Milijana Baletić: „KOSOVA“ KUPLERAJ

milijana-baletic
milijana-baletic
Podelite:

Ova uporna rabota naših zapadnih „prijatelja“, koji sve nas iz bivše Juge – plus komplet Šiptare sa svojom i teritorijom koju su okupirali – trpaju u isti vagon i mlate s nama po njihovim projektovanim samitima – sve je samo ne i naivna…

Na ovom spektakularno najavljivanom sastanku zemalja „zapadnog“ Balkana, koji je održan u Berlinu na drugi dan pravoslavnoga Vaskrsa, 29. aprila – niti zaključka, niti ičeg novog što dosad čuli nismo – bilo nije! Jedan od od čitljivih zadataka – da medijskom halabukom, iz mrtvih ponovo među žive, vrati priču o pregovorima sa šiptarskim okupatorom na KosMetu – ispunjen je – priča se! Koliko dugo i kako, e to je pitanje! Ako priča i ne izdrži do početka jula, kada je sledeći skup zakazan, ide opet infuzija i vaskrsavanje iz mrtvih do sledećeg skupa?! Jer, od zamišljenog projekta – na prostoru koji su opišali – zapadnjaci odustat neće?!

Pre nego što se u’vatim ovog poslednjeg simpatičnog partija, prvo moram izvaditi krštenicu „zapadnom“ Balkanu – da se zna ko si, šta si, kako se zoveš i – „čiji si ti, mali“?! Bez krštenice, plašim se da ćemo pogrešno razumeti „šetnju“ Balkana po Planeti?! Za početak, zapadnjaci su, samo onako kako oni umeju – mudro i podmuklo – uspeli da nam Balkan uđe u uši kao „zapadni“! Dok smo ga mi – samo – kao Balkan u nedrima nosili i u pesme pisali – Zapad ga je „škropio“,  pokrštavao i u svoje knjige – kao „zapadnog“ upisivao i – zasadio u naše uši da nam tamo kao takav nikne?! I–niknuo je?! Kao da svojih „knjiga“ nemamo – k’o ona tri majmuna začepljenih očiju, ušiju i usta – ne uključujući mozak – uglas „pevamo“ o Balkanu koji posta „zapadni“?! Malo li je za temelj! Sad, u čemu smo mi to zapadni, počev od vere, kulture, tradicije, istorije…, osim u tamonjihovoj „krštenici“– sam đavo zna – pošto ovo i nisu Božija posla?!

E, a sad o „Berlinskom kongresu“ po drugi put među Srbima! Skup su inicirali nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron,  uz odlazeću komesarku za diplomatiju i bezbednost EUrope Federiku Mogerini. Tema skupa beše „Evropska perspektiva Zapadnog Balkana, stabilnost u regionu i oživljavanje dijaloga Beograda i Prištine“.

Tako se na ovom „partiju“ obrete celokupno Brozovo bratstvo i jedinstvo – od Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Makedonije („okrečene“ u dodatak Severna) i Albanije, koja je posmrtno ispunjena Brozova želja! Oni ti nas godinama, od raspada one Juge, uporno u ovakvom sastavu pozivaju i svaki put pomalo – „profircaju“ – u novu Jugoslaviju, proširenu za novu državu – Albaniju! Znači – u novu budućnost sa – komplet Šiptarima?! I one dosadašnje Jugoslavije tako su pravili što su prvo sve strpavali u zajedničku državu i mešali sve unesene teritorije, brisali prethodne vlasnike i prenosili sve na jednog jedinog – Jugoslaviju?! Zatim, novi vlasnik iscrtava k’o bajagi unutrašnje granice, ali obavezno komadanjem srpske zemlje i naroda! Kad se to dovoljno „ukrčka“ da narod svari – ide sledeća faza! Unutrašnje granice proglase za državne, udare u rat dok novonastale države ne očiste celu „svoju“ zemlju od Srba i – onda se sedne za sto, napiše mirovni ugovor, srpske zemlje ostanu u tuđoj državi, a Srbi – što pobijeni, što zbijeni u – sve manju i manju – Srbiju?!

Međutim, ko radi taj i greši. Tako je i prilikom pravljenja dosadašnjih Jugoslavija, načinjen propust koji valja ispravljati. Sve su rešili navedenim metodom – osim Šiptare?! Da su i njih uvalili u ondašnju nam zajedničku državu, smućkali nas zajedno, sve Šiptare zaokružili u sedmu jugoslovensku republjik – danas bi komplet Šiptari na Balkanu bili isto ono što i Hrvatska i Hrvati?! E, kako ne bi ponovo napravili grešku, naši „prijatelji“ sa Zapada sad na svaki način na nas motre – spremni da „uskoče“, ako bi – ne daj Bože – zatrebalo „demokratiji“?! Savetuju nas, odmenjuju u  poslu za naše dobro, pomažu, smišljaju nam susrete i pomirenja, zadaju domaći zvani pravnoobavezujući dokument, ugovaraju briselske sporazume, organizuju samite država i „države“, projektuju zajedničke ekonomije, teraju na povezivanje, infrastrukturu, izgradnju autoputa Niš-Priština, guraju u usvajanja „spakovanog“ obrazovanja – punog zaborava?! Organizuju nam zajedničke kulturne događaje i nadahnuća, saradnju mladih koji „grade mostove“, brišu prošlost i srljaju ponovo u „budućnost“?! S mladima je to najlakše! I skojevci su, pogotovo Srbi skojevci, bili glavno Brozovo oružje svetle budućnosti! Kakve(?) – evo smo videli kakve?!

U ime toga, gurnuti svi na gomilu u „vagon“ – putujemo od skupa do skupa koji nam prirede?! Tako stigosmo i u Berlin 29. aprila?! Uostalom, sve je isto, samo nam menjaju destinacije! Padne i po koja „finesica“, čisto da razbije monotoniju?!  Ovaj put, svaku pozvanu državu predstavljao je po jedan, predsednik ili premijer, a ove druge dve – državu i „državu“ – po dvoje iz „obe“! Srbiju, i predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić; „Kosova“, i predsednik Hašim Tači i premijer Ramuš Haradinaj?! E to je „protokol“ bez greške, kojim su nam od samog starta – od pozivnice – dali na znanje – da je država Srbija potpuno ravnopravno stavljena u međudržavni odnos sa samom sobom – kao i sa ostalim državama?! Da i nije ništa drugo do ovoga im „protokola“ – dovoljno bi bilo da našim zapadnim „prijateljima“ kažemo – neka, hvala!

Merkelica je na samom početku skupa rekla: „Imam osećaj da je Zapadnom Balkanu potreban određeni impuls. Nemačka i Francuska žele da pokažu da je u našem interesu pozitivan razvoj tog regiona. Jedna od tema o kojoj će se razgovarati je pitanje Kosova i Srbije. Želimo da sprečimo da problemi postanu još nerešiviji. Danas imamo otvorenu diskusiju. Reč je o iskrenom razgovoru,  a ne o donošenju odluka.“ E, pa vidi – od ovoga što ste problem napravili nerešivim – nerešiviji bit ne može! Nema šta sve na tom planu do sada niste uradili i to toliko – da ste i same sebe doveli u pat- poziciju!

Drugi inicijator skupa, Makron, otišao je i korak dalje u objašnjenju njihovoga stava i naših zabluda: „Nemamo nameru da dajemo gotova rešenja Srbiji i Kosovu, već želimo da debatu lišimo strasti i učinimo sve kako bi dve strane ponovo stupile u dijalog. Trenutno se ne razgovara o proširenju Evropske unije, već o politici i stabilnosti u regionu.“ E, hvala, gde čuo i ne čuo, za ovo što nema razgovora o proširenju EUrope! A što se vaših rešenja o KosMetu tiče – toliko ste nam ih do sada „gotovih“  pružili da je jedini način kako bismo vam se mogli odužiti za taj vaš ogromni trud – da vam poželimo u vašoj kući „kosova“ i tamošnje „šiptare“ – kako bismo vam mogli priteći u pomoć i uzvratiti  istovetnim „gotovim“ rešenjima!

U ime okupirane Srbije, Vučić je kazao da je spreman na nastavak dijaloga sa Prištinom, ali tek kad ukine 100%  uvedene takse na robu iz centralne Srbije. Izneo je i stav da je Srbija protiv prekrajanja granica u regionu, podrazumevajući pod tim da nema ni prekrajanja granica celovite Srbije, ali i da će saslušati sva moguća rešenja za kosovsko pitanje. Inače, svi su se založili da se uvedene takse na robu ukinu, čak i makedonski Đinđić – Zajev – koji je takse pravdao! Međutim, „moćnim“ Šiptarima to na pamet ne pada! Oni prete sa još nekim zasad neotkrivenim kaznama koje imaju u rukavu i kojima će „pogoditi“ Srbiju, samo kad se naljute?! E, od ovoga jače groteske – od literature do života – još bivalo nije?!

Na ovaj skup, na koji nije pozvana Amerika – njen stav su zastupali „državnici“ Tači i Haradinaj! Tači je bio nedvosmislen: „Nema dogovora dok se Amerika ne uključi u pregovore,  jer Evropska unija nije jedinstvena i nije sposobna da vodi taj proces i reši problem između Srbije i Kosova. Ako Srbija nastavi da bude agresivna, protiv nje ćemo uvesti nove mere!“ Inače, vrlo siguran, ne u svoju moć, naravno, ispostavio je i nove okupacione zahteve: „Kosovo je suverena i nezavisna država. Upravo radimo na tome da se priključe Preševo, Bujanovac i Medveđa“?! Nemojte, kumim vas Bogom! A Niš – ne ostavljajte nam Niš, ako Boga znate?! Čemu onda autoput koji vam pravimo od Niša do Prištine?! Nemojte nam to sad radit – pa da pred našim zapadnim „prijateljima“ još ispadne da smo vas sa nečim iznervirali?!

Kada se uporede ova tri „berlinska“ stava: EUrope, Srbije i Amerike (predstavljene u liku i delu „nazoćnih“  Šiptara) – komična situacija gluvih telefona  više je nego očigledna – a  ljubav EUrope i Šiptara – školski primer sponzoruše i tajkuna! Kada na sponzorušu zajapurena grupa naskoči, ona na sve načine – svima – užitke pruža, sve dok u prvi plan, od ovih napaljenih koji nagrnu, ne izbije najmoćniji platiša! E – iz tog kupleraja – u prvi plan izbili su Ameri! Oni odavno imaju prioritet da – svako zadovoljstvo koje im na pamet padne – Šiptari im ga u svim pozama, neumorno, bez pitanja priušte! Mora da ni „delatnicima“ kupleraja, bez obzira na „srebrnjake“ za pružanje raznih užitaka, nije lako! Nekad mi bude i njih žao! Koliko oni samo, stotinama godina, ostaviše života u raznim „pozama“ po raznim kuplerajima napaljenih okupatora naših prostora, kako bi u tim nečasnim rabotama oteli tuđe – sveti srpski  KosMet?!

Znam ja da naši zapadni „prijatelji“ mogu biti sve – osim naivni! Ništa oni ne rade bez neke, ali kad sve ovo sagledam, ja se čudu načudit ne mogu, čemu, ni mesec dana pred prelomne EUropejske parlamentarne izbore, ovakva berlinska zabava? Što je to sad Makronu i Merkelici trebalo?! Kome su pokazivali „mišiće“?! Koliko će im to izbornih poena doneti ili oduzeti, i kako će uopšte proći – iščekat ne mogu dok vidim?! Ako im je Berlinski skup bio sastavni deo predizborne kampanje, teško da će im – potvrđena nemoć – neuvažavanje i omalovažavanje, a veličanje Amerike – čak i od strane otrgnutih i nezahvalnih šiptarskih.

 

Milijana Baletić

Vidovdan

Podelite:

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here