Олга Томовић: По глави…

Поделите:

Оно што се мота по непросечној глави једне ћелаве даме, која јутро проведе уз нељудско испирање мозга јутарњим програмом неслободних медија, паклено је тешко и конфузно. Јутарњи сам човек и мозак ми јутро воли, а за доручак конзумирам све дијеталне садржаје свих телевизија које до себе више не држе, већ се приклањају свему што је “посрБљено”, односно зашивено у нову марицу малосрбијанског менталитета.

Ускршњи ТВ програм – афирмација кича. Kич је (за оне који никада нису чули за израз) лоша имитација оригинала. Православље је васкрсло у овој ери неверништва. Медијским конзументима је битније шта се једе за ускрс и шта се облачи када идемо уцркву, него прави смисао Васкрса – ускрснуће Исуса и победа над смрћу, без кога ни православље, ни само хришћанство, не би постојало. Уместо да се нововерницима укаже на потребу сагледавања самог чина васкрснућа, тема се разводњава, ваљда се рачуна са тиме да је просечни гледелац и слушалац ових програма довољно затупљен животом, да му је мука од дубоких тема и тешких реченица и филозофије. Довољно је да се научи једна реченица којој се и смисао губи у мору несватања – Христос воскресе. Старословенски на нововернички. Једна реченица и гомила шарених јаја. Деца се радују, фамилија једе гомиле меса – срећа, радост, уживанцјиа.

Претешко је што се сва емоција према саможртвовању Исосовом и искреној љубави према свом ближњем, изгубила у океану комерцијализма. Неко не запамти ни ту просту реченицу, већ врти ону једну коју је сажвакао са божићном печеницом. Да ли се родио, или је васкрсао ( ускрснуо), њима је свеједно. Ваља се, не ваља се. Црвена на радост. Платили смо цену некоришћења мозга, платили смо је губитком емоције и емпатије, којом се бусамо само на речима. Изгубили смо смосао у плитком потоку материјалне користи, а то је грех над греховима, поштовани нововерници.
Идеја религије достигла је свој максимум.

Kонтрола је успостављена. Средњевековна Србија се кичасто повампирила у новој традицији. Да ли се сећамо шта је оригинал?

Гасим кутију – бирам љубав. Матора сам да мењам навике.

Олга Томовић

Видовдан

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here