Олга Томовић: Killing me softly

Поделите:

Пева Синатра, почињем дан сам са једномо мишљу, прогања ме целу ноћ. Батине, убиства, наслеђе српске тешке руке и убиствени патријархат. Не, не, не, ништа нису ново донели нови закони. У топузу још лежи затвор за невине, а криве само зато што су жене.

Прво, нисмо се мрднули даље од хадучије, можда се по који хајдук мало устегне, јер затвор је ипак затвор, али то је антипод српске породичне хијерархије. Почнимо изреком “Зна се ко је газда у кући.” Kратком анализом долазимо до закључка да је газда само он, патре да фамилијас, а остали су робље, радна снага, послушници и расплодне краве. Морам грубо, није грубље од песнице у уста, од избијених зуба и поломљених ребара.

Силазим полако низ историјске корене српске агресије према рођеној жени, оној коју би требало волети, мазити, дизати у небеса, спашавати, бранити. У нас није било витезова. Само груба реч и наредба. Србин, домаћин, знало се, иде следећа пословица “Ја оком, а ти скоком”, све народне. Нема ни ту дуге анализе, ако није скочила, добила је или шаком или првим предметом који му се нашао при руци. Значи стока, не, домаћин и свиње боље третира од сопствене љубе.

Идемо даље, скрећем на Православље и жену којој је ускраћена чак и посета Светој Гори. Ми смо библијски нечисте. Ми смо и Адама исквариле својом превртљивом сексуалношћу и свешћу о злу, које је у нама јаче него у њима. Онда му батине дођу као нормала, мале смо наспрам мушке доминатне снаге тела и ума. Неуке смо у својој прљавштини. Састављене смо од комада црвљиве маште која само жели да превари и обмане њих, поштене, радне, оне који доносе леба на сто.

Да ли знате који је проценат запослених жена данас које на истом радном месту зарађују мање од мушкарца, а имају и вишу стручну спрему и квалификованије су и ефикасније? И не само овде у Србаља, свуда по свету. Огрома, а шта ми радимо, ћутимо, трпимо.

Ако се по која и побуни разапну је као фемининскињу (као да је то нека ружна реч), прогласе је мишкомрцем, геј особом, дечком. Ево господо дефинице те погане речи: Феминизам је збир друштвених покрета и идеологија чији је циљ дефинисање, успостављање и брањење једнаких политичких, економских, културалних и социјалних права жена.[1][2] Залаже се за ослобођење жена од насиља, сексизма и традиционалних женских улога (домаћице, супруге, мајке, сексуалног објекта) и за прихватање жене као целокупне личности. Покрет се такође бори за остварење економске и политичке равноправности жена.

Читам и ту не видим ништа ружно. Ништа увредљиво по њих, смо вапај за људскошћу, за еволуцијом која није више на њиховој страни. Не треба ју нам више ловци да тресну вепра на сто, не требају нам више ратници, јер смо и сам е део војске и ратујемо барабар са њима. Треба нам право на глас, на љубав, на једнакост, јер по свим биолошким, физиолошким и медицинским законима и ми смо људи, исти смо.
Е сада ће да навале нововерници, сви они хајдуци са штуцованим брадицама и маникираним ноктима. Не господо, нисам феминискиња, нисам ни геј, волим мушкарце, породицу, децу, саткана сам од љубави коју многи од вас могу само да сањају и праштам, а то је хришћански и трпим, и окрећем други образ, али не у недоглед…имамо и ми жене своје достојанство, а оно се не мери новим законима и хришћанским нормама, то је достојанство носиље живота.

Да ли знате колико жена и даље трпи батине? Да ли сте свесни колико је село Србја, оно сеоце у кршу Старе палнине, оно мало месташце подно Голије. Тамо нема невладиних нарикача и боркиња за женска права, ни сигурних кућа, ни опроста родбине, ни разумевања ближњих и полиције. Тамо се шамар добија за доручак, а онда се хајдук са пандурима одвуче на пиво у оближњи бирцуз и препричава “ратничке” приче, јер он је своју кобилу укротио, не дај боже да није. Тамо нису ни чули за нове законе, јер имају само један закон, закон јечег.
А оне ћуте, оне које носе на својим леђима сву нашу историју и савремени потајни страх од мушког губитка доминације.

Олга Томовић

Видовдан

Поделите:

3 Коментари

  1. Ne pada sneg da pomori svet,nego da svaka zivuljka svoj trag ostavi.Trag koji ti ostavljas na zalost”smrdi necovjestvom”,pun Bogohulstva i mrznje prema polu koji je i vas otac,brat,ujak,sin…Hteli bi ste Srbina viteza,da vas iz ljubavi i poverenja okuje u gvozdene gace zvane “pojas nevinosti”pa da vidis kako ces na plazu kada sunce pricvrlji ,ima da sedis u vodi do ponoci,g….u da ladis.Ispizbila si se na Srbe alfa muzijake.Pa eno ti zapadnjacki picopevci pa neka ti zanose na krivinama, a ostale Srpiknje koje su spremne na postenu vecitu zivotnu borbu sa svojim Srbima,naravno bez vrdjanja,sile i batina.Ti bi izgleda htela da posle prvoga sukoba u braku,mladozenja bude stavljen na dozivotnu,ukucani proterani sa imanja i mlada preuzela svo imanje,bez obzira ko je kriv.Uvek je muskarac kriv.Znam da je to zanat pojedinih zena i to najstariji,ali do sada nije bio toliko placen.Zene kojima je do sukoba (vecini muskih i zenskih nije)neka idu pa neka vredjaju oca,brata,sina,policiju,sudije, i bilo gde oseti da joj nesto nije pravo ,pa neka vide dali ce biti voljene,mazene i u nebesa dizane.Krivo ti je sto ne mozes na Svetu Goru sto kod vecine zena nije slucaj.Pa imate vi takvoga soja vasa svetilista u koje nemozete ulaziti gde bi htele od tajnih udruzenja ,vojnih objekata i slicnih,pa sto se zbog toga ne bunite, ali to su vasi.Normalnog muskarca nebi ni malo zanimalo neko mesto ili deo teritorije na kome zene borave.Pun je svet zena a i mesta gde covek nikada nece stici nogom da kroci.Sveta Gora je Bogorodicin vrt koja je od Pravoslavnoga roda voljena i postovana vise od svih nebeskih sila,apostola (muskaraca),Jovana Krstitelja ,Prvomucenika Stefana (opet muskarac)i svih potonjih svetitelja i svetiteljki,mucenika i mucenica.Nazalost nasa pramajka Eva pala je u satanino iskusenje da pogazi Boziju zapovest i za njome se poneo i Adam,pa tako sav ljudski porod do danas.Deo ljudskoga roda (muskoga i zenskoga)i danas ne samo da pada u grehove sto je svojstveno svakome coveku na ovome svetu,vec su postali svesne ili nesvesne sluge satane i hteli bi da ceo ljudski rod njemu na sluzbu privedu,.E pa nece moci,i Bog ima svoju nameru sa ovim ljudskim rodom i spasenjem onih koji mu teze,a ostali neka se uzdaju u velike Zemlje i moci njihovih feministickih i raznoraznih NVO pokreta.Hvala Vidovdanu sto i nama koji nismo premudri dopusta po koju da prozborimo.

    • Poštovani, sa pažnjom pročitah vaše dugačko izlaganje mojih grehova, pa prvo pomislih, niste vredni odgovora, ali ne umem da mrzim, poštujem starije, poštujem mudrije, stoga evo mog pokajanja. Nikada nisam bila, niti ću biti član ičega, stranaka, NVO probisveta, organizacija, niti sam ikada palćena da mislim tuđe misli. Sve do jedne su moje, grešne, mala je ženska pamet. Ali, oprostite, opet ljudska. Volim svoju porodicu, volela sam do besvesti svog pokojnog supruga, dušu moje duše, volim život i duhove predaka svojih i ne bih mira imala da ovo ne stavih na papir. Sramota je za neke srpske domaćine da krave tretiraju bolje nego žene, ali takođe je sramota za žene da žele loše momke sa dugačkim cevima i dubokim novčanicima. Kako god okrenete, ja, Evino seme, prokleta sam, bog će mi valjda oprostiti na neznanju, jer beše iz duše, iskreno i sa puno ljubavi. U toj ogromnoj Božijoj milosti svi smo jednaki, pa će valjda i za mene naći neko mesto. Hvala na komentaru.

  2. Nemam ja protivu Vas gospodjo Olga nista licno protiv,niti ja odlucno mogu reci za nekoga :evo ovo je zla osoba,koja radi protivu zdrave pameti,a za interese necastivoga i njegovih sluga na planeti Zemlji,U danesnje vreme mi koji smo donekle iskusili zivot,musko -zenske odnose ne smemo svojim izricitim optuzbama jedne strane udaljavati ta dva pola bez kojih se ni elektromotor nebi pokrenuo a kamoli ljudska zajednica.Kada bi smo pobrojali sva nepocinstva koja cini muski rod:silovanja,nasilja,kocke,pijanstva,sebicnost itd. I zenska nepocinstva :abortuse,zle-pogrdne reci,nemarnosti u porodnicnim poslovima ,vecito nezadovoljstvo i tretiranja muskarca kao vola,plus neverstva sa obe strane gde je zena u prednosti da mu poturi tudje dete da mu otac bude..Isprovocirali ste me vasim stavom o zlim vilenjacima i dobrim vilama.Musko zenski odnosi su vrlo kompleksno pitanje,koje niko nije uspeo zauvek da resi.Sveti apostal Pavle u delima apostolskim obraca se obema stranama-polovima,sto je po meni savrsentvo braka ,a ne tiranija jednoga pola.Tu su iznete u malo reci obaveze,ne prava oba pola.Kada dodje do prava tu onda djavo ubacuje svoje prste.Samo je Gospod nas Isus Hristos u malo reci dao pravo ljudima da se mogu razvesti samo u slucaju Preljube,sto i jeste kraj braka.Plus poruke o ljubavi koja prasta,trpi,ne nadima se itd.Ja sam covek ogranicenih znanja, ali nisam ni toliko glup.Ne moze se to pitanje stavljati u okvire seljaka i krave koju on voli vise od zene,jer mu cuteci daje mleko,tele i u proslosti vuce i kola (nisu ih koristili za oranje,muski volujski posao) ,i muza vola koji strpljivo vuce teret zeninih cesto Iracionalnih prohteva.Kopajuci rovove izmedju nas,nesagledavajuci sve vrline i mane oba pola,gde su na zalost u poslednje vreme preovladale mane na obe strane,mi svesno ili nesvesno stajemo na stranu satane i njegovih zemaljskih sluga kojima je cilj unistenja porodice.Selo i tako nestaje bez krava i volova,.Sta su bolji ovi u gradu ,gde ona voli dijamante (bogastvo-luksuz) i svoj licni opis koji nesme pokvariti trudnocom, ocuvanoga da uzbudi nekoga mladjanoga pastuva,i njega vec sredovecnoga mocnoga konjuzgaru ,u skupocenom odelu i drugim djindjuvama,mocnome sportskome autu da poboljsa potenciju kod neke neizivljene zdrebice.Brak postaje nepozeljna pojava zato sto smo uzgajali mamine i tatine sinove i kceri, sebeljubive i sebicne,svetinje nad svetinjama u koje se ne dira ma kakvi oni bili.Zato kada bi smo obostrano ljubili Istinu shvatili bi smo i sami a i naucili bi obe strane da su uvek bilele krive ,i da je brak trpljenje a ne sila i batine sa jedne strane i omalovazavanje i provociranje sa druge strane.Ne budimo ludi ,vec ucimo svoje kceri i sinove da batina ima dva kraja,a i da iracionalna psiholiska tortura i provokacija izaziva nasilje fizicki jacega.Takvi su odnosi u zivotinjskome i ljudskome svetu (ne samo izmedju polova),a i medjudrzavnim odnosima.Zato i jevandjelje kaze”Budimo mudri kao zmije,a bezazleni kao golubovi” a i “Ocevi vasi ( a u sadasnje vreme i matere vase) jedose kiselo grozdje ,a deci trnuse zubi”, i sto rekao pokojni cica Milivoje “Ko sta radi sebi radi”,verovatno stara narodna mudrost.Zato pazimo i sta zborimo a kamo li sta radimo jer “Zlo raditi a dobru se nadati ,to nikada nije bilo”.Ne gradim se premudrim,vec mi je tuga sto mi nesrecni ljudi (muskoga i zenskog pola),bili i ostadomo dva sveta a mogli smo jedan biti da necastivoga ne pustismo izmedju sebe da nam deli pravdu.Zato vaspitavajmo decu i unucad ako je to moguce da se obostrano postuju i uvazavaju bez zlih namera i uzdanja u danasnje satanske zakone i sisteme ,gde i sami u svojoj sebeljubovosti i sebicnosti produbljavamo jaz izmedju coveka i zene ,cija zajednica u Hristu znaci punocu ljubavi i osmisljava nasega postojanje u opste.Bez te zajednice nismo ni postojali,osim ako nismo u monaski zavet stupili.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here