Мр: Данијел Игрец: Сретење – у Сусрет Слободи Србије

Поделите:

“Седам сати удара, Београд се отвара.

Отвара га Карађорђе, у њега да дође.”

Пре 214 година родоначелник династије Карађорђевића, човек потекао из народа, човек непоколебљивог духа и смелости, био је одлучан да свом народу отвори врата слободе. Вожд Карађорђе Петровић отпочео је тог судбоносног 15. фебруара давне 1804. године устанак на који је српски народ чекао скоро петсто година; устанак против отоманског тиранства, ударивши тиме темеље обнове српске вишевековне државности.

Само 31 годину касније српски народ на сабору у Крагујевцу усваја свој први, Сретењски Устав, саткан на непролазним идеалима српске слободарске традиције, уписујући се тако у историју као један од првих европских народа који се ослободио ланаца аутократског феудализма.

Смелим и надљудским подвизима својих предака Срби смо успели да пребродимо многе историјске буре и искушења и одбранимо своју државу. Државу која се данас опет налази на мети оних који би поново желели да нас виде као робове, а не као слободан народ.

Одговор на њихове нападе наћи ћемо у сопственој прошлости; наћи ћемо их једино ако се будемо угледали на поуке и искуство које су нам у аманет оставили наши преци, заветујући нас да чувамо и сачувамо државу и да је слободну и своју на своме предамо потомцима.

Следимо линију државотворности којом су ходали наши велики народни устаници, војводе, кнезови и владари. Гледајмо у будућност, али не по цену одрицања од своје славне прошлости. Јер без очувања њених тековина неће ни бити српске будућности.

Нека пламен који је пре више од два века осветлио пут Карађорђевим јунацима поново угреје срце сваког Србина, а његовим духовним и политичким вођама покаже пут очувања државног интегритета.

Као што је Сретење симбол просветљења, симбол људског успона и победе јер се човек сусрео са Богом, тако је оно за Србију симбол националног буђења и отпора јер су на Сретење Срби кренули у сусрет својој слободи. У значењу Сретења данас се најбоље осликава принцип светосавске саборности и јединства српског народа, кроз Сретење се данас најбоље манифестује средишње гесло и ванвременски идеал народа који симболизују речи да “Само слога Србина спашава”.

Нека идеја заједништва и уједињења Српства покренута из Орашца распламса искру ослобођења Косова и Метохије и свих српских земаља.

Србијо, срећан ти Дан државности!

 

Мр Данијел Игрец

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here