Мислав Хорват: Велика Албанија – монструм који долази!

Поделите:

Владимир Путин каже: “Ако је сукоб неизбјежан, удари први.” Велика Албаније је монструм који долази. У шиптарским плановима су југ Србије све до Ниша, Македонија, ђелови Црне Горе и Грчке. Шиптари се осјећају јаки. Иза њих стоји Америка. Све их је више. Жене им и даље рађају довољно ђеце. Крвавим парама од криминала, дроге и трговине органима поткупљују западњачке политичаре. Имао сам прилике да упознам ментални склоп Шиптара. Када су слабији, онда се понижавају, када су јачи, онда немају милости.
Шиптари као нација нису ни постојали прије 20. вијека. Пођељени у кланове и племена, која су често и вјековима међусобно ратовала нису имали никакву етничку свијест. Нека племена била су православна, нека католичка, а нека исламска. Исламска су се опет ђелила на бројније суните и малобројније бекташије који су шијти. Имали су различити језик (Геге и Тоске се нису разумјели). Иако их је мање од 2 посто било писмено, користили су чак 22 различита писма, међу којима и елбасанско које је најстарије и има каквазоидни облик. Генетски се становништво Косова са оним из Албаније значајно разликује.
Како су у албанским планинама своје скровиште налазиле разне пљачкашке банде и остаци ратничких група, од њих су се касније формирала племена. Нека шиптарска племена су српског поријекла. Други су дошли из Турске, најутицајније племе у 19. вијеку, Виора, управо због турског поријекла није изабранао од стране Беча за носиоца албанског идентитета. Дио Шиптара су потомци досељеника са Кавказа. И данас на Кавказу живи око 8 хиљада Агванаца њихових блиских сродника.
Када су се Срби почели ослобађати од Турака, муслиманско становништво је из ослобођених српских крајева бјежало у она подручја која су још увијек били под окупацијом Турске, па су се многи населили на Косово. Иако и етнички и вјерски и племенски и језично и на све друге начине хетерогени, спајала их је заједничка мржња према Србима. Били су лојални сваком окупатору, па су се са временом намножили.
Албанску нацију створила је Аустро-Угарска. Био је то посљедњи велики успијех Хасбуршке Монархије прије њезиног слома. Беч је не терену имао разгранату мрежу конзула, дипломата и агената. Након 1. свјетског рата, формирање албанске нације настављено је уз помоћ Ватикана и из Хрватске преко два србофоба, Иве Пилара и Милана Шуфллаyа. Темељи су постављени у периоду између 1896. и 1908. године. Почело је тајним конференцијама из 1896. Један од главних пројектаната био је Бењамин Калај. И прије и након стварања Албаније, шиптарска племена су ратовала међусобно. Призренска лига из 1878. није била стварање албанске нације, тамо су се разна исламска племена скупила да би се борила против Срба и посебно Васојевића.
Турска, иако савезник Аустрије, није била свијесна да Аустро-Угарска ради и против њезиних интереса. Бечки агенти су поткупљивали муслиманске бегове и обећавали им да ће, кад Аустро-Угарска заузме те територије они задржати све привилегије и исламску вјеру. Беч је 1908. кодофиковао албански језик, латиницу изабрао за албанско писмо и почео објављивати албанске новине…
Албанска нација је створена да би се Србе и посредно Русе спријечило да изађу на Јадранско море и као упориште Беча у освајању Балкана. Прије Беча, на тим просторима ђеловали су Италијани коју су покушали талијанизирати то становништво, а Грци су успјели хеленизирати нека православна племена. Након пропасти Аустро-Угарске Шиптари су кориштени од свих окупатора и завојевача, нациста и фашиста у 2. свјетском рату, а данас Америке и НАТО пакта.
Католичка племена била су важан елеменат у том пројекту. Католичка црква је ђеловала преко своје уходане свећеничке хијарархије. Везе Ватикана и Шиптара данас су јаче него икад. У Приштини је саграђена највећа католичка катедрала на Балкану. Ибрахим Ругова је на самртној постељи прешао у католичанство, чак је покушао и пољубити прстен миланском кардиналу Ангелу Сколи. Умро је уз ријечи да своју душу предаје Јовану Павлу ИИ. Злочинац Харадинај је изјавио да је његова породица само формално муслиманска, а да су некад били католици. Управо Шиптари католици предводе отимање српских манастира на Косову. Католички бискуп из Призрена, Марк Сопи позвао је на рушење српких цркава.
Будућност се не чини ни мало свијетла. Чека нас обрачун са Шиптарима, не зато што би ми то хтјели, него зато што нам они неће дати избора. Да ли ће Србија бити спремна кад запад пусти са ланца монструма – Велику Албанију? Да ли Срби знају да Шиптари припремају нову “Олују” на Сјеверу Косова? Народ који није спреман да брани своје сународњаке, поготово оне најслабије, косовске Србе, који није у стању да своју слободу избори и кроз рат, није ни заслужио своје мјесто под сунцем.

Мислав Хорват

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here