Љиљана Радун: Да ли успех има пол?

Поделите:

Kада причамо о још увек постојећој разлици међу половима у пословном свету долазим на два дијаметрално супротна става. Један став који се истиче је сличан мом личном, a који је углавном присутан међу женском популацијом. Без обзира на другачије време жене нису једнако вредноване нити поштоване у пословном окружењу. Други став је углавном присутан међу мушком популацијом који се артикулише као прихватање тренутног транзита као коначног решења. Углавном нам кажу “то време је прошло”. Мислећи на време класичног патријархата и изузетне доминације мушкарца у пословном и интелектуалном свету.

Лично сматрам да је време у ком живимо, време лутања! Време транзита и промена. Али је далеко од функционалног решења и једнакости која је потискивана читаво историски познато раздобље.

Филозофија друштва, религија, уређење система посматрано кроз историју у назад је условно патријархално где је готово једина улога жене да буде мајка. Па смо вековима касније добили девијацију патријархалног система у облику феминизма. Феминизам и ако је донео женско популацији право образовања, гласа и рада је навео жене данашњице да се у мушком свету боре мушким оруђењем и мушком логиком са мушком популацијом. Жене су обукле панталоне, засукале рукаве, узеле акт ташне и ушле у корпорације које су исто тако својим унутрашњим правилима организовани по моделу патријархалне хијарахије. И ако мушки принцип има доста мана и даље се практикује.

Друштво се мења, а жене мењају себе како би имале своју улогу у друштву.

Познајем много пуно успешних жена. Жена предузетница, жена успешних у корпорацијама, у политици, наравно и у култури. Већина тих успешних жена има осећај да нису довољно вредноване у односу на сопствена достигнућа. А у тим расправама браниоци спротног става, често знају да формулишу реченице у потпуности исправно са ставовима који су им дубоко усађени.

Те реченице обично звуче овако:

“Па допуштено вам је сада…”

“Више ни не тражите дозволу…”

“Сада смете да кажете…”

Тако формулисане реченице, само потврђују ставове где јасно кажемо да немамо иста права. Да нисмо вредноване једнако и да друштво и даље штити “јачи” пол. Ако једнакост постоји како може неко нешто да на допусти, дозволи??? Напослетку успешне жене умањују сопствена достигнућа јер их окривљују да су до њих дошле захваљујући лепоти, шарму и слично…

Док нико не преиспитује мушкарце. Да ли иза шарма има и одговарајућих карактеристика? Подразумева се да је успех мушкарца дошао као резултат напорног рада а шарм… Шарм је само бонус!

Неједнакост се огледа у простој једначини. Успешна и шармантна жена је жена која је преко шарма дошла до успеха. Успешан и шармантан мушкарац је до успеха дошао сопственим радом, а шарм је само приде. Па се питам ако шарм једном полу предстваља отежавајују околност, а другом олакшавајући на путу до успеха, да ли то успех има пол?

Љиљана Радун

Видовдан

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here