Мр Лазар Спасојевић: Страх од губитка мобилног телефона

Поделите:

Иако номофобија (страх од губитка мобилног телефона) не спада у групу ,,званичних’’ фобија, овом проблему би требало посветити пажњу. Чињеница је да живимо у свету модерних технологија, где између осталог спадају и мобилни телефони. Такође телефонска комуникација је веома битна и значајно олакшава живот-посебно комуникација мобилним (на само неколико кликова можемо добити особу коју желимо да чујемо).
Милиони људи широм света се осећа нелагодно у ситуацијама када немају мобилни или када га имају а не могу га користити (празна батерија, уколико се налазе на местима где нема домета…), а од блажег облика пати више од 50 процената људи.

Одакле толика ,,везаност за мобилни?

Она произилази због бојазни да ћемо пропустити неки позив, поруку или да ћемо остати ускраћени за информације о спољном свету. Наравно да није смак света ако нешто од тога пропустимо, проблем настаје када почнемо да се осећамо лоше чим се одвојимо од телефона.
Једна од теорија је да ми на нашу имовину гледамо као на делове нас, па одвајање од исте, гледамо као на одвајање од себе. Такође, одвајање од мобилног је одвајање и од информација, али и од контаката, па самим тим, особа се може осећати изоловано, усамљено.

Kоји су карактеристични симптоми номофобије:

-никада не искључује телефон (при томе посао не захтева сталну доступност)
-непрестано проверавање порука, листа пропуштених позива
-чим се батерија минимално испразни, одмах се ставља на пуњач, како би увек била сигурно пуна
-немогућност раздвајања од телефона ни приликом одласка у тоилет
-напетост, раздражљивост и агресивност приликом одузимања телефона.

Kо је номофоб?

Номофобију могу имати сви. Према неким истраживањима, посебно су угрожени сређошколци и уопште млађа популација. Kада кажем да су посебно угрожени, мислим пре свега, јер младима је веома стало да буду у контакту са вршњацима, да ништа не пропуштају. Пошто многи родитељи као један вид кажњавања користе одузимање телефона, долази до номофобије. Чини се да је смак света, уколико не чују најновији трач, не објаве неку слику на Инстаграм…Тада код њих почиње да се јавља страх од могуће одбачености-јер неће остати ,,ин’’ и од усамљености.

Шта радити?

Најважније је да постанемо свесни да живот не чине само технологија и интернет. Они умногоме помажу човеку и олакшавају живот многим погодностима, али живот чине и читање, одлазак у природу, рекреација, као и наравно дружење и комуникација ван интернет и мобилних телефона.
Уколико посао не захтева сталну доступност, слободно искључите повремено телефон, узмите неку добру књигу, идите у природу, бавите се неким хобијем. Могућности су бесконачне.

Мр Лазар Спасојевић

ВИДОВДАН

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here