Olga Tomović: Konkretno čitanje između redova (pregled štampe)

Podelite:

Evo srede, u sredini, optimisti bi rekli – bliži se petak, a pesimisti – joj, još pola nedelje posla. Pošto volem svoj posao, ne pada mi teško ni sreda, mada…
I eto, pratim opet vesti, moram, a nekada nisam morala. To je Ozi radio umesto mene, pa smo žvakali ideje i rešenja do podneva. On bi seo i napisao ono što se smatra studijom problema, napisao bi i rešenje, ali tada ga niko nije slušao. Sada ja moram da vrištim. Da guram njegove i moje ideje svuda gde hoće da slušaju, da gledam i pratim ono od čega mi živci trepere. To mi je dužnost, to mi je posao, profesija…a volim poeziju, dramu, romane, kratke forme, lepu pisanu reč. Ko te pita šta voliš, ako moraš, kažem sebi i nastavljam da slušam između redova.

Prođe mi konopče Terzijsko ispod vrata kada na vestima jedan od večitih izjavi da su uhapsili “počinitelje” nošenja rekvizita i kako je sramno da se sprdam sa ozbiljnim stvarima i umanjujem značaj pretnje. O, kako je pogrešio dotični večiti, Pretnja je realna, ali je konopac simbolika, a on ne razume fini cinizam. Drma im se tlo pod nogama, ganjaće ih usranim motkama, a on spinuje, umanjuje pravu pretnju, onom simboličnom. Ni jedan diktator sa vlasti nije sišao sam, osim ako je odapeo od starosti. Revolucije su neminovna reakcija na njihove poteze. Ne znam šta su očekivali? Da li su smatrali da će narod toliko potonuti u sedaciju i strah da će večno da ćuti, onako beskrvan od iscrpljnosti sedmonedeljnom radnom nedeljom za koju bi trebali da budu zahvalni, jer su suštinski neradnici i treba da im je čas da krv pljuju za njih!

Srbi su pametne i žilave sorte, trebaće vremena da se vampirsko gnezdo zatre, ali od koca se mora početi, od jednog, pa na dalje.
Vrištim Osvaldove reči, jutro je, sprema se nešto novo, mladi neće dati starima da se vrate, stari neće dati mladima da ih oteraju. Nikola će da emigrira, vlast će da digne cene goriva, a da sve će da pokrije pljuvanjem po konopčetu, jer to je “bitnije”. Bitno je samo jedno, promeniće se nešto na Balkanu, vreme je, ciklus je zatvorio krug.

Ko sedi i na istoku i na zapadu, padne na guzicu po sred Šumadije, a kad tamo Kragujevac… Pišem i smeškam se. Nadam se.

Olga Tomović

VIDOVDAN

Podelite:

2 Komentari

  1. Opet ja,dosada bozija.Rekoste:”Bitno je samo jedno,promenice se nesto na Balkanu,vreme ja da se ciklus zatvori.” Pitam Vas a ko da zatvori?Dali ovi sto su ga i pokrenuli spocetka devedestih?Nedao Bog.To bi bio kraj Srbije i naroda Srpskoga,ako bi ovo Vucicevo zlo smenilo Vuk -Djilasovo zlo,.Nemojte se praviti nevesti da ne znate da su i ovi novi protestanti pod istom sapom,pogledajte sa kime se druze,koje ambasade sluzbenici dele im zadatke,.Gazdama se zuri pa prave pritisak na Vucka za kojim ni malo ne zalim kada bi ga smenuli ljudi od casti i znanja,nije samo znanje vazno.Pogledajte na balkan info interviju od 27.1.2019 sa Dzonom Bosnicem ko je Vuk Jeremic.Vucecevo sramocenje drzave Srbije i naroda koji u njoj zivi prevazislo je svaku meru i u jucerasnjom sastanku njega,njegovi svatova,Norveskoga ambasadora sa predsednicima opstina gde se ponasao kao najzadnji gurbet koji je priveo gazdi mnogoclanu porodicu pa ga moljace da pored odredjene svote novca kurlece i moljace da udeli jos koju banku, sazaljivim recima”vidi kako te gledaju dajte jos novca”.Svima je poznato da donacije sa zapada su kapare za sve ono sto ce kasnije preuzeti iz drzavno-narodnoga blaga,nisu oni tek onako sazaljivi,ni svojoj deci dzabe ne daju.Osim toga svoje predsednike opstina (vecinski su SNS) nazvao je lopovima koji novac koji im on udeli oni pomarisu,docim od stranih donacija eto moraju “transparentno “da trose gde jedino kod dobavjaca i izvodjaca poneki procenat da ucare.Pojedini su se smejali izlivima gluposti predsednika Nikolica koji je eto djilkos sa sela odrastao po igrankama i vaserima.Evo Vucko je intelektualac,gradski mangup sa splavova i diskoteka ali sta vredi kada je covek NENORMALAN,da je glup lakse bi bilo ispraviti,ovako covek se mora leciti.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here