju sama „pravila igre”. Poznati su i drugi mehanizmi razvoja. U autoritarnim sistemima progres nije isključen, ako upravljački sloj kao glavni cilj vidi progres svoje zemlje. Primeri takve situacije su Čile perioda diktatora Pinočea, Singapur za vreme Li Kvan Jua, delimično (ali samo delom) – to je državna strategija sadašnje KNR…

Što se tiče Ruske Federacije, ovde se ostvaruje sasvim drugi program. „Vertikala vlasti” – to je sistem upravljanja pri kome je najviši cilj ne Rusija, već samoočuvanje nomenklature vlasti. Ciljevi Rusije ovde su drugostepeni i izvedeni iz glavnog cilja. Stoga Rusija posle raspada SSSR-a ne može da odredi čak ni sopstveni idtentitet. Vertikala je ocrtava čas ruskom, čas antiruskom, čas sovjetskom, čas antisovjetskom, čas zapadnom, čas antizapadnom. Sve se određuje time kakav je rakurs koristan birokratiji u datom momentu.

Rečeno određuje još jednu stranu medalje – jačanje uloge birokratije, posebno njene vrhuške, nezavisnost činovnika od biznisa i društva. Nikolaj Nikulin, učesnik rata i autor, možda, najistinitije knjige o ratu, pisao je da ako bi sve štabove divizija, armija, frontova zauzeli nemački špijuni, ni oni ne bi naneli takvu štetu armiji kakvu joj je nanelo staljinsko komandovanje. Da je veteran doživeo do naših dana, on bi napisao – ako bi ministri, gubernatori, rukovodioci bili pakosni neprijatelji Rusije, oni joj ne bi naneli takvu štetu, kakvu joj nanosi aktivna birokratija.

Zaključak. Uz očuvanje postojeće socijalno-političke konstrukcije prostor realnog ekonomskog manevra, prostor reformi i modernizacije minimizovan je. Budućnost zemlje nemoguće je obezbediti ekonomskim inovacijama. Izlaz iz dugotrajne krize, novo računanje vremena povezano je s demontažom neprikladnog sistema upravljanja. Što dalje se on produžavao tim smo u većem stepenu osuđeni na produžetak zaostajanja Rusije od ostalog sveta i u sledećoj fazi slom sistema.

Igor Čubajs

VIDOVDAN

Podelite:

6 Komentari

 1. Ma da u kremlju sto kaze Vule nisu ruski patriote vec nomenklatura birokrate i korumpirani oligarsi

  Ovo je tacno sto je napisano

  To je ovde u Srbiji pricao i Modest Kolerov

 2. Ovo je sve tacno.
  Ivako je i u Srbiji.
  Tacna je ocena i “rucnoj” politici,time i “burazerkoj” ekonomiji.
  “Rukovodioci”…
  To Spanci nazivaju “dedocratia”, (dedo je prst),kada u Narodnoj partiji Aznar prstom pokaze svoga zamenika Rahoja…bez vise kandidata na kongresu partije.
  I Beograd svojim postupcima cini vecu stetu srpstvu nego bili ko.
  Beograd je pristao na prvu Jugoslaviju i odlozeno menjanje nase istorije,Beograd je pristao na ustav 1974,kao odlozeni kraj Jugoslavije,Beograd je pristao na briselski sporazum,kao odlozeni kraj Srbije,koju znamo.
  Odoizeni,da se aktuelni ” rukovodioci” ne procesuiraju.
  I tako Beograd i Moskva rade,do zadnjeg Srbina i Rusa.

 3. “Zaključak. Uz očuvanje postojeće socijalno-političke konstrukcije…”

  Kakvu bi ti konstrukciju hteo seronjo? Dinkiževu liberal-korporativno-fašističku?

  Bolje da ruska birokratija upravlja loše, nego da tajkuni pljačkaju pa da Rusi od MMF kredita imaju penzije i nemaju zdravstvo…KUŠ!

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here