Kako je stvorena i proglašena REPUBLIKA SRPSKA

Podelite:

Od tada pa do danas kratko je vrijeme da bi se mogle složiti sve kockice u mozaik stvaranja i trajanja Republike Srpske. No, da pokušam na bazi činjenica i kao svjedok sa lica mjesta da kažem nekoliko ključnih stvari koje su prethodile stvaranju Republike Srpske.

Prvi višestranački izbori u BiH održani su 18. novembra 1990. godine. Na vlast su došle tri nacionalne stranke – SDA, HDZ i SDS.
U Parlamentu BiH su postojala dva doma (vijeća) – Vijeće naroda i građana, koje je brojalo 130 poslanika i Vijeće opština sa 110 delegata. Dakle skupština BiH je brojala 240 poslanika i delegata.

Od konstituisanja parlamenta pa do njegovog raspada održano je 10 zajedničkih sjenica. Zbog separatističkih tendencija i nezaustavljivog razbijanja tadašnje SFR Jugoslavije taj talas je preko Slovenije i Hrvatske stigao i u BiH.

Svi sistemi vlasti u BiH su se raspadali i raspršivali kao mjehur od sapunice. Postojala su dva dijametralno suprotna koncepta za rješavanje budućeg statusa BiH: jedan muslimansko-hrvatski i na drugoj strani srpski. Muslimansko-hrvatski koncept je bio da se BiH izdvoji iz sastava tadašnje SFR Jugoslavije i da proglasi svoju samostalnost, dok je interes Srba u BiH bio da Bosna i Hercegovina ostane u sastavu Jugoslavije.

A šta je prethodilo stvaranju današnje Republike Srpske. Želim da podsjetim na plebiscit srpskog naroda koji je održan 9. i 10. novembra 1991. godine.

Na taj istorijski plebiscit Srba /referendum/ skoro svi su zaboravili. Međutim, plebiscit je bio odgovor na već definisani datum održavanja muslimansko-hrvatskog referenduma o izdvajanju BiH iz ustavnog i teritorijalnog ustrojstva tadašnje SFR Jugoslavije.

Srbi su za plebiscit definisali pitanje:

“Da li žele da ostanu u zajedničkoj jugoslovenskoj državi koja uključuje Srbiju, Crnu Goru, autonomnu srpsku oblast Kninsku Krajinu i oblasti Slavonije, Baranje i zapadnog Srema, te sve one koji žele da ostanu u takvoj državi”
Izjašnjavanje Srba je pokazalo da je ogromna većina izašla na plebiscit i izjasnila se za ostanak u tadašnjoj Jugoslaviji. To je ujedno bila i politička podloga i odluka za stvaranje Republike pod imenom – Republika Srpska Bosna i Hercegovina.

Republika Srpska Bosna i Hercegovina je zvanično proglašena na Svečanoj sjednici 9. januara 1992. godine, što je i zvaničan datum nastanka REPUBLIKE SRPSKE.


Na nelegalnom muslimansko-hrvatskom referendumu održanom 29. februara /prestupna godina/ i 1. marta 1992. godine, Muslimani i Hrvati bez učešća Srba su donijeli nelegalnu odluku o izdvajanju BiH iz sastava tadašnje Jugoslavije.

Udruženi i svezanih zastava Muslimani i Hrvati su na protivustavan način izvršili akt secesije i uz pomoć jednog dijela tzv. međunarodne zajednice su izdvojili BiH iz tadašnje SFR Jugoslavije.

Srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH su pokušavali na sve legitimne načine da zadrže BiH u sastavu tadašnje Jugoslavije, ali nisu uspjevali. Kasnije će se ispostaviti da to i nije bilo moguće.
Znajući sve to, nakon 14. oktobra 1991. godine i definitivnog raspada Parlamenta BiH i podjele na dva bloka: muslimansko-hrvatski i na srpski – srpski predstavnici su tražili moguća rješenja za opstanak srpskog naroda na prostorima BiH.

Narodna skupština Republika Srpska Bosna i Hercegovina je osnovana 24. oktobra 1991. godine kao Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini.
Na prvoj sjednici održanoj u Plavoj sali u zgradi Skupštine BiH u Sarajevu, raspisan je plebiscit i usvojena „Deklaracija o ostajanju srpskog naroda u zajedničkoj državi Jugoslaviji“. Referendum na kome su se Srbi izjasnili o ostanku u Jugoslaviji je održan 9. i 10. novembra.

******************************************

Izvještaj sa Prve osnivačke skupštine:

LINK: Svjedok sa lica mjesta … 
24. oktobra 1991. godine – stvorena je 
Republika Srpska Bosna i Hercegovina, 
koja je 9. januara 1992. godine i svečano proglašena

******************************************

U skladu sa opšteprihvaćenim i proklamovanim ljudskim pravima i uspostavljenim međunarodno-pravnim principima, kao i načelima i pravilima ustavnog poretka, Narodna skupština Republika Srpska Bosna i Hercegovina donosi Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine 9. januara 1992. u Sarajevu. Svečana sjednica je održana u Hotelu “Holidej in”.

Nedugo kasnije, obezbjeđujući kao konstituanta Ustavom koji je donesen 28. februara 1992, pravnu moć i pravnu sigurnost, legalitet i legitimitet obezbijedila je Republika Srpska Bosna i Hercegovina. Tada je na osnovu rezultata „Novembarskog referenduma“ Republika Srpska proglašena za federalnu jedinicu u sastavu Savezne Republike Jugoslavije.


NAPOMENA: 

O tim događajima, kao i o razlozima za izbijanje građanskog rata u BiH mnogo šire sam napisao u svojoj knjizi – „Silos” i u mnogobrojnim tekstovima za razne novine i portale. Jedan od tih tekstova je i na linku: 

LINK: SLIČNOSTI I RAZLIKE SADAŠNJE POLITIČKE SITUACIJE U REPUBLICI SRPSKOJ SA ONOM OD PRIJE JEDNE DECENIJE U BOSNI I HERCEGOVINI


Pisao sam o istorijatu nastanka Republike Srpske i o izbijanju građanskog rata u Bosni i Hercegovini. Pisao sam samo o onim stvarima i događajima kojima sam lično prisustvovao. Nikad nisam pisao i opisivao neke događaje kako to danas rade vajni i takozvani eksperti opšte prakse i analitičari koji sa vremenske i prostorne distance prosipaju “pamet” i kazuju svoja viđenja i doživljaje stvarnosti u kojoj nikada nisu učestvovali, niti su na tim mjestima bili prisutni.

RAT U BOSNI I HERCEGOVINI

SE NIJE MOGAO IZBJEĆI!


Dakle, 9. januara 1992. godine održana je Svečana sjednica srpskih poslanika (72 iz SDS-a, dva iz SPO-a /Stranka Vuka Draškovića/ i četiri poslanika iz Reformskih snaga /Stranka Ante Markovića/. Kao gosti na toj sjednici bili su i predsjednici opština iz reda srpskog naroda, te predsjednici opštinskih odbora SDS-a i druge zvanice.

Svečana sjednica je održana u velikoj sali u Hotelu “Holidej in”. U to vrijeme kao inspektor Državne bezbjednosti bio sam zadužen za bezbjednost srpskih poslanika i ministara u Parlamentu i Vladi Bosne i Hercegovine. 

Sjednica je zakazana za 11,00 časova. 

U ekipi zaduženoj za bezbjednost prisutnih i bezbjedno održavanje sjednice bili su srpski predstavnici u tadašnjoj Državnoj bezbjednosti BiH – Dragan Devedlaka, Neđo Vlaški, Goran Radović i moja malenkost.

Ostali Srbi zaposleni na visokim pozicijama u tadašnjem Ministarstvu unutrašnjih poslova i Državnoj bezbjednosti BiH nisu smjeli ili nisu htjeli da nam pomognu. Nisu htjeli da ih kojim slučajem ne bi vidjeli muslimanski inspektori i obavještajci koji su takođe pokrivali objekat hotela i vizuelno kamerama sa udaljenosti i sakriveni snimali dolazak zvaničnika na sjednicu.

Mnoge činjenice i detalji sa te, sada već istorijske sjednice su ostali zapisani. Ovim osvrtom bar u fragmentima želim da podsjetim sve one koji uopšte ne znaju kako je nastala današnja Republika Srpska. Dakle, tog 9. januara na Svetog arhiđakona Stefana u Sarajevu je rođena i stvorena – Republika Srpska Bosna i Hercegovina. To je bio zvaničan naziv tada stvorene Republike. Kasnije će ona dobiti sadašnje ime – REPUBLIKA SRPSKA.

Da kažem i to da su u Radnom predsjedništvu svečane sjednice sjedili: tadašnji članovi Predsjedništva BiH :
– dr Biljana Plavšić i dr Nikola Koljević, te predsjednik Izvršnog odbora SDS-a i ministar u Vladi BiH Velibor Ostojić, zatim predsjednik Kluba SDS-ovih poslanika u parlamentu BiH dr Vojislav Maksimović, te predsjednik Vijeća opština BiH Petko Čančar, kao i predsjednik Skupštine BiH Momčilo Krajišnik koji je i predsjedavao Svečanom sjednicom. 
U Radnom predsjedništvu bio je i predsjednik SDS-a dr Radovan Karadžić.

Tako je počelo i tako se održalo svečano proglašenje 

i stvaranje Republike Srpske.


   ŽIVJELA TRAJNO

 REPUBLIKO SRPSKA!

————————————————-

NAPOMENA: 

O problemima i bezbjednosnim aspektima 
koji su pratili organizaciju, 
održavanje i bezbjedan povratak učesnika 
sa Svečane sjedinice 
– ovom prilikom neću govoriti!

slavkojovicicslavuj.blogspot.com

Podelite:

2 Komentari

  1. Srecan 9ti januar braci u Republici Srpskoj i svim Srbima gde god sa su. Neka je vecna. Stvorili su je, ocuvali, sad je vreme da je razvijaju. Republika Srpska je maticna drzava prekodrinskih Srba kojih ima vise nego Slovenaca i imaju vecu teritoriju. Njena legalnost i legitimnost je neuputna.

  2. Dodik cesto kaze kako su prekodrinski Srbi zagledani u Srbiju. Njima treba jasno reci da ne gledaju u Srbiju: vasa drzava je Republika Srpska, vas glavni grad je Banja Luka. Skoncentrisite se na ekonomski, obrazovni i kulturni razvoj i nemojte da gubite stanovnistvo. Srbija je tu da pomogne u svakom pogledu, a da li cemo uspeti da se ujedinimo ili ne, manje je vazno. Katastrofa je da sto svih 2 miliona prekodrinskih Srba ne zive u Republici Srpskoj nego je jedan njihov deo prebegao u Srbiju ili se rasuo po svetu.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here