НЕБОЈША БАКАРЕЦ: СзС и раскол око бојкота

Поделите:

Након разговора на ФПН појавили су се докази о неслози и конфузији у Савезу за Србију на које нико није јавно указао

Да ли због тропских температура или сезоне годишњих одмора, приметно је одсуство сувисле критике иступа Драгана Ђиласа и СЗС по питању разговора о изборним условима на Факултету политичких наука. Већ од 5. августа, до данас када овај текст настаје (12. август), могла је да уследи жестока критика због евидентог (скривеног) сукоба унутар СЗС, због Ђиласове недоследности, контрадикторности, хаоса и конфузије, по питању учешћа или неучешћа у разговорима на ФПН, те о неслози и хаосу који владају на линији Ђилас – СЗС. Уместо те убитачне критике, у медијима је акценат погрешно стављен, на пример, на критику Ђиласа због тога што се налази у Грчкој на годишњем одмору а није дошао на другу рунду разговора. Прво, Грчка је главна и омиљена дестинација, доступна многим нашим грађанима. То није луксузно туристичко одредиште, као нпр. Малдиви, на којима је летовао Балша Божовић, па да по том основу можете нападати Ђиласа. Друго, познато је да Ђилас има две ћерке дечијег узраста и да са њима летује у Грчкој или Турској. Треће, није Ђиласа одсуство из Београда спречило да на разговоре пошаље неког другог, нпр. Маринику Тепић, која је присуствовала првим разговорима на ФПН. Kритику Ђиласа је требало засновати на чињеницама о којима говори овај текст.

Да би до аргументоване критике Ђиласа и СЗС дошло, било је потребно само упоредити њихове изјаве од 30. и 31. јула 2019. са њиховим изјавама које су давали од 4. августа до данас. Изјаве самог Ђиласа су међусобно несагласне, нелогичне, а то несагласје важи и за изјаве других лидера СЗС. Потпуно је јасно да у самом СЗС-у букте различити сукоби. То је разумљиво због тога што се ради о идеолошки неспојивој групи странака, удружења и синдиката, коју спаја једино мржња према Вучићу и СНС-у, и жеља да се домогну власти. Не спаја их, рекосмо, политичка идеја, али ни програм, ни стратегија, па ни тактика. Ради се о групи разнородних политичких актера, екстремне деснице (Двери, Здрава Србија, Отаџбина), деснице (Народна странка), левог центра (ДС, ЗЗС), самопроглашене левице (ССП), регионалних странака (ЗЗС, Здрава Србија), итд.

Видно је да у СЗС-у влада безвлашће. Наводни лидер СЗС је био Ђилас, али његову лидерску позицију је после напада на РТС озбиљно угрозио Бошко Обрадовић, који поступа потуно самовољно, јер је схватио да му нико из СЗС ништа не може. Ђиласова лидерска позиција је потпуно срушена после друге рунде разговора на ФПН, када се показало да Ђилас и његова странка ССП имају потпуно другачије ставове од остатка СЗС, по питању изборних захтева и учешћа на округлом столу на ФПН. Такође, потпуно неусаглашено са остатком СЗС делују групације настале растакањем ДСС – „Здрава Србија“ и „Покрет Отаџбина“. Они практично не учествују у протестима и акцијама СЗС, уназад десет месеци. Уз све то, удружење које је везивано за Ђиласа – „Један од пет милиона“, делује као самосталан политички фактор, који организује протесте СЗС, а да то удружење није део СЗС. СЗС-у се прикључило и 15 потпуно маргиналних организација, за које нико није чуо, али се међу њима не налази удружење „Један од пет милиона“.

ХАОС И КОНФУЗИЈА
Да подсетимо, први округли сто о изборима на ФПН је одржан 30. јула 2019, а други 9. августа 2019. Организатори разговора су Фонд за отворено  друштво, ФПН, Фонд за политичку изузетност, ЦЕСИД и ЦРТА. На разговор су позвали странке власти и опозиције. Драган Ђилас је гостујући на ТВ Н1 31.јула 2019. (упутница 1), дан после прве рунде разговора на ФПН, дао низ изјава које су потпуно супротне његовим изјавама од 4. до 8. августа (Н1, Данас). Ђилас је 31. јула 2019. рекао: „Састанак представника власти и опозиције одржан је иза затворених врата и без претходног обавештавања медија јер су организатори тако захтевали (…) Састанак је протекао у складу са очекивањима и то нису били никакви тајни преговори власти и опозиције, већ округли сто на којем се говорило о извештајима ЦРТА-е и Цесида“. Као што видите, Ђилас нигде не помиње ултимативни захтев да округли сто буде потпуно отворен за медије. То је дошло као накнадна „памет“, четири дана касније:

„Ми из Савеза за Србију не можемо да преговарамо о ономе што су захтеви протеста. О 42 препоруке и 6 закључака се не преговара. Има преговора, можда једног дана, око тога како ће то да се имплементира, а не да неко од тога одустане“. Лоше је што Ђилас говори о томе да су изборни захтеви СЗС, у ствари, ултиматум. То није ни мудро. При томе је посебно контрадикторно што Ђилас каже да се о „препорукама“ не преговара, и да су оне ултимативне. Сама суштина израза „препорука“ је супротна ултиматуму. Препорука је нешто што има погодбени карактер, а ултиматум подразумева нешто непромењиво. Као што видимо, не може бити речи о 42 препоруке и 6 закључака, већ о 48 ултимативних захтева СЗС, по Ђиласу.

Драган Ђилас (Фото: Н1)

Ђилас је рекао и :„На састанак сам дошао јер се СзС већ осам месеци залаже да се успостави дијалог власти и опозиције“. Овде је важно нагласити да Ђилас признаје да он и СЗС већ осам месеци (!) траже дијалог са влашћу о  изборним условима. И као што видимо до дијалога је дошло 30. јула и 9. августа. Упитан да ли је састанак, који назива округлим столом или трибином, ипак био нека врста дијалога, Ђилас каже да јесте. „Па, јесте неки дијалог. Није било неког директног обраћања. Ово је више да се види да ли може да се разговара на неки пристојан начин, без вређања и скупљања политичких поена“. У суштини, Ђилас овде хвали организаторе што су се потрудили, начином на који су  организовали разговоре, да се избегне сакупљање политичких поена.

Тог 31. јула 2019. Ђилас је на Н1 рекао: „Ја као човек који се бави политиком и који жели да имамо нормалну и демократску земљу немам право да кажем да са овим људима нећу да причам. А кога ће СНС да пошаље са друге стране, на то не могу да утичем“. Шта се ту променило кроз само четири дана, када имамо следећу изјаву: „Организатори су желели да се скуп одржи иза затворених врата да би дискусија била конструктивнија, да се бар неке ствари помере (…) . Када отворите (састанак) за јавност шаљу се политичке поруке изборном телу и онда се губи и минимални део конструктивности и пристојности“. Као што видите, 31. јула Ђилас поздравља то што је састанак одржан иза затворених врата и наглашава да то обезбеђује конструктивност. Четири дана касније ултимативно захтева сасвим супротно, да цео састанак буде јаван, и критикује организаторе за оно за шта их је четири дана раније хвалио. Последњег дана јула, на ТВ Н1, Ђилас јасно каже да ће доћи на наредне састанке. „На следеће састанке најављене за август ћемо доћи, мада резултат свега тога неће бити ништа посебно“. Само четири дана касније, у саопштењу које преносе медији, Ђилас саопштава да он и његова странка неће учествовати у разговорима 9. августа, нити касније. Каква конфузија, каква недоследност, какво мењање ставова за 180 степени, за само 4 дана.

ДВА УЛТИМАТУМА
Због чега је Ђилас недоследан и посвађан и са собом и са СЗС-ом, чији су представници, супротно Ђиласовом ставу, учествовали на другом округлом столу? Разлога за то има више. Прво, Ђилас је распет, због тога што зна да ће убедљиво изгубити на сваким изборима, без обзира на изборне услове. То су му показали београдски избори 2018. Друго, а следствено томе, Ђилас тражи било какав изговор да не учествује на изборима, и да остатку опозиције наметне бојкот, јер би онда могао да каже да није поражен. Треће, Ђилас је био изненађен позивом на округли сто на ФПН, па је на ТВ Н1 31. јула брзоплето прихватио позив и хвалио скуп. Касније су му неки људи, мало паметнији од њега, саветовали да промени плочу, и да одбије дијалог. Међутим, све је то прозирно, због хаоса, конфузије, недоследности, и код самог Ђиласа, и на линији Ђилас – СЗС. Ни сви у СЗС нису за бојкот избора, а свакако нису за прекид разговора. Када је Ђилас видео да је власт помирљива и конструктивна, да се залаже за дијалог и компромис, он окреће плочу и изјављује да немају шта да разговарају о изборним условима.

Притом он поставља два ултиматума, потпуно супротна ономе за шта се залагао четири дана раније. Први, да разговора неће бити уколико не буду 100 одсто пред медијима. Подсетимо да о томе не одлучује власт, већ је то сасвим разуман предлог организатора скупа – ФПН и ФОД. Други ултиматум проистиче из чињенице да су изборни захтеви СЗС (њих 48) ултимативни, и да о  њима нема преговора, већ власт мора да их примени. Свако нормалан зна да су ултиматуми неспојиви са разговорима о изборима, или са било каквим дијалогом. Ту се наравно постављају многа питања. Због чега су Ђилас и СЗС, по сопственом признању, осам месеци тражили дијалог, а сада га Ђилас одбија? Због чега је СЗС био на обе рунде разговора, а Ђилас није? Због чега је Ђилас уопште био на првом састанку, и говорио једно, а после четири дана нешто сасвим друго, и одбио да учествује на другом састанку?

Ево шта је Ђилас изјавио 4. августа 2019. (ТВ Н1) (упутница 2) :„Председник Странке слободе и правде Драган Ђилас обавестио је Милана Антонијевића и Фондацију за отворено друштво, организаторе округлог стола о изборним условима на ФПН-у, да он лично, нити ССП неће учествовати на наредним састанцима уколико не буду отворени за јавност“. Коперникански обрт за 4 дана. Седмог августа Ђилас је поновио да неће ићи на округли сто на ФПН-у ако не буде отворен за јавност (упутница 3). Истог дана је на ТВ Н1 гостовао Јанко Веселиновић, члан председништва СЗС, који је изнео ставове супротне Ђиласовим (упутница 4). У 3. минуту и 22. секунди снимка ТВ Н1, Веселиновић каже:„У овом другом делу, да ћемо разговарати, увек смо говорили да ћемо разговарати, чак и позивали јавно на дијалог власт, и рекли неколико пута, сликовито, да ћемо разговарати и са црним ђаволом (…). Никад нисмо бежали од разговора“.

Гостовање Жељка Веселиновића (лево) на телевизији Н1, 7. август 2019. (Фото: Н1)

Два дана пред почетак друге рунде разговора, члан председништва СЗС, супротно Ђиласу, најављује учешће у другом делу разговора на ФПН. Интересантно је да је ТВ Н1 сасвим отворено кривотворила Веселиновићеве речи у текстуалном делу који се налази испод видео прилога. Тај део фалсификоване реченице, у тексту, гласи „У овом другом делу, да ћемо разговарати, то смо увек причали, позивали на дијалог, да би се обезбедили слободни и поштени избори, јер од тога зависи судбина Србије“. То је савим другачије од онога што Веселиновић изговара на снимку. Да би видели шта је Веселиновић стварно рекао, није довољно  да прочитате текст, већ морате погледати интегрални снимак разговора. ТВ Н1 је, вероватно на Ђиласову интервенцију, грубо фалсификовала овај део текстуалног приказа разговора. Толико о професионалности и новинарском кодексу америчке ТВ.

КОНАЧНИ УДАРАЦ
Лист Данас на свом сајту 9. августа 2019. у 7 и 45 ујутру наводи да су претходног дана трајале консултације унутар СЗС, да ли и ко иде на састанак (упутница 5). Ту постаје јасно да је Ђилас прегласан од стране остатка СЗС, да је дошло до озбиљног сукоба и раскола по том питању, и да је већина у СЗС одлучила да иде на други састанак на ФПН. Тамо су отишли, супротно Ђиласовом и ставу његове странке ССП, Небојша Зеленовић, председник ЗЗС, Зоран Лутовац председник ДС, и Мирослав Алексић, потпредседник „Народне странке“ Вука Јеремића, а прва двојица су чланови председништва СЗС (упутница 6).

Уз то, они су на састанку на ФПН изнели само три захтева (сменити и изабрати све чланове РЕМ-а, избор нових чланова РИК, и смена директора Агенције за борбу против корупције и свих чланова одбора те Агенције), од 48 захтева, које је раније усвојио СЗС, и за које се Ђилас и даље ултимативно залаже (упутница 7). Видимо да је до раскола у СЗС дошло и по овом питању. И ово је јасан доказ о хаосу, конфузији и недоследности, који раздиру СЗС. Један део СЗС, неће ултиматуме и бојкот, а хоће разговоре са влашћу. Други део СЗС заступа супротне ставове. Један део СЗС има (само) три захтева везана за изборе, док други има чак 48 захтева. Када већ помињемо бојкот избора, нагласимо да су против бојкота релевантне опозиционе странке ПСГ, ДСС, СПАС, СРС, ЛДП и ЛСВ. Видећемо ко је и из СЗС против бојкота избора, а разумљиво је да такви за сада крију своје ставове. Најближи томе су Стаматовићева „Здрава Србија“ и ДС.

Учешћем на другом округлом столу, остатак СЗС је свргнуо Ђиласа са лидерске позиције, и показао да у савезу постоји озбиљан раскол по више питања. Посебно је питање како ће једна овако некохерентна, несложна и посвађана коалиција бити у могућности да привлачи грађане, да им шаље сувисле политичке поруке у изборној кампањи, или антикампањи, свеједно. Одговор је јасан: никако. Уз то, СЗС има стари проблем, бирачи који подржавају странке настале распадом ДС, али и самопроглашена елита, никако не могу да поднесу десничарску политику Бошка Обрадовића.

Драган Ђилас и Бошко Обрадовић, децембар 2018. (Фото: Н1)

Шта ради власт док се опозиција гуши у неслози, недоследности и контрадикторностима? Власт показује да је за компромис и дијалог. Цитирајмо поново ТВ Н1, која преноси Вучићеве ставове са прес конференције:„Вучић каже да ће испунити све захтеве опозиције (…) Власт је спремна да испуни све захтеве опозиције у вези са изборним условима“ – пренео је председник Србије и СНС на данашњој ванредној конференцији (…)“Ево, шта год да кажете, ми ћемо да урадимо. Не по нашем, по вашем све. Ево ви нам кажите како да уредимо финансирање политичких странака и уредићемо га тако, 99 одсто ваших предлога ћемо да прихватимо. За бирачки списак 100 одсто ваших предлога ћемо да прихватимо“ (упутница 8).

 

*Небојша Бакарец је политички аналитичар и члан Српске напредне странке

 

____________________________________________________________________________

 

УПУТНИЦЕ:

1.http://rs.n1info.com/Vesti/a504124/Dragan-Djilas-o-sastanku-vlasti-i-opozicije-na-FPN.html

2.http://rs.n1info.com/Vesti/a505036/Djilas-ne-ucestvuje-o-dijalogu-o-izborima-ako-nije-otvoren-za-javnost.html

3.http://rs.n1info.com/Vesti/a506041/Djilas-ne-ide-na-okrugli-sto-na-FPN-u-ako-ne-bude-otvoren-za-javnost.html

4.http://rs.n1info.com/Vesti/a505940/Veselinovic-Opozicija-jedinstvenija-nego-ikada-u-poslednjih-sedam-godina.html

5.https://www.danas.rs/politika/neizvestan-sastav-ucesnika-drugog-okruglog-stola-vlasti-i-opozicije-na-fpn/

6.https://www.blic.rs/vesti/politika/opozicija-nakon-druge-runde-pregovora-bojkot-ako-nema-slobodnih-izbora-video/ewggsl3

7.https://savez-za-srbiju.rs/predstavljene-preporuke-strucnog-tima-ispred-ucesnika-protesta-1-od-5-miliona-slobodni-mediji-i-izbori-su-preduslov-demokratije/#.XVGFNnmOGUk

8.http://rs.n1info.com/Vesti/a506948/Vucic-kaze-da-ce-ispuniti-sve-zahteve-opozicije-a-o-tri-glavna-ni-reci.html

 

Извор Нови Стандард

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here