Небојша Бакарец*: Марко Бастаћ у раљама живота! (Досије – Бастаћ)

Поделите:

Многи памте комедију Рајка Грлића из 1984., „У раљама живота“, настао по роману Дубравке Угрешић „Штефица Цвек у раљама живота“. Филм говори о догодовштинама стидљиве, усамљене и интровертне службенице жељне љубави и романсе. У случају Марка Бастаћа који је доспео у раље живота, ради се о догодовштинама арогантног, бахатог и екстровертног општинског службеника жељног новца и моћи. Док се филм „У раљама живота“ завршава срећно по службеницу Штефицу Цвек, „филм“ о Марку Бастаћу се изгледа неће завршити хепиендом.

 

Марко Бастаћ је по занимању продуцент. Стар је 35 година (1984.). Од 2006. до 2009. године је радио у Ђиласовој фирми „Имоушн“. Нестручан, арогантан и обестан, Марко Бастаћ је у руководству општине Стари град читаву деценију (од 2009.), а председник општине је последње четири године. Три пута је биран за председника општинског одбора ДС Стари град (2011., 2013. i 2015.). Важио је за велику наду омладине ДС. Бастаћ је 18.12.2016. напустио ДС. Демократска странка је 25.12.2016. саопштила:“Из ДС је изашла Бастаћева родбина и пријатељи“. Том приликом ДС је оптужила Бастаћа „да је напустио ДС након откривања проневере више од 10.000 евра, кроз издавање лажних меница“. ДС је још саопштила: “Приватизација странке на Старом граду је недопустива и уверени смо да је њихов излазак појачање за праву Демократску странку”. “Њега (Бастаћа, оп.аут.) су следили његова супруга, њена сестра, његова сестра и њен супруг, један рођак и мајка његовог кума, као и још неки његови пријатељи који су део ове непотистичке дружине“, навела је ДС (Упутница 1.).

Сада је Бастаћ потредседник Ђиласове странке (вероватно) и председник градског одбора ССП. Података о томе ко су функционери ССП нема на сајту те странке. Марко Бастаћ, и његових четрдесетак (?) одборника, више не представљају грађане који су их бирали, нити странке на чијим листама су изабрани и сви заједно су више пута мењали странке у текућем мандату. То је потврдио и сам Бастаћ, 19.06.2019. за ТВ Н1, када је упитан ко чини владајућу коалицију на општини Стари град, Бастаћ одговорио “слободно лутајући одборници“. “Видите, то нико жив не зна, толико је одборника протекле три и по године напустило партију и прешло у неку другу, или постало независно од странака, да то више нико не може да похвата, па ни ја“, рекао је Бастаћ (Упутница 2.)

Велики режисер, Старограђанин Горан Марковић је Бастаћу прошле године поручио: „Не улазећи у мрачну шпиљу у којој царујете, решио сам да вам вратим повећи комад плеха који се зове „Кључеви Јевремове“, и који сте ми утрапили прошлог пролећа. Ја наиме, са таквом врстом људи, који се на тај начин понашају, не желим да имам било шта“. Због чега Бастаћ крије да више нема подршку грађана Старог града (у Београду је никад није ни имао). Због тога што ти подаци само наглашавају чињеницу да већ годинама Бастаћева власт није ни легитимна, али ни легална. Бастаћ је само аномалија, која ће, ако правна држава дође до изражаја, по свему судећи ићи на извршење кривичних санкција у одговарајућу заводску институцију.

Током избора 2016., Бастаћ је остао у ДС, само због тога што му је био потребан политички бренд са којим би могао да успе на Старом граду, где је ДС владала од 1996. до 2016, пуних 20 године! Већ тада је он имао припремљену идеју о одласку из компромитоване ДС, али је проценио да му та странка може још једном бити од користи. На изборима Бастаћева ДС листа је освојила 20 од 56 мандата. Да би могао да влада било му је потребно још најмање 9 одборника. Остале странке су освојиле следећи број одборника: СНС – 14, ДЈБ – 8, ДСС-Двери – 4, СПС-ЈС – 4, ЛДП-СДС – 3, СРС – 3. После избора Бастаћ је применио трик и лансирао надстранчку идеју власти на Старом граду, и у власт позвао све одборнике и странке које су освојиле мандате. Тиме је постигао више циљева. Себи је обезбедио више него комотну

већину. Друго, практично је уништио опозицију, и онемогућио стварање неке друге већине. Једина странка која није насела на његов трик је СНС. Та странка и данас има нетакнуту одборничку групу од 14 одборника и представља једину опозицију у општини. После Бастаћевог позива коме су се одазвале ЛДП, СДС, ДСС, Двери, СПС и СРС и део ДЈБ, ове странке су практично престале да постоје на Старом граду, време је показало. Напросто их је асимиловала Бастаћева већина. ДЈБ се на Старом граду распао и изгубио и формално одборничку групу, због тога што су најмање 4 одборника ДЈБ подржали Бастаћа. Тако је Бастаћ намакао већину од најмање 38 одборника (20 ДС, 4 екс ДЈБ, 4 СПС, 4 ДСС-Двери, 3 ЛДП-СДС и 3 СРС). Током година, готово сви одборници, изузев 14 одборника СНС, су више пута променили страначке боје, укључујући и Бастаћа (два пута). У претходном пасусу сте видели да данас ни сам Бастаћ не зна тачно ко од одборника власти којој странци припада. То није ни важно због тога што им је заједничка једна ствар- сви подржавају Бастаћа (њих око 42) и ту подршку дебело наплаћују. Бастаћ их плаћа на више начина, од којих су неки незаконити (преко две агенције (за прање новца?) „Риспект легал“ и „Кодекс трејд“).

Средином 2016. Бастаћ је напустио ДС, уз узајамне оптужбе. Свих 20 одборника ДС је напустило ту странку, такође. Бастаћ је одмах формирао групу грађана лукавог назива „Чувари Старог града“ која је маркетингом и продајом магле медијима и грађанима, вешто прикривала вишегодишње махинације Бастаћа и његове екипе. На градске изборе 2018., Бастаћ је изашао са својом групом грађана под слоганом „Шта радите, бре?“ и истакао је своју кандидатуру за градоначелника. У тој кампањи се Бастаћ понашао мање агресивно него данас. Користио је мегафон, као заштитни знак, и велики шатор који је поставио у Кнез Михајловој. Неког стварног програма није имао, већ се све сводило на вешто манипулисање јавношћу, медијима, и друштвеним мрежама. Једина Бастаћева идеја вредна помена (иако ненамерно комична и врло неинтелигентна) је био предлог да се у Београду уведе омбудсман за кућне љубимце! Звучи као шала, али је то лансирано као озбиљна идеја! Шта грађани Београда и Старог града мисле о Бастаћу најбоље говори чињеница да је он на тим градским изборима 2018., као кандидат за градоначелника, од 1.599.525 бирача Београда добио свега 3.841 глас или 0,47 одсто, а од 55.725 бирача Старог града, Бастаћ је добио мршавих 1.469 гласова или 6 одсто. Та мала подршка коју је Бастаћ имао пре годину и по, сада је још мања. У Београду је немерљиво мала, а на Старом граду није већа од 2 одсто. Тај фијаско је веома погодио сујетног Бастаћа. Неколико месеци после тих избора он се прикључио Ђиласовој странци са својим пратиоцима и обожаваоцима из општинске власти. После тога су Бастаћ и његови, вишеструко подигли ниво агресивног и екстремног понашања. Данас је та групација позната по кршењу закона и вандалском понашању које је на ивици тероризма.

По понашању Бастаћевих функционера, одборника и симпатизера, у последњих годину дана, али и од избора 2016., рекло би се да сви они више личе на припаднике неке агресивне секте или култа, а мање на припаднике политичке странке. На једном ширем нивоу исто се може рећи и за Ђиласову, Трифуновићеву и Обрадовићеву странку. Од свих њих, ипак највише одлика секте поседује Бастаћева група. Историјат таквих секти је најнеповољнији по чланове такве секте. Они су пљачкани, злоупотребљавани, присиљени на сучесништво у вршењу кривичних дела и често терани у смрт, појединачно или колективно.

После настанка Ђиласове и Јеремићеве странке, већина одборника власти Старог града данас припада тим двема странкама, па можемо рећи да те две странке (ССП и НС) владају општином Стари град, уз одборнике одбегле из других странака. Нагласићемо да им је једина опозиција одборничка друпа СНС од 14 одборника.

Ушавши у Ђиласов ССП, гладан моћи и заштите, Бастаћ се данас нашао у незгодном положају. Прете му поднете вишеструке кривичне пријаве за низ махинација, а уз то у току су и озбиљне истраге које спроводе полиција и тужилаштво. Друго, Ђилас је делу опозиције (па и Бастаћу) наметнуо бесмислени став о бојкоту избора 2020. То се односи на све изборе, па и на локалне. То значи да ће Бастаћ, крајем пролећа 2020., морати да одступи са власти на Старом граду, после избора на којима неће учествовати, те ни теоретски неће моћи да остане на власти, због тога што неће имати одборнике у општини, односно биће ванпарламентарна опозиција у општини Стари град. То је Бастаћу смртна пресуда, због тога што је он на власти у општини Стари град већ 10 година, и ништа друго у животу није радио (посао у Ђиласовом „Имоушну“ је био услужна партијска синекура). Одласком Бастаћа са власти у општини, одлетеће ће и цела његова ужа и жира фамилија, кумови и пријатељи. И шта ће онда? Наравно, до избора има још пола године, па се ствари у вези са бојкотом могу променити. Ако Ђилас истраје на бојкоту, није искључено да ће Бастаћ самостално наступити на Старом граду са својом групом грађана, или ће Бастаћ подметнути као учесника на изборима неку своју групу грађана која само формално неће бити повезана са њим.

Бастаћеве најаве вршења кривичних дела

Председник општине Стари град, Марко Бастаћ је више пута најављивао вршење кривичних дела и рушилачке акције. Пре неколико месеци Бастаћ је изјавио да ће рушити гондолу током градње (ТВ Н1, 14.03.2019.:“Све што ураде преко дана, ми одемо преко ноћи и уништимо“, рекао је Бастаћ на састанку, упозоривши грађане да у таквим акцијама може доћи до хапшења“). (Упутница 3.)

У мају месецу Бастаћ је изјавио да ће уколико СЗС дође на власт, све што је грађено у последњих седам година вратити у првобитно стање, што значи да ће све што је изграђено, срушити (лист „Данас“,16. маја 2019.:“Бастаћ је данас новинарима у опозиционој „Слободној зони“ у Београду навео да верује да ће се грађани изјаснити против радова и обећао у име своје Странке слободе и правде да ће они „све вратити првобитно стање када буду сменили актуелну бахату и корумпирану градску власт““. (Упутница 4.).

У интервјуу „Истиномеру“ 5.10.2019. године, одговарајући на питање о изборима на Старом граду 2020. Бастаћ је изјавио: Што се мене тиче, Српска напредна странка неће ући у ову општину, јер су то лажни избори. Спречићу их да одрже изборе на Старом граду. Неће се гласати тог дана на Старом граду. Нећу дозволити да се прогласе резултати. Нећу дозволити физички, ни на један други начин да СНС уђе у општину Стари град“. (Упутница 5.) Тиме је по ко зна који пут најавио вршење кривичних дела.

Листа махинација Марка Бастаћа

 • Када је прелетео из ДС, та странка га је оптужила да је проневерио више од 10.000 евра, кроз издавање лажних меница.
 • Меганепотизам. Запослио је све чланове своје уже и шире породице, своје пријатеље (Андреј Белингар) и кумове (први Бастаћев кум, Лазар Лешњак је био члан општинског већа, док комуналну инспекцију води други Бастаћев кум, Дејан Стојановић) у општини и њеним предузећима, или их плаћа преко две агенције. Бастаћ је 2016. изјавио:“Не видим ништа спорно да чланови моје породице раде са мном и да ме подржавају” и „На листи ДС-а су моја супруга, рођак, сестра и сестрин муж“. (Упутница 20.) Сам Бастаћ је на ТВ Н1 признао да су на његовој листи: на 12. месту сестра његове супруге Милица Лазић, његова супруга на 18. месту, на 14. месту супруг његове сестре Бојан Димитријевић, по занимању фризер, а његова сестра Ана Димитријевић одмах иза њега на 15. месту, његов рођак Немања Јанковић је на 16. месту, на 19. месту венчана кума његове супруге, на 21. месту мајка његовог венчаног кума, на 22. и 23. месту две сестре његовог венчаног кума Дејана Стојановића (Упутница 6. и 7.).
 • Потпуно је приватизовао општину.
 • Док је предузеће „Пословни простор“ био под Бастаћевом управом, наложио је да се годинама не плаћа порез на имовину. Тиме је градском буџету нанета штета од готово 18 милиона евра (2,2 милијарде динара). Те 2,2 милијарде динара дуга је морао да плати град Београд, када је преузео „Пословни простор“.
 • Под Бастаћевом влашћу СЦ “МГМ“ је направио дуг од преко милион евра.
 • Безобзирно је сменио низ директора установе културе „Пароброд“, због тога што су указивали на криминал.
 • Низ година уназад троши десетине милиона на две приватне агенције, преко којих незаконито плаћа своје одборнике и део запослених у општини, а сви они учествују у акцијама вандализације Београда и у прогањању људи.
 • Бастаћ је свог најбољег пријатеља Андреја Белингера, после тешке саобраћајне несреће коју је овај изазвао возећи под утицајем алкохола, са позиције члана општинског већа, унапредио у Начелника општинске управе, уместо да га најури из општине.
 • Медији су објавили да је Бастаћ део нарко клана, у коме се налази његов брат Милош Бастаћ, који се налази на црвеној потерници Интерпола (Упутница 8.).
 • Бастаћ на улицама Београда организује насилне акције у којима се уништава градски мобилијар, саобраћајни знакове, имовина јавних предузећа, вандализују градилишта, нападају радници на градилиштима, и случајни пролазници који се томе супротставе.
 • Више пута је најављивао вршење кривичних дела.
 • Бастаћ организује хајке и покушаје линча против заменика градоначелника Београда, и таргетира Весићеву породицу организовањем линч хајки испред дома породице Весић.
 • Бастаћ организује прогањање неистомишњеника по улицама.
 • Бастаћ је организовао спаљивање књиге о Београду (аутора Горана Весића), од чије продаје се финансира хуманитарна акција спашавања живота деветогодишњег Филипа Ивановића, оболелог од малигне форме саркома.
 • Бастаћ је недавно ухваћен како шверцује 13.000 евра преко границе. Да ли је то онај новац о коме говори његов кум Лазар Лешњак?
 • Бастаћев кум, пријатељ и бивши сарадник, узбуњивач Лазар Лешњак га је оптужио за низ кривичних дела – мучење, пребијање, наношење телесних повреда, незаконито задржавање, и вишегодишњу корупцију.
 • Оптужби за корупцију и ненаменско трошење буџета се придружио и нови узбуњивач, Данче Урошевић, бивши директор једне од две агенције које су Бастаћу помагале у испумпавању новца из општине Стари град

 

Вишегодишња подршка Марку Бастаћу

Већ смо навели да је Бастаћ своју власт, 2016. године, конституисао уз помоћ СПС, СРС, ДСС, Двери, ЛДП, СДС и дела одборника ДЈБ (Упутница 9.).Међутим, све ове странке, осим ДЈБ, су наставиле да подржавају све што Бастаћ ради, и наредне три и по године, односно до дана данашњег. Сви ти одборници су током три и по године подржавали све Бастаћеве тачке и предлоге на седницама СО Стари град. Такође, нико од одборника или општинских функционера тих странака се нније никада оградио од Бастаћевих махинација и насиља. Двоје функционера СПС, је наводно 5. новембра, поднело оставке на функцију заменице председника општине Стари град (Невенка Грабеж – Упутница 10.) и на положај члана општинског већа (Александар Тодоровић – Упутница 11.). Међутим, њихова имена се и даље, после 12 дана налазе на делу сајта општине Стари град, који даје податке о функционерима општине, па се може поставити питање, да ли су они заиста одступили са својих функција? Да ли ће одборници СПС наставити да подржавају Бастаћа, то ће се тешко утврдити. И они су на платном списку као и сви остали одборници који подржавају Бастаћа. Социјалисти су још у мају 2019., најавили излазак из Бастаћеве власти, али су то једним делом испунили тек пола године касније. О свему томе сведочи и узбуњивач Данче Урошевић, бивши извршни директор продаје „Риспект легала“ . Он је потврдио да су социјалисти и радикали учествовали у Бастаћевим перформансима против власти:“Ту информацију сам добио од Бастаћевих инсајдера и проверио. Нису то били само Дачићеви људи већ и појединци из СРС и коалиције ДСС-Двери. Они су рушилачки батаљон за политичке циљеве против Весића, нису долазили на посао, али су зато рушили по граду. Исплаћивао сам им новац за политичке акције. Они су гласали за њега, физички га бранили и ширили дезинформације у новинама“ (Упутница 12.)

Лидери СПС, СРС, ДСС, Двери, ЛДП и СДС ће наставити да ћуте о четворогодишњој подршци Марку Бастаћу. Наставиће да ћуте због тога што је тешко објаснити због чега су подржавали човека који је толико дуго и толико дубоко умешан у незаконитости и малверзације, односно због чега су дозвољавали својим општинским одборима да воде тако штетну политику у општини Стари град. Да ли је тај новац који су примали њихови одборници и општински функционери, за подршку Бастаћу, био толико важан? Лидери и председници градских одбора СПС, СРС, ДСС, Двери, ЛДП и СДС су били итекако упућени у Бастаћеве малверзације. Прво, имају одборнике и функционере у општини Стари град. Друго, током најмање пет или шест година, многи медији су објавили стотине извештаја о махинацијама Марка Бастаћа. Треће, државни органи – Град Београд, ДРИ, Буџетска инспекција града и други, су током година објавили кредибилне извештаје о незаконитостима у пословању општине Стари град и њених предузећа. И поред свега тога СПС, СРС, ДСС, Двери, ЛДП и СДС, нису ништа предузели. Због чега? СПС је наводно напустила Бастаћеву власт пре 12 дана, што је ипак похвално – уколико је тачно.

Уништавање Спортског центра МГМ

Бастаћ је заједно са Ђиласом, још 2009., године, учествовао у отуђивању дела имовине СЦ „МГМ“ – високо профитабилних тениских терена. Власти општине Стари град и града Београда, су од 2009., под Ђиласовом командом повлачиле низ штетних потеза по општину и Спортски центар „МГМ“. Прво су општинари под притиском републичких и градских власти, читај Тадића и Ђиласа, златну коку Центра, тениске терене, на сумњив начин дали на „коришћење“ једној приватној компанији 2009. године. Потом су Ђилас, Бастаћ и ДС, 2013., ушли у рат са том приватном компанијом и повели судски спор, који траје до дана данашњег. Због тога та компанија, бесплатно а штетно по општину, управља тениским теренима и дан данас. Руководство општине Стари град и град Београд (Ђилас, Бастаћ и други) су дозволили да приватна компанија 2010. изгради без дозволе спрат више на објекту управне зграде тениског центра и да бесправно изгради још три тениска и један рукометни терен. Од тада одговорношћу Ђиласа и Бастаћа (града и општине) настају огромни финасијски проблеми Спортског центра „МГМ“, који је остао без прихода од тениских терена, али и без закупнине приватне ккомпаније. Све то данас крију и Ђилас и Бастаћ, који су опет у истој странци – ССП. Јавно предузеће „Милан Гале Мушкатировић“ је пре преузимања од стране града било у огромним дуговима. Ти дугови су износили око милион евра (комуналије – струја, вода, грејање, телефонски рачуни, порез, добављачи, кредити, камате и др.). Бастаћева власт је у СЦ „МГМ“ починила многе малверзације. О каквим се злоупотребама ради, најбоље говори и чињеница да је општина противзаконито заложила имовину СЦ „МГМ“, која није општинска већ градска својина, зарад добијања кредита од 50 милиона динара којим је требало отплатити део огромног дуга. То су својевремено потврдили Лука Петровић, градски секретар за инвестиције, Радослав Марјановић, заменик шефа одборничке групе СНС у Скупштини града Београда, и коначно заменик градоначелника Горан Весић. (Упутнице 13.,14.,15. и 16.).

Дуговања СЦ „МГМ“ и општине нису настала само због проблема са губитком прихода од тениских терена, већ и због нерационалног (а сумња се, и противзаконитог трошења новца). О томе су извештавали медији током година. Када већ говоримо о махинацијама у СЦ „МГМ“, Марко Бастаћ би морао да објасни због чега су се у овом спортском центру отписивала дуговања закупцима супротно закону и на штету буџета општине и због чега је спортски центар „МГМ“ узео кредит за реновирање сале за мали фудбал, а уместо сале направио играоницу?

Град Београд је 13.11.2019. поднео Вишем јавном тужилаштву у Београду кривичне пријаве против председника општине Стари Град Марка Бастаћа и одговорних лица у Спортско рекреативном пословном центру “Милан Гале Мушкатировић”, Душана Раичевића, бившег директора тог центра и групе његових сарадника, на основу записника Службе за буџетску инспекцију Града (Упутнице 17. и 18.). Служба за буџетску инспекцију извршила је редовну контролу материјално-финансијског пословања, као и наменског и законитог коришћења средстава у СРПЦ “Милан Гале Мушкатировић” за период од 1. јануара до 31. децембра 2018. године.

У записнику те службе, који има 247 страна, наводи се да су утврђене бројне злоупотребе и финансијске малверзације које су то предузеће оставиле у дугу од милион евра. У кривичној пријави се наводи да су кршења закона извршена кроз издавање простора, повлашћене цене за закупце, наплату и игнорисање затезне камате, као и да одговорна лица нису предузела правне радње ради наплате потраживања због кашњења, да поступци јавног надметања нису законски спровођени, као и да су конкурсни услови “намештани како би се елиминисали ‘непожељни закупци'”. Наводи се и да је утврђено да су одлуке доношене без сагласности надзорног одбора, те да су направљени правни пропусти, и то са готово свим закупцима. У пријави се наводи и да су поједини закупци каснили у плаћању закупа, а да руководство Центра није предузимало мере да наплати закуп, и да су се поједини локали издавали испод тржишне цене – 100 динара по квадрату. Како се наводи, руководство спортског центра, иако су направљени милионски дугови, није покренуло поступке за принудну наплату, нити је наплатило огромну камату коју, услед доцње, прописује закон, што, додаје се, значи да су праштали дугове супротно закону и нанели штету предузећу. Додаје се и да је услед таквог пословања, спортски центар дуговао Београдским електранама за грејање, ЕПС-у за испоручену електричну енергију, као и добављачима за текуће набавке, а нису плаћане рате за кредите банкама. Служба за буџетску инспекцију Града је утврдила следеће незаконитости: доношење одлука без сагласности надзорног одбора, издавање простора по намештеним условима, опраштање дугова закупцима простора, неплаћање рата кредита банкама, намештање услова за конкурс, кршење закона и прописа, неплаћање комуналија.

О махинацијама у СЦ „МГМ“, за време Бастаћеве владавине, су много пута извештавали медији. Извештаји су говорили о дуговима предузећа, кашњењу у исплати зарада, блокадама рачуна, незаконитом пословању у вези издавања локала који припадају центру, ненаменском трошењу средстава, о незаконитим тендерима и другим злоупотребама(Упутнице 19. 20. и 21.).

Најаргументованије је истраживање „Пиштаљке“. Наведимо само део њиховог истраживања о малверзацијама у СЦ „МГМ“. „Пиштаљка“ је несумњиво утврдила кроз своја два истраживања, да су челници општине (Бастаћ и дружина) и директори СЦ „МГМ“, „државне милионе бацили на лого фирме“ и да је СЦ „ Милан Гале Мушкатировић“ „потрошио више 40 милиона на сумњиве набавке“.

Истраживање „Пиштаљке“ о Спортском центру „МГМ“

Истраживање од 03.05.2016. (Упутница 22.)

Спортски центар „Милан Гале Мушкатировић“ (бивши „25. мај“), чији се годишњи губици мере у десетинама милиона динара, платио је 2014. године више од 23.000 евра за логотип, а од тада истој фирми још неколико милиона динара за графички дизајн. Овај износ много је већи од оног који за дизајнирање логотипа траже познате светске фирме за дизајн и у рангу је, на пример, са износом од 33.000 долара колико је на врхунцу своје моћи пре двадесет година амерички енергетски гигант „Енрон“ платио за логотип чувеном уметнику и дизајнеру стотина логотипа Полу Ранду. Спортско-рекреативно-пословни центар „Милан Гале Мушкатировић“, како гласи пун назив овог јавног предузећа чији је оснивач београдска општина Стари град, платио је фирми „View of New“ власника Бора Мишевића у априлу 2014. године 2.722.500 динара за куповину жига (логотипа) и графички дизајн, што је износило тачно 23.494 евра“. „Директор СЦ „МГМ“, Бранислав Крекић (бивши директор – оп.аут.) је иначе високи функционер Демократске странке, био је и посланик те странке у скупштини Србије, а „Вечерње новости“ су у јануару 2012. године објавиле да је странци донирао чак 291.000 динара“.

У марту 2015. године „Милан Гале Мушкатировић“ уплаћује фирми „View of New“ 2.990.000 динара за „услуге графичког обликовања“, а пре мање од два месеца поново исплаћује новац за исту намену. Подаци о висини ове последње уплате се разликују – на порталу јавних набавки уписан је износ од 4.000.000 динара, а у одлуци о додели уговора 770.000 динара без ПДВ-а. Ако су подаци са портала тачни, фирми „View of New“ је спортски центар „Милан Гале Мушкатировић“ за последње две године исплатио укупно 9.712.500 динара“.

Oпштина Стари град, у којој је на власти Демократска странка, такође има вишемилионску сарадњу са „View of New“. Како је утврдила Државна ревизорска институција, та општина је у марту 2013. закључила уговор вредан 4.062.000 динара за услуге „унапређења имиџа Градске општине Стари град и свих изабраних и постављених лица“. Ревизори су утврдили да је новац исплаћиван без валидне књиговодствене документације“.

Истраживање од 02.06.2016. (Упутница 23.)

Спортски центар „Милан Гале Мушкатировић“ (…) у последње две године потрошио је још 40.000.000 динара на друге сумњиве јавне набавке, показује истраживање Пиштаљке“.

Ово јавно предузеће чији је оснивач београдска општина Стари град и које бележи вишемилионске губитке у пословању купило је 260 (!) комада „антидекубитних коректора“ као да је у најмању руку реч о болници са стотинама кревета, годишње плаћа 4 милиона динара за услуге „кол центра“ иако има више од шездесет запослених (од којих је неко могао и да се јавља на телефон), за штампање је дало десет милиона динара, а за инсталирање „система контроле и наплате“ исплатило је 18 милиона динара“.

Неправилности у овим јавним набавкама има много. Тако су у конкурсној документацији за набавку „антидекубитних коректора“ наведене не само њихове тачне димензије и састав, већ и боја – „светло беж лед“ са тачном шифром. Зато није чудно да је на конкурс стигла само једна понуда и да је она изабрана као „најповољнија“ – фирми „Melino-Relax“ д.о.о. исплаћена су тачно 3.420.144 динара са ПДВ-ом“.

Искључујући критеријум био је постављен и за набавку услуге позивног центра 2014. и 2015. године – од понуђача се тражило да је претходно имао уговоре са три јавна предузећа. Оба пута је победник била фирма „Uni Call“ из Београда, која је укупно добила 7.273.500 динара.

Повлашћена је и фирма „Графомаркет“, којој је у последње две године руководство „Галета“ за услуге штампања исплатило 9.940.332 динара. За тај износ је овај спортски центар могао у најмању руку да одштампа на хиљаде луксузних књига, а добио је (бар по спецификацији из јавне набавке) само потрошни материјал: меморандуме, визит карте, блокове, кесе, летке, улазнице и позивнице“.

Вандализација града и многобројна кривична и прекршајна дела – хронолошки

12.03.2019. Бастаћ и његова група су у току викенда (9. или 10. март) незаконито уклонили све ознаке нове љубичасте паркинг зоне. Због скидања табли протов Бастаћа су поднете две кривичне пријаве.„Он је уништио градску имовину. Надам се да ће као и сваки криминалац одговарати по закону за уништавање градске имовине. Бастаћ је ово урадио да би скренуо пажњу са уништавања Спортског центра „Милан – Гале Мушкатировић” где је оставио дуг за грејање, струју и воду који је укупно већи од 90 милиона динара“ изјавио је тим поводом заменик градоначелника Београда, Горан Весић (Упутница 24.).

16.03.2019. Присталице СЗС су противзаконито упале у Јавни сервис РТС, делимично га демолирале, претиле запосленима и полицији. Предводили су их лидери СЗС Ђилас, Обрадовић, Бастаћ и многи други. Програм РТС је био прекинут више сати. Сумња се да је то био део покушаја државног удара, чији је један део требало да буде заузимање државне ТВ (Упутница 25.).

17.03.2019. Присталице СЗС, предвођене Ђиласом, Обрадовићем, Јеремићем, Бастаћем и осталима покушале су да насилно уђу у председништво Србије и приморају председника Србије да да оставку. Како у томе нису успели, блокирали су зграду председништва. У току скупа демонстранти су вређали председника Србије и полицију. Претходни дан су покушали да заузму РТС и да емитују свој програм (Упутница 26.).

04.04.2019. Седница Савета за родну равноправност у Скупштини града Београда прекинута је након што су лидери Савеза за Србију Бошко Обрадовић, Никола Јовановић, Марко Бастаћ и други, покушали насилно да уђу у зграду Старог двора. Чланице Савета за родну равноправност изашле су испред улаза, како би окончале блокаду Скупштине Града, после чега је дошло до вербалног сукоба. Припадници СЗС су вређали окупљене жене, а градски одборник СЗС, Милош Павловић је претио да ће ударити једну од окупљених жена (Упутница 27.).

04.04.2019. . Представници СЗС, предвођени Бастаћем, су 4. априла уклонили и уништили ограде које су се налазиле у Коларчевој улици, због радова на Тргу Републике, и однели их пред седиште Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ).

07.04.2019. Бастаћ је тог дана заједно са активистима опозиционог Савеза за Србију у Коларчевој улици у Београду, учествовао у спречавању реконструкције Трга Републике.

09.04.2019. И тог дана је Бастаћ блокирао ово градилиште у центру Београда.

(Упутница 28.).

13.04.2019. Присталице Марка Бастаћа, председника Општине Стари Град, у рано јутро тог дана су из зграде Скупштине општине насилно избацили одборнике СНС. Претходног дана су одборници СНС дошли су у салу Скупштине општине Стари град, протестујући против незаконитих радњи Бастаћа и његове власти. Поступили су слично посланицима СЗС који су протестовали у Скупштини Србије. Међутим, док посланике СЗС, нико није дирао, а камоли избацио из Скупштине Србије, дотле је Бастаћева СЗС власт поступила потпуно супротно томе, не обазирући се на право легално изабраних одборника СНС да бораве у сали Скупштине општине (Упутница 29.).

18.04.2019. Бастаћ је са својим присталицама блокирао радове на Тргу. Окупљени су тражили обуставу радова, разговор с градоначелником и хитно разрешење заменика градоначелника.

24.04.2019. Блокада радова на Тргу Републике је трајала 12 часова.

(Упутница 28.).

Бастаћ је са својим присталицама, током априла и маја 2019., много пута блокирао радове на Тргу и вербално се сукобљавао са неистомишљеницима.

07.05.2019. Бастаћ је и тог дана са својим присталицама блокирао радове на Тргу Републике.

Бастаћ је тог дана најавио блокаду која ће трајати пуна 24 сата(Упутница 30).

08.07.2019. Медији су тог дана објавили да је Служба за буџетску инспекцију утврдила да је руководство општине Стари град, коју води Марко Бастаћ, незаконито потрошило скоро милион динара (906.141) у ресторанима. Буџетски инспектори утврдили су да је ова општина 906.141 динара потрошила на храну и пиће, без спроведеног поступка јавне набавке, како то налаже закон (Упутница 31.).

Општина Стари град је 06.08.2019., по ко зна који пут закључила уговор вредан 50 милиона динара о ангажовању додатне радне снаге – 52 радника на годину дана, за “несистематизоване послове”. Градски секретар за инвестиције, Лука Петровић је 08.08.2019., оптужио председника општине Стари град, Марка Бастаћа да на тај начин “извлачи новац из општинског буџета за своју политичку странку“. „У ствари, Бастаћ на тај начин општинским парама плаћа своје одборнике, службенике Ђиласове странке, у коју је недавно прешао, хулигане који уништавају град и заустављају радове“ – рекао је Петровић. „Позивам надлежне органе да истраже пословање Градске општине Стари град и фирме “Кодекс трејд” јер не постоји пример у Србији, а вероватно ни у Европи, да један председник општине 20 одсто пара из буџета извуче преко приватне фирме и потроши за своју странку“. Према Петровићевим наводима, Бастаћ је током ове године на име других сличних уговора, овој фирми већ пребацио 42 милиона динара, што значи да је та фирма током ове године добила укупно 92 милиона динара (Упутница 32.).

31.08.2019. Бастаћ је са својим присталицама тог дана изазвао инцидент током отварања Трга Републике и прве промотивне вожње “Врабац сервиса”. Марко Бастаћ и његове присталице су се најпре окупили на Тргу Републике, да одрже “последњу блокаду” Трга, где су упалили бакље, звиждали и скандирали. Након тога су се упутили за колоном возила “Врабац сервиса” и вербално се сукобили са функционерима града. Инцидент је био на ивици физичког сукоба. Бастаћ и његови су насртали на госте на отварању Трга Републике, прогањали су их, и запречавали им кретање (Упутница 33.).

01.11.2019. Више јавно тужилаштво у Београду покренуло је преткривични поступак против председника општине Стари град и шефа градског одбора Ђиласове странке, Марка Бастаћа. Како је потврдила портпаролка тужилаштва Ирена Бјелош, послат је налог полицији да прикупи потребна обавештења и провери наводе које је изнео узбуњивач Лазар Лешњак. Тужилаштво је послало налог полицији да прикупи обавештења и провери наводе узбуњивача Лазара Лешњака (Упутница 34.).

05.11.2019. Министарство унутрашњих послова обавестило је јавност да су припадници полиције, по налогу Вишег јавног туж

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here