Миливоје Живојиновић: Ја и реалити Србија

Поделите:

Ниједан секунд свог живота нисам потрошио на гледање ријалити програма. Свестан сам да такви програми постоје, да имају огромну гледаност, да се кроз ту причу врте огромне паре, али, шта ја имам са тим? Шта то мене брига? ТВ канале који их емитују ја иначе не гледам, музика коју учесници ријалитија изводе, то није моја музика, никада то нисам слушао.
Kада на трафици купујем жваке, ако ми поглед падне на таблоидну штампу и њихове бомбастичне наслове типа “овај овом урадио оно, док су онај и она радили оно, бивши од ове прети тужбом овом садашњем”, то ме не дотиче. Можда у тренутку помислим како би преко такве штампе требало ставити исте оне реченице упозорења какве постоје на цигаретама, типа, “читање ових новина може изазвати озбиљне кварове Ваших можданих вијуга”, али, толико од мене.
И онда, како отворим портал / укључим тв канал који себе сматра другачијим/озбиљним, обавезно налетим на неке интелектуалце, и јавне личности, или, још чешће, на “интелектуалце” и “јавне личности”, који причају о ријалити програмима. То је зло, то је пошаст, то заглупљује, то трује, уз обавезан додатак на крају “ја то не гледам” а у следећој реченици “тамо се промовише насиље, секс, мржња”…. Чекај, јавна личности, интелектуалче, сива еминенцијо учмале Србије, KАKО ТИ ЗНАШ шта се тамо промовише, ако то не гледаш?
Једном су, деведесетих, на тему медијског мрака у Србији, на РТС – у дебатовали политичари. Дотакла се тада Весна Пешић Тв Палме, и тога како се на истој свако вече емитује порно филм. А онда на Шешељево питање “откуд ти, Весна, знаш да ТВ Палма емитује порно филмове?” она није имала никакав одговор. Тако ваљда и са ријалитијима.
Онај који све то организује је давно још рекао, када су га оптуживали да превише форсира турбо фолк – имате даљински, промените канал. И потпуно, али потпуно је у праву. Могу ја њега да волим, не волим, жалим, мрзим, шта год, али не могу да му оспорим две ствари; прво, обогатио се човек тако што је нашао начин да великом броју људи прода оно што они желе да чују и виде, и, друго, нас који то не волимо је лепо подсетио да имамо даљински од тв – а, и могућност да гледамо нешто друго, на једном од ваљда 200 програма на кабловској телевизији. Слично са оним хомофобним ставовима према хомосексуалцима, “треба их побити, они су болесни, угрожавају наталитет, индоктринирају нашу децу…”. На исто му дођу ти хомофоби, као и критичари ријалитија. Онај коме смета ријалити, а зна све шта се у ријалитију догађа, а на сва уста виче како то не гледа, тај и такви по свој прилици прате ријалитије. Онај коме сметају хомосексуалци, а зна до у детаљ како они живе и шта раде, а на сва уста виче како их мрзи и како их треба побити, тај и такви по свој прилици…

Миливоје Живојиновић, Видовдан

Поделите:

3 Коментари

  1. i nije mi nista!Nas narod kaze “magarac u Pariz, magarac iz Pariza”, budali je svejedno da li cita Kanta ili gleda rijaliti.Rijaliti i postoji zbog onih koji ga ne gledaju, da bi mogli da moralisu.Moralizatorstvo je zamena za moral.Covek ne moze bez morala, stvarnog ili laznog, a kada jedna drzava dodje dotle da prihvata nasilje i etnicko ciscenje radi “danskog standarda”, onda ljudima treba neko uporiste u laznom moralu, moralizatorstvu, da bi ocuvali privid ljudskosti.Zato postoji rijaliti, da bi bar nesto bilo predmet moralne osude.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here