Јасна Кривокапић: Резултати посете премијера Јапана у Србији

Поделите:

У понедељак, 15. јануара 2018. године, по први пут у 31 години, јапански премијер посетио је територију Србије. Дан дуга посета Шинзо Абе у Београду и наредне преговоре између њих означио је нову фазу у односима две земље. Између осталих декларација о пријатељству и даљој експанзији сарадње изразили су се и изговори о припремљеним споразумима уз учешће 16 јапанских компанија заинтересованих за улагање у Србију, и оно што је посебно наглашено, представљају “понос Јапана”.

У вези са посебностима формирања и функционисања јапанске економије говоримо о подружницама које су дио такозваних кејрецу (keiretsu) – огромних финансијских гиганата који уједињују групе компанија из широког спектра активности. Живи пример таквог “кејрецу” је Mitsubishi UFJ Financial Group, која укључује такве компаније као Nippon Oil, Nikon, Mitsubishi Motors и многе друге. На основу Абеовог говора, треба закључити да Србија је ушла у круг интересовања треће светске економије.

Разлози за то треба тражити у том неочекиваном кинеском скоку на запад. Преговори између Томиславом Николићом и Си Ђинпингом довели су до великих улагања различитих кинеских компанија у изградњу енергетских и инфраструктурних објеката. Међутим, било је и других сектора привреде који нису утицали на први талас кинеских инвестиција, као што је пољопривреда. Јапански премијер је посебно нагласио на конференцији за новинаре да су неке јапанске компаније спремне да финансирају развој пољопривреде у Војводини.

С једне стране, такве инвестиције представљају апсолутни благослов за земљу чија је привреда подривана поткопана десетогодишњим ратовима у Југославији и ембаргом 90-их. Сарадња са једним од најјачих економија Азије за Србију значи само предности. Прилив новца ће омогућити да ставе сепроизводни капацитети до савремених стандарда и прави производе који ће задовољити све светске стандарде, а у Јапану ће бити тржиште за то.

Са друге стране, као иу случају Кине (http://srbin.info/2018/01/18/nije-sve-jedno-srbija-i-zemlje-iz-regiona-traze-finansijsku-pomoc-iz-kine/), јапански економски продор у Европу постаће очигледан, који је претходно био задржан напорима европских монопола. Кејрецу, који поседују огромне финансијске и производне могућности, ће имати приступ раније непогођеним економијама, што ће довести до глобалне конфронтације са мега-корпорацијама ЕУ са неочигледним резултатом.

Јасна Кривокапић

ВИДОВДАН

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here