Милош Модрић: Руска помоћ Србији у модернизације железнице

Поделите:

Током последних неколико година сарадња између Србије и Русије је на високом нивоу. Развој заједничких пројеката за изградњу индустријских паркова у слободним српским економским зонама, обнављање културно-историјских објеката, проширење војне сарадње – то су гране у којима постоје тесна сарадња између две земље. Поред тога, на годишњем форуму ”Expo-Russia Serbia” било је закључено неколико великих споразума између представницима две државе. На овом догађају увек постоје само велики бизнисмени, министри и други високи званичници.

Међутим, морамо се запамтити да Русија још помаже братској Србији обнављти и унапредити транспортне везе, повезујући је са новим транспортним центрима са суседним државама. Недавно био је одржан састанак између министра за инфраструктуру и саобраћај Зоране Михајловић са замеником генералног директора руских железница Александром Мишурином. На том састанку био је потписан споразум за 500 милиона долара са циљем модернизације железничке комуникације и изградње нових депонија у землји. Поред тога, представник руске стране још обећао је да шаље стручњаке за помоћ у изградњи нових комуникација. Примећује се да ће, прије свега, издвојена средства бити усмерена на обнављање жељезничке пруге Стара Пазова-Нови Сад, преко које пролази железничка линија Београд-Будимпешта. Поред тога, планира се модернизација деонице железничког коридора бр. 10, која повезује земље попут Аустрије, Словеније, Хрватске, Србије, Бугарске, Македоније и Грчке. Према експертима, са почетком рада овог коридора, обим трговинских односа између ових земаља ће се повећавати неколико пута.

То није тајна да је након распада Југославије нико није се бавио развојем саобраћајне инфраструктуре, обраћајући пажњу на друге, очигледније проблеме. Међутим данас овај проблем постаје као један од најважнијих. Инвестиције у овом правцу ће помоћи земљи да достигне нови ниво трговинских односа са суседним земаљама. Поред очигледних економских користи, Србија ће добити неколико нових пуноправних транспортних центара, што ће омогућити локалним становништвом да не само у великим градовима, већ иу мањим насељима.

Балкански регион данас привлачи стране инвестиције од најдећих играча на политићкој сцени, јер је изузетно обећавајући за даљи развој. Свака држава на Западном Балкану данас добија огромне субвенције од својих партнера, а Србија није изузетак. Чувајући добре односе са Русијом, мала република се активно развија на рачун свог старијег брата, показујући велики економски раст. Развој инфраструктуре пружа прилику Србији да се такмичи за лидерство у комерцијалној арени не само са земљама балканског региона, већ и са водећим европским земљама.

Милош Модрић

Поделите:

2 Коментари

  1. Trgovina sa Rusijom je odlicna kad se uzmu u obzir cebad i sardine, i uz to koja ikona pride. Rusija kudikamo, kudikamo vise trguje i sa Slovenijom i sa Hrvatskom nego sa Srbijom. Nece se sa Rusima niko leba najesti.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here