Марко Радаковић: ПРАВИЛА РИТУАЛА ГУРАЊА ЗА БАДЊАК

Поделите:

Шести јануар је посебан дан за све Православне Србе. Тада се обавља ритуал гурања у порти храма. Ритуал гурања, како историчари и људи са добрим памћењем тврде, обавља се од изненадног повратка Хришћанства у наше крајеве изазване необичним процватом веома необичног Србства. Легенда каже да се људи пре тих времена нису гурали за бадњак или да су често сами одлазили у оближњу шуму по исти. Исте легенде тврде да су храмови били препуни уочи Божића и на сам Божић, те да се нико није гурао ни урлао, већ су се молили Богу и причешћивали.
Данас се ритуал гурања обавља на Бадње вече у свим местима у Србији; и на Божић, у Београду, кад људи праве масовну шутку да би одредили ко ће добити златник убачен у чесницу.
Забавно.
Ово су нека опште прихваћена правила ритуала гурања.
1) Загрејте се литром куваног вина или с пола литре куване ракије (зависно од капацитета), добро је за крвоток и мишиће. Опустићете се и сигурније гурати лактове у зубе.
2) Да бисте збунили противнике, бацајте петарде док се читају молитве и гласно разговарајте. Ако немате с ким, а ви назовите некога мобилним телефоном и причајте као Шојић.
3) Слободно искористите време док су молитве и попушите још коју цигару, или попијте још коју чашу кувана вина.
4) Посвађајте се да би баш ви били онај који ће положити велико храстово дрво у ватру, јер полагање великог храстовог дрвета у ватру је есенција бивања Србином Православцем.
5) Фотографишите унедоглед. И снимајте.
6) Приликом поделе бадњака, арлаучите на сав глас име свештеника, ако знате како се ваш свештеник уопште и зове – може и ,,попе” (мада не успева толико, боље ,,оче”, воле кад смо фини). Можете да урличете име неснађеног помоћника који дели бадњак. При том млатарајте рукама и подесите израз лица као да сте просјак који није јео десет дана.
7) Молите, кумите, плачите, преклињите да вам да 2, 3, 10 свежања бадњака јер вам треба да тетки однесете лек.
8) Деца су сувише мала и незрела, отмите им бадњак из руке ако добију пре вас, не знају они шта је то, поквариће или ставити у уста.
9) Кидајте велико бадње дрво док гори, доводећи у опасност и себе и друге да живи изгорите, и упркос могућности да запалите цркву и све присутне, нема везе, једном годишње је Бадње вече.
10) Не заборавите петарде, пиштоље, бомбе. Једном годишње је Бадње вече.
11) Кад узмете бадњак, ставите га на браник кола, лепши букет бадњака сте узели у маркету за 180 динара, он ће поред Слобове слике.
12) Попијте сво бесплатно кувано вино које има на располагању, поједите рибу код куће, одгледајте мало Парове, па у кафану до зоре.
13) На Божић се пробудите мамурни и испсујте жену што није офарбала јаја.

(Написао изреволтиран чињеницом да ми се сваке друге године деца жале како су им из руке отели бадњак. Јасно је да не исмевам сам обичај, већ жалим због погрешног схватања и бадњака и празника. Сретни наступајући празници свима!

Марко Радаковић

Видовдан

Поделите:

1 коментар

  1. У време комуноусташтва, рецимо средином 80-их година, “ваљало” се да буде и крви у порти. Неки би се намерно секли на стаклу, нпр., продавница са верским стварима. Поред доушника, ту је поштен свет био у знатној мањини. Није била реткост да вам замажу јакну воском у обиласку…

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here