Олга Томовић: ГЛАД

Поделите:

Базични инстинкт који се еволуцијом преображавао у различите форме да би се на крају код човека извитоперио до нивоа огавне конзумције. Ето једне дефиниције речи глад. Савршен пример за илустрацију људских слабости, животињских порива, анималних регресија, срозавања моралности целог друштва, а све уз помоћ веште манипулације основним поривом за опстанком јединке.

Ако узмемо у обзир да су се још у Хитлеровој Немачкој медији почели користити за добијање рата, а тада су медији били рудиментарни и у повоју, наравно изузимајући писане, можемо замислити ниво манипулативних могућности данашњих савремених технологија медијске индустрије која спада у једну од најразвијенијих на свету, а која је у сталном развоју и успону. Неко је сео и разрадио системе којима на једноставан начин може да управља људском психом, тихо и без помпе, али упорно и редовно. Тај геније је у руке деце ставио рачунаре и свео светску карту на мапу дечије игрице, а дете ко дете, не разуме ширу слику у свој својој генијалности, па је направило системе за урушавање људске глади за знањем претварајући је у глад за материјом, да би је на крају умочило у обланду од кривице и зачинило претњом и казненом мером. Перфидно, суптилно коришћење прималних нагона и осећања није се зауставило на сечи морала. Kада је човеку отуђен појам душе као имагинарне, бајковите сенке, неморал је замењен фразама иза којих је постављен одговарајући законски оквир. Реч закон има више конотација, осим основне, ова реч упућује на све појмове који су друштвено прихватљиви. Закони који су по својој природи неморални, у новим, демократским друштвима, означавају се као заштитни, покровитељски се приклањајући формацијама због којих су донети.

Ум човека је доведен до тачке када је непотребно да преиспитује свет око себе. Све што је потребно људском бићу да опстане послужено му је, сажвакано и убризгано директно у већ добро самлевену сиву масу. Сваки покушај отпора прималном карактерише се као ексцентричност, своди се на ексцес јединке, а таква јединка се, опет, вештом манипулацијом спутава у оквире који су безбедни за наставак целе расе послушника. Сваки облик људске глади се обилато користи. Подстиче се потрошња пропагандном конверзијом обичаја у маркетиншки комерцијализоване потезе. Kада је глад за имањем задовољена, намаже се дебелим слојем нашминкане кривице, подели се слика лажне стварности која је лепша о малих снова ситног човека, а која му је наметнута као идеал. Имати, тежити, стремит, желети, будућност која је све неизвеснија, све тежа за досезање, идеали који су конкретни, а гротескно лажни.
У земљи Србији тло за манипулацију још је плодније, јер је богато мешаном етничом структуром, ратовима испоштено, а жељама поплочано. Несигурни кораци почетног вишестраначја лако су спутани привидима демомократије, а она сама је стављена на пиједастал који је до тада имала икона или звезда петокрака. Симболизам је савршен за поистовећивање целе нације са једним појмом који је у нашем случају био губитак рата, па је реч Србин у свету поистовећена са речју геноцид. То је саму нашу позицију у Европи и шире променило из корена, а до тада ратнички и правдољубиви народ постао је народ кољача и децеубица. Све спаковано, нагурано у горку пилулу нове реалности и сервирано уз обилату дозу кривице и стида. Глад сведена на основу, на тањир, а мисао одвраћена од политичке и социјалне реалности одузимањем зараде, увођењем нових пореза и бруталном силом. Овако понижени народ слепо прати своју глад, па се из страха за сутрашњицу увек опредељује за познато зло, јер непознато значи веће, а од овог горе не би могао да поднесе.

Глад је неутажива, неспутана стихија, а гладни и крволоци у истој рупи самo су слика паклене јаме. Мембране и ограничења којима се, по природи духовног устројства, човек служио у егзорцизму од овог демона, пале су под налетом стихије, а огољена савест урушила се у неповрат… Да ли је ово почетак краја једне цивилизације какву знамо или је најава нове еволуције? Да ли је човек спреман за велики скок раван оном још неоствареном ходу по месечевој површини, из блата у звезде?

Олга Томовић за Видовдан

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here