Nikola Petrović: Ideologija je opijum za narod

Podelite:

Malo sam izmenio Marksovu misao, ali ne i suštinu jer suštinski je princip isti, osim što je na vrhu umesto Boga čovek. E sad, pošto milost Božja postoji za svakog čoveka, a milost ideoloških velikana je veoma selektivna, ja se onda radije poklonim pred Bogom, nego pred čovekom. I ja sam čovek, pa ne bih sebe da ponižavam.

No, to je neki moj pogled. Uglavnom, sva nesreća ne samo našeg naroda, već kod mnogih, leži u pomršenoj mreži ideoloških pravaca koji su sve, samo ne pravac. Pošto smo izgubili to ustrojstvo koje ima svaki narod koji ima monarhiju, što ujedno smatram i najboljim oblikom vladavine za naš prostor, zatim ponovo stvorili, ali zbog patogena opet izgubili to jedinstvo, sada imamo uvreženu ovu misao o slobodi različitosti, o slobodi mišljenja i vlada opšti kolaps u društvu. Pogrešno su shvaćene reči velikana da se moć krije u prevazilaženju razlika. Mi smo to shvatili toliko bukvalno, pa mislimo da ako neko sa istetoviranim Budom i pentagramom oko vrata ulazi u crkvu da se moli Bogu, taj mora da je pun znanja jer je prevazišao razlike. Ne, ljudi! Taj je kanta toliko puna đubreta da se mora gaziti nogom. Prevazilaženje razlika se odnosi na saradnju, a ne prihvatanje svega i svačega.

Eto, neka bude da sam ja četnik. Mada sam samo srpski nacionalista i ne volim sebe da ograničavam jer volim da sagledam iz više uglova, ali neka bude da jesam. Ima tu jedan Bojan koji je komunista. Sad, ja da sam vlast, ne bih njega klao. A sumnjam i da bi on mene streljao. Obojici je u srži srpski interes. Ne mogu da koljem ljude kojima je srpski interes tako bitan, pa makar bili i komunisti. Ali mogu one kojima nije, pa neka su i četnici. Da li će neko da nosi titovku ili šubaru dok brani Srbe i Srbiju, mene ne zanima naročito. To su samo različite jedinice jedne iste vojske.

I baš tako se imaju prevazilaziti razlike. Da se takvi ljudi skupljaju u jedan koren koji će pustiti krake kroz zemlju Srbiju. To nije na narodu. Na narodu je da sledi i on to hoće. Naš je narod najbolji! Pun heroja i dobrih, poštenih ljudi. Nikako se taj identitet i tradicija ne smeju gubiti jer je to kičma svakog naroda! Kritikujem nas stalno, ali iz najbolje namere jer smo naivni. A naivnost je po Dučiću ,,osobina lepih duša”. Ne može loš i zloban narod biti naivan jer takvi odmah misle na prevaru i podmuklost, kao Rvati i Bugari. Zato ja kritikujem, žao mi da nas prevare. A naš narod će kao neuništiva mašina slediti sve što zaista vredi, kao što je i uvek. Zato narod ne treba kriviti, već to malo sujete među ljudima koji nikako da se udruže i da svoje ideološke razlike prevaziđu, a pametne misli udruže u jednu ideju, u srpsku ideju! Pa da tom snagom, tim jedinstvom složno udare po svim ostalim insektima, gubarima i ostalim štetočinama i gnjidama poput Drugosrbijanaca. Da nam svima Srbija ne bude samo pod nogama, nego iznad svega i preča od svih naših interesa!

A kada se takav koren oformi, iz njega će nići ta divovska šljiva, pod koju će stati svi Srbi! A dotle…dotle ćemo svi padati sa kruške.

Nikola Petrović za Vidodvan

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here