Milijana Baletić: FAŠIZAM U „ANĐEOSKOM“ RUHU

Podelite:

Vrti se točak istorije – sve oko ušiju fijuče!!! Obmanjuje se sadašnjost, obećava budućnost, ulepšava i falsifikuje prošlost, skraćuje pamćenje, grupišu se stari prijatelji, ali i svi – pojedinačno – svoju muku muče! A nas muči dilema da li da Šiptarima poklonimo – ceo svoj sveti KosMet, ili da im poklonimo – bezmalo ceo svoj sveti KosMet?!   

Bože dragi, krcati li smo događajima! A tek otrežnjujućim porukama, koje nam stižu sa voljenog Zapada i od štićenika im iz našega okruženja – nikad kraja!

Amerika nam je 30. avgusta postavila specijalnog predstavnika za Balkan Metjua Palmera, koji je zamenik pomoćnika državnog sekretara. Njima je on tetkine tetke tetka od tetke, a nama – glavna tetka! Uostalom, i do sada je obavljao tu rabotu – probno! Bez papira! E, a sad i sa ćagom!

Na Strateškom forumu na Bledu u Sloveniji, 3. septembra, pred šefovima diplomatije država Zapadnog Balkana i ove nakaze od „Kosova“, koju, pošto poto, hoće da naprave državom – odmah nam se „oćitovao“ po pitanju svoje uloge – da će zdušno da radi na „evroatlanskim integracijama Zapadnog Balkana, jer je to u skladu sa strategijom i prioritetom SAD“! Eto ti ga nama složenica – i EU i „atlanska“, to jest – NATO!

Po srpskom pitanju – imao je dva osvrta! Srbiji je obećao otvaranje puta u EUropu, ako napravimo takav „kompromis“ sa Šiptarima da mi njima naš KosMet damo, a da oni  naš KosMet – uzmu?! Znači, nema ga Srbiji puta u EUropu bez „dogovora“?! Uslov nam je da sa šiptarskim okupatorom našeg svetog Kosova i Metohije stavimo potpis na „papir“, a Amerika, kao „centralnu tačku dogovora smatra međusobno priznanje“?! E, to je ta demokratija koju hoće?! Ma, fala, đe čuli i ne čuli?!

Evo su vaši šiptarski štićenici raspisali parlamentarne izbore za 6. oktobar. Koja tu tek „demokratija“ KosMetom tutnji?! U svrhu predizborne kampanje prebijaju Srbe, hapse, upadaju preko glavnog ibarskog mosta u severnu Kosovsku Mitrovicu, napadaju nam decu noževima, ranjavaju, ispisuju „UČK“ po kućama i hramovima, podmeću eksplozive, pale imanja, kradu stočno blago…?! Ma, ja samo mogu da vama, kao našim prijateljima, poželim ovako savršeno i uređeno društvo i u vašoj kući, kao što su u našoj vaši šiptarski štićenici!

Što se tiče Srba u BiH i Republike Srpske, Palmer je zapretio Dodiku da „ne koči evroatlanski put BiH“ i obećao da će „raditi na svim nivoima, pružajući podršku sprovođenju dubokih reformi i funkcionalnosti“!? Eto ti ga nama novi Pedi Ešdaun nad Srbima u BiH! Ali, ima tu jedna mala razlika u odnosu na Ešdaunovo doba (2002-2006) i moć koju ste vi tada imali i nemoć u kojoj je bio tada ostatak sveta!

A koje su to blagodeti vaše šargarepe, zbog koje pogibosmo ne bi li je dobili – evo vidimo na primeru višegodišnjih pokušaja bežanije Velike Britanije iz EUrope – u kojima se i sama raspada!!!

Njen premijer Boris Džonson, šokirao je britansku „demokratiju“ kada je 28. avgusta suspedovao rad Parlamenta dva meseca do Bregzita, kako ga parlamentarci ne bi sprečili da 31. oktobra izađe iz EU – sa sporazumom ili bez njega – kako je obećao!

U ovoj varijanti, gde je udario „junak na junaka“, 3. septembra, u Donjem domu parlamenta opozicija je, zajedno sa pobunjenim konzervativcima, koji nisu za Bregzit bez sporazuma, brzopotezno preglasala Džonsonovu Konzervativnu partiju (torijevce), preuzela kontrolu nad Bregzitom i sutradan usvojila zakon da nema Bregzita bez sporazuma, a premijera obavezala da od Brisela zatraži njegovo odlaganje do 30 januara! Premijer Džonson, nakon poraza u parlamentu, zatražio je da 15. oktobra budu održani prevremeni izbori, za šta mu je potrebna dvotrećinska većina, ali opozicija neće izbore pre primene izglasanog zakona, koji stupa na snagu tek kada prođe i Dom lordova.

S druge strane, Evropska komisija je poručila da, iako imaju mogućnost za Bregzit bez sporazuma – to nije ono što EU želi! Ona je za onaj sporazum koji je postigla sa bivšom britanskom premijerkom Terezom Mej, koji je britanski parlament već tri puta odbacivao, a Mej, zbog toga, podnela ostavku! Sad je parlament 4. septembra usvojio i amandman kojim se zahteva još jedno glasanje o propalom sporazumu Tereze Mej?!

Obrni-okreni, Velika Britanija bi, glavom bez obzira, da umakne EUropi, ali joj je veliki problem – kako da ne izgubi Severnu Irsku – koja nije njena!!! A Mala Srbija – izgleda ima mali problem dok – glavom bez obzira – srlja u EUropu! Njena dilema je, da li da Šiptarima pokloni – ceo svoj sveti KosMet, ili da im pokloni – bezmalo ceo svoj sveti KosMet?!

Na EUropejskome nivou imamo još jednu nedavnu lepotu?! Osamdesetu godišnjicu početka Drugog svetskog rata, koji je krenuo napadom nacističke Nemačke na Poljsku 1. septembra 1939. sad su 1. septembra „proslavljali“ valjda – šta li?! Da su slavili poraz nad fašizmom, morali bi biti pozvani zaslužni za slom fašizma – a nisu?! Varšava je prizvala samo članice EU, NATO i države Istočnog partnerstva?! U ovu papazjaniju skupili su se svi oni koji su bili fašistički agresori i ubice, ali ne i svi koji su bili žrtve i koji su zaslužni za pobedu nad fašizmom?!

Iako pozvani, nisu im stigli ni Belorusija ni Amerika! Lukašenko je odbio,  jer nisu zvali najviše stradalnu i najviše zaslužnu za slom fašizma – Rusiju. A Trampa je tornado, koji se ustremio na Ameriku, sprečio u dolasku, ili mu je taman dobro došao – ne zna se?! E, ako iduće godine, na Crvenom trgu u Moskvi, 9. maja, bude na proslavi pobede nad fašizmom – znaće se!

Da je ovo bio skup pokajanja fašista i sveukupnog pomirenja – među prvima bi Rusija i Srbija morale biti pozvane – a nisu?! A i kako bi! Ne bi ni valjalo da su! Ovo je više bilo pregrupisavanje snaga – novih-starih jahača apokalipse, pod novom komandom – NATO-a – protiv istog i večitog cilja – Rusije i onih koje ubrajaju u njene saveznike!

Ma, moram vam reći, mada teška srca  – džaba krečite!!!

Na skupu, očito zarad čvršćeg zbijanja redova – bilo je i „pokajanja“ i izvinjenja – ali samo onim nekadašnjim žrtvama, koje su im sada saveznici! Nemački predsednik Frank Valter Štajnmajer je poručio: „Kao predsednik Nemačke, želim da vas uverim da nikada nećemo zaboraviti i da preuzimamo svu odgovornost. Klanjam se žrtvama napada u Vilunu, Poljacima koji su pali u ruke nemačke tiranije i tražim oproštaj!“

O kakvom se to skupu radilo, dovoljan je podatak da je – u „anđeosko“ belo bezgrešnom kostimu – bila i Kolinda Grabar Kitarović – koja je predstavljala „nevine“ Hrvate iz Drugog svetskog rata?! Ovaj vizuelni efekat nije kraj – skandal tek sledi: „Hrvatski narod je srazmerno broju stanovnika najviše doprineo borbi protiv fašizma u Evropi, u kojoj je aktivno učestvovalo više od pola miliona hrvatskih građana“ – reče Kolindica ne trepnuvši?! Jeste, gospođo, brojke su vam tačne! Tu ste potpuno u pravu – ali ste sve njih (ono malo što je još bilo živo) i pola miliona njihovih potomaka – proterali „Bljeskom“ i „Olujom“ u dovršenju genocida nad Srbima u ratu ’90-tih?! A, Boga mi, i mnoge poubijali i žive zajedno sa kućom spalili?! Pogotovo su vam u ognju skončali ovi stariji, koji nisu ni mogli ni hteli da napuste svoj prag, a koji – direktno potiču iz ovog vašeg broja – koji ste tako sramno spakovali u poluistinu!

Taj metod prekrajanja, isecanja, zatezanja, pumpanja, ispumpavanja, ugrađivanja, presvlačenja, oblačenja… kojim su od tebe, gospođo, „majstori“ (upoređujući ti slike iz mladosti sa ovim današnjim) – pravili sve lepšu i lepšu i sve mlađu i mlađu – da na sebe, onakvu kakvu te je makica rodila – danas ne ličiš – e, tako ni istorijske činjenice posle vaše „estetske“ hirurgije nad njima – više blage veze sa istinom nemaju?!

Ne kažem ja, mora da je pojedincu lepo kad se stručnjaci u’vate posla, prođe remont kroz njihove ruke, pa „zasija“ lepota, ali – istorija je, gospođo, nešto sasvim drugo?! Tebe su stručnjaci, očito, uspeli da ulepšaju do neprepoznatljivosti – ali tih „stručnjaka“ koji mogu – tolika i takva originalna zločinačka nedela vaših ruku pretvoriti – iz jezive ružnoće u lepotu – nema! Možete vi sebi otvarati mozak i brisati jame, jadovna, jasenovce, lore, bljeske, oluje, gline, jastrebarska, srbosjeke, maljeve, kazane u kojima ste od Srba kuvali sapun,…?! Ali to lobotomisanje samo je još jedna đavolja rabota, koja, donekle, uspeva samo nad vama samima! I pored toga, ma koliko se trudili – znate vi dobro koliko su, i kako su vam, ruke krvave?! Što se mene tiče – slobodno i mirno sa tim osećanjem spavajte – ako možete?!

Jeste, stravično, monstruozno, bolesno i – neispravljivo vaše istorijsko nedelo, ali – ako niste i danas isto ono što ste tada bili – otkud Bljesak, Oluja, Lora…?! Otkud juče na dnu reke Jadro kod Splita iscrtan ogromni  kukasti krst?! Otkud u junu 2015. na stadionu Poljud u Splitu, noć pred utakmicu sa Italijom – kiselinom spržena trava u vidu tog istog omiljenog vam simbola?! Otkud toliko spomenika i ulica Paveliću, Luburiću, Tuđmanu, Mili Budaku, Dinku Šakiću…?! Otkud stotine hiljada na Tompsonovim koncertima koji uglas sa njim pevaju „Čavoglave“?! Otkud državna komemoracija svake godine ustašama u Blajburgu?! Otkud kamenovanje, prebijanje i ubijanje i to malo Srba povratnika?! Otkud čekićanje ćiriličnih tabli?! Otkud ustaški urlici „za dom spremi“?! Otkud…?!

Svakog Srbina ili srpski auto, na koji natrčite pored obale, bacili ste u more! E – a za ovo zadnje – bravo! I treba takvi Srbi, koji pored svih mora, idu vama na noge – da se u njemu „kupaju“ – i kad im se hoće i kad im se neće!

Bože dragi, koji ste vi, zapravo, mučenici!!! Ali – vaš problem, gospođo!

Ja hoću da čujem od Hrvata i Hrvatske ono što je Štajnmajer izgovorio u Poljskoj pred poljskim predsednikom Andžejem Dudom. Sve dok iskreno ne kleknete pred srpskom zastavom u Beogradu – pokajete se i izvinite za genocid nad Srbima – za  mene će svi u vertikali poređani vaši predsednici – u uniformi, ili „anđeoski“ belim kostimima – biti isto! Pavelić, Kolinda – potpuno mi je svejedno!!!

Milijana Baletić za Vidovdan

 

 

Podelite:

2 Komentari

  1. Milijana je veliki Srbin, i da nam je takvih na hiljade, mudrih, oštrog oka, bili bi silniji i manje deljivi. Da nam poživi i da joj niko ne naudi!

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here