Олга Томовић: Kонкретно читање између редова (преглед штампе)

Поделите:

Ево среде, у средини, оптимисти би рекли – ближи се петак, а песимисти – јој, још пола недеље посла. Пошто волем свој посао, не пада ми тешко ни среда, мада…
И ето, пратим опет вести, морам, а некада нисам морала. То је Ози радио уместо мене, па смо жвакали идеје и решења до поднева. Он би сео и написао оно што се сматра студијом проблема, написао би и решење, али тада га нико није слушао. Сада ја морам да вриштим. Да гурам његове и моје идеје свуда где хоће да слушају, да гледам и пратим оно од чега ми живци трепере. То ми је дужност, то ми је посао, професија…а волим поезију, драму, романе, кратке форме, лепу писану реч. Kо те пита шта волиш, ако мораш, кажем себи и настављам да слушам између редова.

Прође ми конопче Терзијско испод врата када на вестима један од вечитих изјави да су ухапсили “починитеље” ношења реквизита и како је срамно да се спрдам са озбиљним стварима и умањујем значај претње. О, како је погрешио дотични вечити, Претња је реална, али је конопац симболика, а он не разуме фини цинизам. Дрма им се тло под ногама, гањаће их усраним моткама, а он спинује, умањује праву претњу, оном симболичном. Ни један диктатор са власти није сишао сам, осим ако је одапео од старости. Револуције су неминовна реакција на њихове потезе. Не знам шта су очекивали? Да ли су сматрали да ће народ толико потонути у седацију и страх да ће вечно да ћути, онако бескрван од исцрпљности седмонедељном радном недељом за коју би требали да буду захвални, јер су суштински нерадници и треба да им је час да крв пљују за њих!

Срби су паметне и жилаве сорте, требаће времена да се вампирско гнездо затре, али од коца се мора почети, од једног, па на даље.
Вриштим Освалдове речи, јутро је, спрема се нешто ново, млади неће дати старима да се врате, стари неће дати младима да их отерају. Никола ће да емигрира, власт ће да дигне цене горива, а да све ће да покрије пљувањем по конопчету, јер то је “битније”. Битно је само једно, промениће се нешто на Балкану, време је, циклус је затворио круг.

Kо седи и на истоку и на западу, падне на гузицу по сред Шумадије, а кад тамо Kрагујевац… Пишем и смешкам се. Надам се.

Олга Томовић

ВИДОВДАН

Поделите:

2 Коментари

  1. Opet ja,dosada bozija.Rekoste:”Bitno je samo jedno,promenice se nesto na Balkanu,vreme ja da se ciklus zatvori.” Pitam Vas a ko da zatvori?Dali ovi sto su ga i pokrenuli spocetka devedestih?Nedao Bog.To bi bio kraj Srbije i naroda Srpskoga,ako bi ovo Vucicevo zlo smenilo Vuk -Djilasovo zlo,.Nemojte se praviti nevesti da ne znate da su i ovi novi protestanti pod istom sapom,pogledajte sa kime se druze,koje ambasade sluzbenici dele im zadatke,.Gazdama se zuri pa prave pritisak na Vucka za kojim ni malo ne zalim kada bi ga smenuli ljudi od casti i znanja,nije samo znanje vazno.Pogledajte na balkan info interviju od 27.1.2019 sa Dzonom Bosnicem ko je Vuk Jeremic.Vucecevo sramocenje drzave Srbije i naroda koji u njoj zivi prevazislo je svaku meru i u jucerasnjom sastanku njega,njegovi svatova,Norveskoga ambasadora sa predsednicima opstina gde se ponasao kao najzadnji gurbet koji je priveo gazdi mnogoclanu porodicu pa ga moljace da pored odredjene svote novca kurlece i moljace da udeli jos koju banku, sazaljivim recima”vidi kako te gledaju dajte jos novca”.Svima je poznato da donacije sa zapada su kapare za sve ono sto ce kasnije preuzeti iz drzavno-narodnoga blaga,nisu oni tek onako sazaljivi,ni svojoj deci dzabe ne daju.Osim toga svoje predsednike opstina (vecinski su SNS) nazvao je lopovima koji novac koji im on udeli oni pomarisu,docim od stranih donacija eto moraju “transparentno “da trose gde jedino kod dobavjaca i izvodjaca poneki procenat da ucare.Pojedini su se smejali izlivima gluposti predsednika Nikolica koji je eto djilkos sa sela odrastao po igrankama i vaserima.Evo Vucko je intelektualac,gradski mangup sa splavova i diskoteka ali sta vredi kada je covek NENORMALAN,da je glup lakse bi bilo ispraviti,ovako covek se mora leciti.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here