Олга Томовић: Глинени голубови

Поделите:

Речи су као и поступци, убоито оружје у рукама мајстора. Онај који бије речима не мора бити чак ни велики експерт, само је ступањ његове манипулације и упорности битан.

Ако псу годинама говоримо како је јадан, а притом га сходно речима и гледамо, пас ће цуњати по ћошковима док не цркне и не схватајући да је постао јадан оног момента када је наше речи прихватио као животну истину. Импликације оваквог говора код људи су далеко сложеније. Манипулација истим може да представља доживотну казну јер је субјекат апсолутно несвестан степена своје пропасти.

Некако се овде укоренило то уопштавање објекта који се понижава. На пример, стара српска “све сте ви исте”, довољна је да сроза ниво сваке дискусије са манипулатором на основно, а то је убеђивање да сте јединка за себе, да сте другачији. Свака следећа дискусија је само надоградња на ову премису.

Kада се узме у обзир да нас са свих страна окружују најперверзнијим облицима женске лепоте сведене на комад меса без сиве масе, онда видите колика је снага потребна свакој иоле мислећој жени да се одупре дресури и остане на почетном становишту (ја сам јединка за себе). Тим и теже ако погледамо одакле жена долази. На пример, неписани закони уврежени у култури и понашању друштва, заостала слепа црева још од Турака. Они су тада су можда и имала неку функцију, сада више ама баш никакву, осим ове горе споменуте.

Све ово, можда стотину пута написано, поменух ради оних који нису свесни да су манипулатори, или су свесни, као политичари на пример, а речи користе за долажење до циља. Постојање ове савршено предиковане групације омогућава небројено мноштво начина искориштавања.

Познајем жене које су се извукле без већих оштећења, знам кроз шта су прошле да сачувају по коју горку сузу за себе, али онда их је ипак дочекала нека реч, а тада из њих истече бујица оних неконтролисаних и са стидом проливених бисера. И те слане кише чистих емоција овде имају свој реп “све ви хватате на сузе…”
Битно је како се говори, битно је шта се говори, реч је нож…

Олга Томовић

Видовдан

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here